Els castellers de Caldes i Solsona acompanyen els Matossers per la Festa Major

Els castellers de Caldes de Montbui i els de Solsona han estat les dues colles convidades de la diada castellera de Festa Major. Les tres colles han fet construccions similars sota un sol de justícia, totes elles de sis pisos excepte el 3 de 7 dels de Caldes i un vano de 5 dels Matossers. 

3 de 6 amb agulla dels Castellers de Solsona // Jordi Julià

3 de 6 amb agulla dels Castellers de Solsona // Jordi Julià

La calor i el sol de migdia no són impediment pels castellers. Les colles de Caldes de Montbui i Solsona, i la local, els Matossers, van passar gairebé tres hores sota un sol intens durant la Diada Castellera del dia de Sant Miquel, on es van poder veure bàsicament construccions de sis pisos.

L’única excepció dins les tres rondes de castells la va fer la colla de verd, la de Caldes, que va descarregar un 3 de 7: un castell de set pisos amb tres persones per pis. Els Matossers buscaven poder ser ells els que trenquessin amb l’excepció en el futur amb crits de “un pis més!”. No és impossible, perquè tant el 4 de 7 com el 3 de 7 són castells que ja ha aconseguit la colla castellera, i ja van assolir la categoria de Colla de 7 fa dos anys tot i que fa temps que no fan a plaça castells d’aquesta alçada.

4 de 6 amb agulla dels Matossers de Molins de Rei // Jordi Julià

4 de 6 amb agulla dels Matossers de Molins de Rei // Jordi Julià

Construccions molt semblants

5 de 6 dels Castellers de Caldes de Montbui // Jordi Julià

5 de 6 dels Castellers de Caldes de Montbui // Jordi Julià

La semblança en la dificultat dels castells de les tres colles va fer que moltes construccions es repetissin. El 4 de 6 el van coincidir a fer les tres colles participants, encara que els de Caldes i els de Molins de Rei hi van afegir un pilar (l’agulla) al mig. També aquestes dues colles van coincidir a fer un 5 de 6, format per un 3 de 6 i un 2 de 6 units entre si. Precisament aquest últim castell, el 2 de 6 (anomenat torre de sis) va servit als Matossers per inaugurar la primera ronda de castells, i aquest sí, no el va fer ningú més.

Tots els castells es van poder descarregar amb èxit, tot i que el castell que tancava la tercera ronda es va haver de desmuntar i tornar a refer. Els de Solsona intentaven fer un 3 de 6 amb agulla, que finalment van poder descarregar amb èxit. La mateixa construcció sense agulla havia estat la que havien fet a la primera ronda.

Com és costum a les diades castelleres, es van fer pilars de benvinguda i comiat de la diada. Per començar, les tres colles van escollir el bàsic, de quatre pisos, tot i que els verds en van afegir un d’igual aixecat per sota, de manera que el pilar ja muntat anava emergint d’entre la pinya. Aquesta mateixa construcció és la que van triar els grocs, de Solsona, per acomiadar l’acte, mentre que els de verd hi van sumar un pis més però el van aixecar de la manera tradicional. Aquí els solsonencs i els calderins es van posar d’acord i van fer els seus pilars simultàniament.

El cop d’efecte: vano de 5

Dins la ronda de pilars de comiat el cop d’efecte el van donar els Matossers. Ells no en van fer un, sinó tres carregats al mateix temps: el central, de cinc pisos, i els dos laterals, de quatre pisos. És el que s’anomena vano de 5, per la forma que adquireix el conjunt un cop construït. Aquesta és una de les construccions més complexes que ha assolit la colla, juntament amb els castells de set i el 3 de 6 per sota.

També s’havien fet tres pilars simultanis, tot i que de quatre pisos, abans de començar la diada: les tres colles van fer un pilar de quatre cadascuna dins l’església de Sant Miquel homenatjant al sant el dia del patró de la vila.

This slideshow requires JavaScript.

[sam id=”23″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades