La llista d’espera per disposar d’un aparell de teleassistència es redueix a zero

Un increment de la partida pressupostària ha aconseguit acabar amb la llista d’espera per tenir un aparell de teleassistència per a gent gran que viu sola. En les últimes setmanes s’han entregat 37 nous aparells fent que prop de la meitat dels majors de 80 anys ja en tinguin un. 

L'aparell de teleassistència és un penjoll que la persona que viu sola pot portar sempre a sobre // Ajuntament de Molins de Rei

L’aparell de teleassistència és un penjoll que la persona que viu sola pot portar sempre a sobre // Ajuntament de Molins de Rei

Era un dels objectius de l’Ajuntament des de finals del 2011 i s’ha acabat fent realitat: la llista d’espera per tenir un aparell de teleassistència s’ha reduit a zero. Fa dos anys hi havia 117 persones a l’espera d’un d’aquests aparells que  ofereix el servei d’atenció domiciliària de manera permanent i a distància a través d’un petit aparell electrònic que assegura una resposta ràpida a les eventualitats que els puguin sobrevenir. A aquestes 117 persones cal sumar les noves sol·licituds del 2012 i el 2013. A dia d’avui la llista d’espera s’ha eixugat i s’ha complert amb tota la demanda.

Durant les últimes setmanes s’han atorgat 37 nous aparells de teleassistència que es sumen als 77 que ja es van entregar entre els mesos de gener i maig. Aquests es sumen als que ja es van entregar a finals de l’any passat a partir d‘una aportació de 6.470 euros per part de l’Obra Social La Caixa que va permetre l’adquisició de 53 nous aparells.

Afrontar les retallades del PP

L’eliminació de la llista d’espera ha estat possible gràcies a un increment de la partida pressupostària de l’Ajuntament, que s’ha incrementat en un 58%, passant dels 19.570 de l’any passat als 30.917 d’aquest 2013. D’aquesta manera s’han pogut adquirir els nous aparells i poder mantenir en funcionament els que ja estaven en marxa. Tot plegat en un moment en el que el govern de Mariano Rajoy ha decidit pràcticament deixar a zero els diners destinats a la teleassistència, uns aparells de gran servei especialment entre la població rural.

Prop de la meitat dels majors de 80 anys

En total hi ha 341 molinencs amb un aparell de teleassistència entre mans, el que representa un 47,5% del total de la població major de 80 anys que viu sola i un 9,44% de les persones majors de 65 anys. Els beneficiaris del servei són les persones grans (prioritàriament persones majors de 80 anys  o discapacitades), que viuen soles permanentment o durant gran part del dia, o be que conviuen amb altres persones que presenten idèntiques característiques d’edat o discapacitat. L’aparell els permet estar en contacte permanent amb els serveis d’urgència per a qualsevol necessitat que tinguin.

Tots aquells que volen disposar d’aquest servei han de pagar 30 euros a l’any, la resta va a càrrec de l’Ajuntament de Molins de Rei. Es calcula que el cost anual d’un aparell de teleassistència és d’uns 107 euros anuals, dels quals l’Ajuntament assumeix el 72%. Per sol·licitar aquesta prestació és necessari posar-se en contacte amb els serveis socials del consistori.

Recomanacions personalitzades