La Federació Obrera s’obre oficialment a la ciutadania

Centenars de molinencs van visitar la Federació Obrera en una festa cívica que va omplir els passadissos del nou equipament de curiosos que observaven el nou equipament social i cultural. Ara només falta que les entitats i la ciutadania ocupin els espais habilitats.

Els assistents van ser sobretot gent gran que recordava molts moments del passat a la Federació Obrera // David Guerrero

Hi havia ganes de veure les sales de la Federació Obrera que seran despatxos d’entitats, els bucs d’assaig, l’espai dels castellers… en definitiva, la nova Federació Obrera. Per això, divendres a la tarda va ser un incessant anar i venir de curiosos que anaven amunt i avall mirant i regirant sala per sala. Centenars de molinencs veien de primera mà el resultat del que l’Ajuntament vol convertir en “el nou centre cultural i cívic de referència de Molins de Rei”. Entre la gent gran, sensacions contraposades entre els que celebraven veure la Federació Obrera oberta per a la ciutadania i els que recordaven com abans els hi agradava molt més.

Mentrestant, els polítics locals intentaven fer els seus discursos amb una megafonia impotent que quedava eclipsada pels comentaris que es feien entre ells els molinencs. Sota aquest murmuri, tant l’alcalde, Xavi Paz, com el regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, van reconèixer la feina feta per l’anterior equip de govern. L’exalcalde, Ivan Arcas, i l’anterior regidor de Cultura, Jordi Romeu, eren presents per veure la finalització d’un procés que es va iniciar durant el seu mandat. En aquest sentit, Xavi Paz va destacar que aquest projecte “és fruit del treball i compromís de tots els ajuntaments democràtics de Molins de Rei”.

En quant als usos de la nova Federació Obrera, l’alcalde va assegurar que “serà allò que tots els molinencs vulguin que sigui, el que es decideixi entre tots”. Paz va glossar el nou edifici com “la recuperació del somni dels que van aixecar la Federació, la finalització d’un somni trencat dels que van perdre la Guerra Civil”.

L’alcalde, Xavi Paz, va reconèixer la tasca feta per l’anterior equip de govern davant la mirada d’Ivan Arcas i Jordi Romeu // David Guerrero

El president de l’Associació Obrera, l’entitat primigènia de la Federació, va recordar els estatuts originaris d’inicis del segle XX. Amb uns objectius de benefici social i comunitari, des de la Federació es pretenia “contribuir per llur acció social i política a l’establiment d’una societat més perfecta”. Pahissa va mostrar el seu desig de que es mantingui un esperit cívic similar. L’edifici compta amb una gran obra artística al passadís central. El seu autor, Sento Masià, també va prendre la paraula per explicar el sentit del seu treball.

 

Funcionant, de moment, a mig gas

L’horari de l’equipament durant el mes de juliol serà de 4 de la tarda a 8 del vespre. Al setembre es fixarà l’horari definitiu de funcionament i es posaran en marxa serveis que es traslladen a la Federació Obrera com el Punt Jove, que es trobarà tot just a l’entrada. El que encara no estarà disponible serà el bar, que a dia d’avui només té les taules.

El que si que es pot veure des de fa dies el centre d’interpretació sobre el moviment obrer, que acull l’exposició anomenada “La Federació Obrera de molins de Rei: els valors del moviment obrer”. Aquesta exposició forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya del Memorial Democràtic i es mantindrà de manera permanent.

Els Matossers van aixecar un pilar davant els assistents que esperaven el refrigeri // David Guerrero

També ja estan instal·lades a l’espai que els hi correspon el Casal de la Dona, que va aprofitar la jornada de divendres per mostrar algunes de les feines que fan habitualment. La colla castellera dels Matossers també gaudeix des de fa setmanes del “castellódrom”, un espai d’assaig amb terra acautxat, espatlleres i l’alçada suficient per poder dur a terme els assajos de la colla.

Precisament, la festa d’obertura va acabar amb un pilar dels Matossers al mig de la pista exterior de la Federació Obrera. Amb el pilar, la colla va celebrar que s’obre oficialment el que serà la seu definitiva de l’entitat castellera després de 10 anys voltant per diferents llocs de la vila. La música de la cantautora Irene Terrón va posar el punt i final a un acte que va acabar amb un refrigeri durant el qual els assistents van intercanviar opinions de tots els gustos sobre el resultat de la Federació Obrera.

Recomanacions personalitzades