Maria José López: Cal que cada dia sigui 8 de març

MariaJoseLopezEl 8 de març és un dia tan especial perquè recorda l’incendi a la fàbrica de camises de Manhattan (Nova York) del 1911, on van morir 146 treballadores.

El 8 de març és un dia a l’any, i fa visibles les reivindicacions de les dones. Però les dones patim els 365 dies de l’any la precarietat laboral, el major volum de tasques de cura i feina de la llar, la violència simbòlica, quan no psicològica i física masclista, o els dubtes del nostre dret a decidir sobre el propi cos.

Prèviament a l’actual crisi les dones ja érem en desigualtat, tant en l’àmbit laboral com en molts d’altres àmbits de la vida. La crisi, i les polítiques d’austeritat salvatge en drets bàsics com la sanitat, l’educació o els drets laborals, ho han aguditzat. Els governs central i de la Generalitat de Catalunya, pretenen retornar-nos al passat amb una ofensiva sense precedents vers els drets socials i civils i especialment vers els drets de les dones. La crisi passa factura a tothom però les que tenim el pitjor paper de la pel·lícula som les dones.

Des de Dones amb Iniciativa, la setmana passada vam organitzar un acte per commemorar el 8 de març a Molins de Rei. Un acte on a partir del fil conductor del cinema vàrem poder apropar-nos al que vivim cada dia. La doctora Montserrat Olmo, fou l’encarregada de conduir l’activitat i vull recollir una reflexió conceptual que va fer: “igualtat” o “equitat” són termes molt utilitzats a l’hora de defensar els drets de les dones però ella preferia utilitzar “equivalència”, una paraula que més enllà  de les distincions genètiques entre sexes posa de manifest que les dones hem de lluitar per tenir el mateix valor que els homes.

Estic completament amb la reflexió de la doctora Olmo. Les dones som capaces de tirar endavant una família, liderar una empresa i la societat, però amb tantes traves resulta difícil ensortir-se’n. Queda molt camí per recórrer cap a l’equitat real, i hi ha qui aprofita la crisi com excusa per fer marxa enrere en les polítiques públiques i recursos que tenien com a horitzó avançar cap a la igualtat, cap a l’equivalència.

Si bé cal commemorar una data com el 8 de març amb actes de tota mena, la lluita feminista ha de ser constant i intensa. És per això que el 8 de març ha de ser cada dia. I això és el que fem des de Dones amb Iniciativa de Molins de Rei. Cada dia ens plantem amb propostes davant les injustícies i les discriminacions per avançar, des de tots els fronts possibles, vers un món millor per a totes i per a tots.

Recomanacions personalitzades