La polèmica del tancament de les farmàcies de guàrdia arribarà al Parlament de Catalunya

L’Ajuntament de Molins de Rei inicia un seguit d’accions polítiques per exigir el restabliment del servei de farmàcies de guàrdia i portarà la queixa fins el Parlament de Catalunya. El consistori no descarta emprendre accions legals contra el Col·legi de Farmacèutics.

Una farmàcia al carrer Pi i Margall de Molins de Rei // Jose Polo

Des del passat 1 d’octubre, Molins de Rei no té servei de farmàcia de guàrdia a partir de les 10 de la nit. El Col·legi de Farmacèutics va enviar el passat 3 d’octubre una carta adreçada a l’alcalde, Xavi Paz, informant dels canvis. Viu Molins de Rei ha tingut accés a aquesta carta i ha pogut comprovar com no va entrar a l’Ajuntament fins el dilluns 10 d’octubre a la tarda, quan les farmàcies de guàrdia ja portaven 9 nits tancades.

La mala comunicació del Col·legi de Farmacèutics ha molestat a l’Ajuntament, que ha lamentat que la decisió s’hagi pres de manera “unilateral” per part del Col·legi, sense tenir en compte la opinió del municipi. Per això, el consistori ha respost amb un seguit d’accions per exigir el restabliment d’aquest servei bàsic. L’alcalde, Xavi Paz, assegura que arribaran “fins el final perquè Molins de Rei recuperi el servei de farmàcia les 24 hores”.

Possibles accions legals

Per a Paz, “la conselleria de Salut no pot vulnerar de manera fragant els drets dels molinencs, tal com està fent amb el servei d’urgències del CAP i les farmàcies”. L’alcalde està treballant amb altres consistoris i el grup parlamentari socialista al Parlament de Catalunya per tirar endavant alguna iniciativa que garanteixi la cobertura sanitària d’urgències a Molins de Rei i altres poblacions afectades.

L’Ajuntament no descarta endegar accions judicials contra el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) si no s’atenen els drets de Molins de Rei. Xavi Paz s’ha mostrat “disposat a utilitzar tots els estaments legals i polítics” que tingui al seu abast.

Demanda de reunions i una moció al ple

La primera de les accions que ha fet l’Ajuntament ha estat enviar una carta al president del Col·legi de Farmacèutics i a la secretaria de la junta, Maria Calvo, per mostrar el seu malestar pel retard en la comunicació. L’Ajuntament també s’a adreçat  al Director General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, Carles Constante, per exigir que l’Ajuntament de Molins de Rei formi part de la comissió mixta que decideix el mapa de farmàcies de guàrdia, tal com estableix la normativa vigent. El consistori espera resposta tant del Col·legi com de la Generalitat per reunir-se amb ells.

A més, l’equip de govern, format per PSC i CiU, presentarà una moció al proper ple municipal amb l’objectiu d’aconseguir la unitat de tots els grups en la defensa d’aquest servei. S’espera que s’aconsegueixi un quòrum similar al del passat ple de setembre, quan es va aprovar una moció per la recuperació del servei d’urgències nocturnes al CAP La Granja.

Segons l’Ajuntament, el decret 321/96 que regula el servei de farmàcies de guàrdia estableix un desplaçament mínim de 15 minuts fins a la farmàcia més propera. Des de l’Ajuntament es considera que aquest requisit “no es compleix amb l’actual situació”. Els molinencs ara s’han de desplaçar fins a Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts o Sant Joan Despí. Sorprenentment, el Col·legi de Farmacèutics no presenta a Sant Feliu de Llobregat com alternativa, quan ha estat tradicionalment la ciutat a la que s’ha adreçat la ciutadania.

Recomanacions personalitzades