L’Ajuntament dóna suport als corresponsals acomiadats de Catalunya Ràdio

El ple municipal de l’Ajuntament aprova per unanimitat una moció de suport als periodistes acomiadats de Catalunya Ràdio que treballaven de corresponsals arreu del territori català. El molinenc Josep Ferrer és un dels acomiadats després de 14 anys informant des del Baix Llobregat.

El periodista molinenc Josep Ferrer ha treballat durant 14 anys per Catalunya Ràdio // J.F.

El periodista molinenc Josep Ferrer ha treballat durant 14 anys per Catalunya Ràdio // J.F.

El ple municipal del mes d’abril va aprovar per unanimitat una moció de suport als corresponsals acomiadats de Catalunya Ràdio i en de defensa dels mitjans de comunicació públics de Catalunya. La moció, presentada per Esquerres per Molins de Rei, Iniciativa per Molins de Rei i el PSC fa una defensa del model d’informació de proximitat de Catalunya Ràdio, representat per la xarxa de 30 corresponsals “freelance” que han treballat durant dècades arreu del territori català i que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit suprimir des de l’1 de maig.

L’eliminació d’aquest conjunt de professionals posa fi al model de ràdio de proximitat que ha servit per traslladar a la ràdio pública catalana informacions rellevants produïdes a Molins de Rei durant els últims anys. En aquest sentit, el text de la moció aprovada destaca la tasca del periodista molinenc i director de la revista El Llaç, Josep Ferrer, corresponsal al Baix Llobregat que ha perdut la seva feina després de 14 anys de dedicació a l’emissora. Durant el debat de la moció, tots els partits polítics presents al consistori van elogiar la tasca feta per Ferrer durant tot aquest temps.

Crítiques a la decisió de CiU

La moció, llegida per la regidora d’Esquerres per Molins de Rei i periodista de Ràdio Sant Feliu Sílvia Guillén va considerar l’acomiadament dels corresponsals com “la punta de l’iceberg d’un procés que portarà a la reducció i a la mínima expressió la ràdio pública catalana”. També va destacar la dedicació del corresponsal de Catalunya Ràdio al Baix Llobregat el primer tinent d’alcalde socialista, Xavi Paz, apuntant que “els corresponsals com en Josep Ferrer han creat escola” i criticant que “en aquest país tenim cada cop uns mitjans menys plurals i menys propers al territori”.

Des de la CUP, el regidor i també periodista de la Xarxa Roger Castillo va titllar de “lamentable” l’eliminació de la informació de proximitat per part de Catalunya Ràdio i va carregar durament contra les polítiques de CiU criticant les subvencions i ajuts al grup Godó, criticant “la voluntat política d’enfortir els mitjans privats que són subvencionats amb diners de tots els contribuents”. De fet, mentre el pressupost a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’ha reduït dràsticament, les subvencions a grups de comunicació privats han passat dels 6 als 9,4 milions. En la mateixa línia, el portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, va apuntar que tot respon a una intencionalitat: “s’elimina la oferta informativa de proximitat dels mitjans públics i només es parla del que passa al Palau de la Generalitat amb notícies fetes a mida”.

El grup municipal de CiU de l’Ajuntament de Molins de Rei també va votar a favor de la moció en suport als corresponsals de la ràdio pública catalana tot i que la trentena de periodistes de Catalunya Ràdio han estat acomiadats per decisió del seu partit. Així, la moció va ser aprovada per unanimitat.

Defensa dels mitjans públics

La moció, que insta a la direcció de Catalunya Ràdio a deixar sense efecte la decisió de prescindir de la seva xarxa de corresponsals, també reconeix el paper dels mitjans de comunicació públics del país “en el foment de la cohesió social i nacional del país, en la promoció i l’ús social del català, en donar a conèixer la nostra cultura i història i en donar cobertura informativa a tot el territori”. El text de la moció també referma el compromís del consistori amb Ràdio Molins de Rei com a mitjà públic.

Recomanacions personalitzades