Teresa Forcades exposa el Procés Constituent davant prop de 400 persones

La monja benedictina Teresa Forcades aplega a prop de 400 persones al parc del Pont de la Cadena per debatre al voltant del Procés Constituent en una xerrada organitzada per Dempeus Molins juntament amb altres moviments socials i la col·laboració d’alguns partits d’esquerres.

Teresa Forcades va explicar el Procés Constituent que ha impulsat al parc del Pont de la Cadena // Procés Constituent

Teresa Forcades va explicar el Procés Constituent que ha impulsat al parc del Pont de la Cadena // Procés Constituent

Una gran quantitat de públic i ben variat es va reunir dissabte a mitja tarda al parc del Pont de la Cadena, i és que la diversitat és un aspecte clau per la monja Teresa Forcades en la formació d’una alternativa social que ha endegat  juntament amb Arcadi Oliveres. Ara, la monja benedictina ha iniciat una gira per diferents municipis per donar a conèixer el projecte que impulsa, el Procés Constituent. Molins de Rei va ser la primera parada d’aquest seguit de presentacions, que va continuar la mateixa tarda de dissabte a Cornellà amb idèntic èxit de públic.

Teresa Forcades va titllar de “pacífic” el manifest de 10 punts que presenta perquè considera que “mitjançant la violència no es pot extreure res positiu”. També el va adjectivar de “democràtic i radical perquè la situació actual així ho exigeix”, i per últim el va qualificar de “urgent, ja que la realitat actual del país exigeix una  actuació immediata”.

Un dels aspectes en els quals Forcades va decidir incidir més profundament va ser el fet que el manifest està dirigit pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i no pels partits polítics, tot i que n’hi ha que ja recolzen el procés. Així, va parlar d’un procés “que té la seva arrel en el poble i es comença des de baix, més enllà dels partits polítics”. Al costat de Forcades seien Mercè Ferrer, d’Iniciativa, i Àlex Maymó, de la CUP, a més de diversos representants de moviments socials de Molins de Rei i municipis de les rodalies com l’assemblea d’aturats de Sant Vicenç dels Horts.

En el torn d’intervencions del públic van aparèixer diverses intervencions que apostaven per la violència com a manera de tirar endavant el Procés Constituent per realitzar accions com l’expropiació de la banca. Forcades, en canvi, es va mostrar radicalment en contra d’aquestes postures violentes i va defensar “la ruptura per canviar-ho tot però sense violència, que és contraproduent”.

Creació d’un grup local

A Forcades l'acompanyaven representants de partits polítics i moviments socials // Adrià Casaín

A Forcades l’acompanyaven representants de partits polítics i moviments socials // Adrià Casaín

La idea que la mediàtica monja es presenti a unes futures eleccions va sortir durant la xerrada encara que ella va deixar clar que Arcadi Oliveres i ella simplement volen ser “impulsors i endegadors del Procés Constituent amb l’objectiu de que qualli”. Forcades va donar fins l’11 de setembre per saber si el seu projecte va a algun lloc en funció de la resposta que vagi rebent arreu del territori. En aquest sentit va parlar de la importància de crear grups locals que treballin pel Procés Constituent. “Si no aconseguim arrelar el procés no anirem enlloc”, va concloure la ponent.

Per això, es va acordar una data i una hora per a la propera convocatòria, en què es vol aprofundir en temes que no es van poder tractar en aquest primer acte amb la presència de la monja benedictina. La propera trobada, en la qual es tractarà de crear un grup promotor local del Procés Constituent, serà el dissabte 25 de maig a les set de la tarda al mateix parc del Pont de la Cadena.

Molt sol i poques cadires

El sol fou el protagonista absolut i omnipresent durant tota la productiva xerrada. Forcades, sota un paraigües de colors per protegir-se del sol, va agrair l’assistència  a tots els ciutadans que van decidir acostar-se a escoltar els fonaments d’aquest “Procés Constituent” presentat fa poques setmanes i que ja té 34.508 adhesions.

El parc del Pont de la Cadena  va reunir a prop de 400 persones per escoltar a Teresa Forcades // Sergi Conde

El parc del Pont de la Cadena va reunir a prop de 400 persones per escoltar a Teresa Forcades // Sergi Conde

Moltes de les prop de 400 persones escoltaven a la monja buscant l’ombra i altres ho feien al terra ja que les cadires eren escasses. Aquestes havien estat facilitades per diverses entitats del barri del Canal. Segons els organitzadors han expressat en un comunicat, l’ajuntament va posar problemes per a la cessió de les cadires. Des del consistori apunten a que el problema va ser que la petició va arribar massa tard, segons expliquen en aquest comunicat.

Recomanacions personalitzades