Els gegants de Molins de Rei estan d’aniversari

El Miquel i la Montserrat, els Gegants Vells, fan cent anys d’història mentre que el Bernat i la Candelera, els Gegants Nous, en fan 25. La colla gegantera esdevé centenària i ho celebra lluint els seus gegants durant aquest 2013 amb un llibre, nova música i diversos actes commemoratius.

En Miquel i la Montserrat, les figures centenaries estaran exposades a la Sala Gòtica durant la Fira de la Candelera // Elisenda Colell

En Miquel i la Montserrat, les figures centenàries, estaran exposades a la Sala Gòtica durant la Fira de la Candelera // Elisenda Colell

Aquest 2013 fa cent anys que Molins de Rei instaurava una nova tradició a la comarca, la gegantera. Tot va començar al 1912, quan es llogaven uns gegants perquè participessin a la Festa Major. Un any més tard la vila ja tenia gegants propis, el Miquel i la Montserrat, els gegants originals que s’han conservat fins a l’actualitat. Els Gegants Vells les han vist de tots colors, perquè cent anys d’història no els pot explicar tothom però avui en dia són els gegants més antics del Baix Llobregat.

Ara els gegants inicien una nova etapa, formant part dels gegants més antics ja no només del Baix Llobregat, sinó de Catalunya. El president de la colla gegantera, Miquel Burgès, explica que “fer 100 anys ens fa entrar en una elit dels que n’hi ha pocs a Catalunya”. Per retre homenatge a la feina feta pels geganters durant aquests 100 anys, els actuals membres de la colla han preparat un 2013 ple d’actes i novetats que van ser presentades en un acte a la Sala Gòtica el dimarts 29 de gener. No hi cabia ni una agulla, molts molinencs no es van voler perdre l’ocasió de felicitar als gegants i als geganters.

Imatge renovada

Un dels canvis essencials que s’introdueix és el nou uniforme pels geganters i geganteres. S’abandona la samarreta i es substitueix per una camisa de fil sense coll. “Volem donar molt bona imatge”, destacava Miquel Burgès.

També els gegants lluiran les millor gales per l’aniversari. De la mà de Jordi Grau, l’artesà de Terrassa, s’han restaurat les quatre figures. Les dues parelles de gegants responen a pare i filla el dia de les noces d’ella. Per marcar més la distinció, s’ha envellit el rostre del Miquel i en Bernat, dos terratinents que duen a la mà els dots matrimonials de les seves filles, la Montserrat i la Candelera.

Els gegants nous, Bernat i Candelera, amb les joies dissenyades per l'ocasió // Elisenda Colell

Els gegants nous, Bernat i Candelera, amb les joies dissenyades per l’ocasió // Elisenda Colell

Una altra novetat per a les gegantes és que el molinenc Josep Martínez va obsequiar-les amb unes joies de luxe. Es tracta d’un joc d’arracades i un collaret de plata amb pedreria fetes expressament pel centenari dels gegants i fabricades a partir d’un model d’or. Durant l’acte de presentació se les van penjar a la geganta Candelera, coincidint amb els dies de Fira, però aquestes joies les durà sempre la Montserrat, la geganta vella i només en actes rellevants penjaran de les orelles de la Candelera.

Llibre i música

Una de les fites assolides per la colla és l’elaboració d’un llibre on es plasmen els 100 anys d’història que ha viscut l’entitat. Pocs dies abans de la diada de Sant Jordi es presentarà el recull, que consta de documents inèdits. D’aquesta manera es vol contribuir a l’explicació de la història dels gegants.

D’altra banda, el músic molinenc Magí Canyelles ha estat l’escollit per composar la nova peça que ballaran els 4 gegants. S’anomena Energia i experiència, dots imprescindibles que fusionen les dues generacions de les figures. El compositor va reivindicar la música tradicional, la forma d’expressió “més oblidada per les polítiques públiques però que és viva al carrer sense prejudicis”. Durant l’acte de presentació es va interpretar per primer cop en públic la peça de Canyelles.

Durant l’acte de presentació també es va voler retre homenatge a Josep Maria Roglan, mort el passat mes de desembre, que va ser autor de dues composicions clau en la història dels gegants; “Molins de Rei, Ciutat Gegantera” i “Miquel i Montserrat”, unes peces que van assegurar que “seguirem ballant molts anys més”. La seva viuda va rebre un obsequi per la gran aportació del seu marit.

Traca final a la Festa Major

D’entre tots els actes que s’han previst pel centenari, la Festa Major té un paper privilegiat. Hi haurà dues passades geganteres. El diumenge es farà la trobada “més gran que s’ha fet a Molins de Rei” després que la que hi hagué quan la vila fou ciutat gegantera al 1987, segons asseguren els responsables de la colla. El dissabte de Festa Major, amb el 25è aniversari dels gegants nous, a la tradicional passada del Bernat i la Candelera s’hi sumaran colles de Navarra, el País Basc i les Illes Balears. També per Sant Miquel s’estrenarà la coreografia del nou ball.

L’acte de presentació dels actes va ser rodó i des de l’Ajuntament ho van voler agrair. “Sou el bo i millor de Molins de Rei”, va  assegurar l’alcalde, Xavi Paz, reconeixent la il·lusió i l’entusiasme” per unes figures que “no valorem suficientment”. Per la seva part, Miquel Burgès va agrair el recolzament institucional, “ens estan ajudant i donant moltes facilitats, que és el que ara necessitem”.

baner-notis-fira-2013-2

Recomanacions personalitzades