L’empresa Euroretractil fa fora a 33 persones en un matí i sense explicacions

L’empresa Euroretractil 2000 SA, situada al polígon Riera del Molí, acomiada a la totalitat de la seva plantilla en un matí i sense cap explicació. Els 33 treballadors acomiadats no han cobrat cap indemnització i han decidit tancar-se a la fàbrica en senyal de protesta.

Els treballadors van conèixer el tancament de l'empresa el mateix matí que els van acomiadar // Jose Polo

Els treballadors van conèixer el tancament de l'empresa el mateix matí que els van acomiadar // Jose Polo

El passat dilluns 10 d’octubre els treballadors de l’empresa Euroretractil 2000 SA, dedicada als retractilats i la manipulació de continguts editorials, obrien la fàbrica a les sis del matí amb una sorpresa: els ordinadors havien desaparegut. Tres hores més tard, a les nou, arribava el patró i els comunicava que l’empresa tanca i que tots estaven acomiadats, sense cap explicació prèvia.

Segons els treballadors, un dels antics propietaris de l’empresa i gerent fins el mateix dia del tancament, Ramon Olivares, els va prometre que en un termini de 48 hores cobrarien l’indemnització. Una setmana després encara l’estan esperant. En les cartes d’acomiadament no figura cap explicació dels motius del tancament més enllà d’un paràgraf de quatre línies on s’argumenta “una baixada de la producció durant els últims mesos”.

Els treballadors d'Eurotractil fan guàrdies a la fàbrica // Jose Polo

Els treballadors d'Euroretractil fan guàrdies a la fàbrica // Jose Polo

En Tomás González, un dels treballadors ara a l’atur es queixa del tracte rebut per part de l’empresa durant tot aquest procés: “se’ns ha tractat com a cabres quan som persones”. Amb ànims de protestar per la situació i reivindicant el cobrament de les seves indemnitzacions han decidit fer torns per tal de que “hi hagi gent les 24 hores a la fàbrica” ja que “al magatzem encara hi han materials d’empreses per a les que treballàvem”. La maquinària i productes del Grup Godó (El Mundo Deportivo, La Vanguardia) i Panini, entre d’altres, encara resten al magatzem. De fet, alguns dels proveïdors i clients no tenen constància d’aquest tancament i encara passen per la fàbrica per recollir les seves comandes. Els treballadors asseguren que estaran a les portes de l’empresa fins que cobrin tot el que els correspon.

Algunes de les famílies rebien tots els seus ingressos d'Eurotractil // Jose Polo

Algunes de les famílies rebien tots els seus ingressos d'Eurotractil // Jose Polo

Euroretractil portava més de 10 anys a Molins de Rei i tenia una plantilla de 33 treballadors. Sense que ningú s’ho esperés, el drama de l’atur cau de sobte sobre 33 persones. En alguns casos, com el de la Trini Sampedro, encara és més greu ja que ella i el seu marit treballaven a la fàbrica. “Ara, sense avís, ens hem quedat sense res”, explica la Trini, que es troba davant una situació surrealista ja que ella dilluns estava de vacances i no es trobava a la fàbrica: “Jo encara no he signat res i ningú s’ha posat en contacte amb mi per fer-ho” comenta amb incertesa.

Els treballadors expliquen que Ramón Olivares, un dels antics propietaris d’Euroretractil i integrant de les llistes de CiU a Molins de Rei a les eleccions municipals de 2003, els ha assegurat que no té res a veure ja amb l’empresa perquè va canviar de propietari fa uns mesos. El Boletín Oficial del Registro Mercantil recull com Olivares va deixar de ser l’administrador de l’empresa el passat 20 de juliol i Armand Coma va passar a convertir-se en l’administrador únic. L’Eva Fernández aclara que “a nosaltres mai sen’s ha fet saber res del canvi de propietaris”.

Els treballadors veuen el canvi d’administrador com una estratègia per desprendre’s de les responsabilitats per part de l’empresari molinenc i expliquen que “el nou administrador acumula 11 empreses insolvents ja que es dedica a això”. Els treballadors, com Magdalena Ferrer, demanen responsabilitats al que ha estat el cap visible de l’empresa, assegurant que Olivares encara estava vinculat a l’empresa de manera directa: “fins el dilluns ell ha estat la persona que ens manava i mai ens ha dit que tenien intenció de tancar”. De fet, va ser ell el que els va informar del tancament. Viu Molins de Rei ha intentat posar-se en contacte amb l’empresari però no ha volgut fer declaracions.

 

Treballadors pengen una pancarta de protesta a les portes de la fàbrica // Imatge extreta del Facebook "Ex Trabajadores Euroretractil"

Recomanacions personalitzades