250 molinencs es manifesten contra la interlocutòria del TSJC

Uns 250 molinencs i molinenques es van reunir el passat dilluns a la plaça de l’Ajuntament per rebutjar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya publicada el passat 2 de setembre. L’Ajuntament es va sumar a la protesta.

Un cartell el primer dia de curs al CEIP La Sínia se sumava a la protesta // Jordi Julià

La manifestació en contra de l’atac a la immersió lingüística a Molins de Rei, com la de centenars pobles catalans, va ser una mostra més de mobilització ciutadana a favor de la cultura i la llengua catalana.

Arran de la publicació, el desembre passat, d’una sentència del Tribunal Suprem que posava en qüestió l’actual model d’immersió lingüística, apareixia la plataforma Somescola.cat, formada per “un conjunt d’entitats cíviques, culturals i educatives que pretén coordinar totes les persones, entitats i institucions que volen actuar de forma activa en el suport d’una escola catalana en llengua i en continguts”. Ara aquesta plataforma s’ha reactivat, a causa de la interlocutòria del TSJC publicada el 2 de setembre i que donava dos mesos a la Generalitat de Catalunya un ultimàtum de dos mesos per introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes. Somescola.cat va proposar que el passat dilluns 12, coincidint amb l’inici del curs escolar, tots els pobles de Catalunya es concentressin a les portes dels ajuntaments.

L’acte de Molins de Rei va ser introduït per Ignasi Termes, un dels portaveus de l’Ateneu Mulei, i va afirmar que “malgrat que hagi sigut bastant urgent, estem molt contents veient la plaça el goig que fa”. Termes va declarar a Viu Molins de Rei que “el que està passant a l’Estat espanyol és bastant greu i si no es soluciona s’haurà de recórrer a instàncies europees”.

A continuació, Núria Arús, professora de l’escola Estel va ser l’encarregada de llegir el manifest. Arús va finalitzar la lectura d’una manera emotiva, cridant en veu alta “visca l’escola catalana i visca Catalunya”, que va causa un fort i intens aplaudiment de tots els assistents.

L'alcalde i la regidora d'educació van mostrar el seu suport als mestres el primer dia de classe // Jordi Julià

Entre els 250 assistents a l’acte hi havia els representants de l’Ajuntament de Molins de Rei, amb les dues màximes autoritats del consistori: l’alcalde, Xavi Paz i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals. El mateix dia al matí l’alcalde havia visitat les escoles de la vila, coincidint amb l’inici del curs escolar, i va declarar: “Hem de ser molt reiteratius en la nostra fermesa de defensar el nostre sistema d’immersió lingüística, on el català ha de ser una peça fonamental”. Argumentava Paz que és “una inversió en el nostre futur, la nostra cultura i la nostra identitat”, expressant en tot moment el seu recolzament a la comunitat educativa, i avisant que “ningú alterarà el que ha estat un model d’èxit, i si estem tots units segur que tindrem més garantia d’èxit”. Pel que fa a la moció que Somescola.cat ha promogut per tal que els ajuntaments la votin als seus respectius plens, l’alcalde de Molins de Rei va assegurar que “segur que tots els grups ens posem d’acord en recolzar unànimement aquesta moció el proper ple del 22 de setembre, estic convençut que estarem tots d’acord”.

La coordinadora "somescola.cat" ha convocat les protestes arreu del país

Entre les 250 persones aproximadament que es van concentrar dilluns a la tarda a la plaça de la Vila hi havia un professor de l’escola Sant Miquel, Joan Vilaseca, que en declaracions a aquest diari va dir que:  “Jo com a professor, penso que aquesta sentència no s’ha d’acatar de cap manera, perquè si seguim acatant aquestes sentències que van en contra nostra ja podem plegar. Crec que tot el poble de Catalunya ha de rebutjar això”.

També hi havia pares, mares i familiars a la concentració. Una mare ho comparava amb anys enrere: “Jo quan vaig estudiar no era la llengua vehicular, i realment he tingut problemes amb el català, me n’he sortit però ja que estem en una democràcia, és molt important que el català sigui a les escoles”.

Recomanacions personalitzades