Desarticulat un grup violent que robava a gent gran quan sortia del banc

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup molt violent i actiu que va cometre una quarantena de robatoris i furts a persones d’edat avançada a Molins de Rei i altres localitats de l’àrea metropolitana de Barcelona. El grup atracava a gent gran quan sortien de cobrar la pensió al banc.

Els Mossos d’Esquadra han detingut onze persones, d’edats compreses entre 23 i 55 anys, de nacionalitat colombiana i veïnes de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, com a responsables dels robatoris a gent gran quan sortien del banc. Els detinguts, formaven part d’una organització criminal que delinquien utilitzant el modus operandi conegut com “cogoteros”, que consisteix en robar a persones, normalment d’edat avançada, els diners que han tret prèviament de la sucursal bancària.

El grup de lladres havia actuat a Molins de Rei i a moltes altres ciutats de la geografia catalana: Castelldefels, Gavà, Viladecans, Barcelona, Ripollet, Sant Just Desvern, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Calella, Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Cornellà de Llobregat, Figueres, Sabadell, El Prat de Llobregat, Premià de Mar, Esplugues i Terrassa. Els autors dels robatoris actuaven de forma itinerant per les diverses localitats.

Els detinguts es dividien en dos grups formats entre 5 i 7 persones i cada grup actuava de forma totalment coordinada i repartint-se les tasques.Una persona s’encarregava de seleccionar dins de la sucursal bancària a la possible víctima, fixant-se especialment en persones amb poques possibilitats de defensa i que retiraven de l’entitat bancària una quantitat atractiva per cometre el robatori. Ho comunicava als companys i dos o tres persones a l’exterior del banc executaven el robatori seguint a la víctima i actuant en el lloc més discret, amb tendència a fer-ho en el propi portal de la vivenda de la víctima.

Si actuaven al carrer, acostumaven a tirar unes monedes per distreure a la víctima i mentre s’ajupia robar-li el sobre amb diners. També utilitzaven una caixa de cartró per dificultar la seva visió i aprofitar per robar-li. Si ho feien al portal de la finca de la víctima no dubtaven en utilitzar la violència si era necessari.

Les víctimes tenien entre 70 i 90 anys i els robatoris s’acostumaven a realitzar coincidint amb els dies de cobrament de les pensions, produint-se un augment de fets en els mesos amb pagues extraordinàries o període de vacances.

Les detencions es van produir el passat 10 de gener, quan un ampli dispositiu amb més de setanta efectius policials va actuar després d’una llarga investigació. Els mossos van detenir onze persones, als quals se’ls imputa els presumptes delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació documental, i prop de quaranta delictes contra el patrimoni, entre furts i robatoris amb violència i intimidació. Els investigadors han pogut constatar que aquest tipus delictiu s’havia convertit en el “modus vivendi” dels detinguts, i que a més, els hi permetria enviar periòdicament  una quantitat econòmica important al seu país d’origen.

Els onze detinguts, la majoria dels quals conten amb diversos antecedents policials per delictes contra el patrimoni, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció de guàrdia de Gavà el divendres dia 13 de gener. El jutge va decretar l’ingrés a presó per cinc d’elles. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

Recomanacions personalitzades