El CatSalut justifica el tancament de les urgències nocturnes del CAP per la “baixa demanda”

Representants del CatSalut, de l’Ajuntament de Molins de Rei i de la plataforma ciutadana Molins contra les retallades es van reunir el passat dilluns al CAP La Granja. La trobada va ser merament informativa i va girar al voltant dels arguments de Salut per tancar l’ambulatori a les 9 de la nit.

El CAP La Granja tanca les seves portes a les nou de la nit des de l'1 d'agost // David Guerrero

“Mantenir el CAP obert a les nits representa un cost excessiu pel servei donat”, aquest és l’argument al voltant del que va girar tota la justificació desplegada pels representants de la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, segons diverses fonts presents a la reunió. El CatSalut, amb Daniel Fernández, director de la regió Baix Llobregat Nord i Angel Jover, director del servei d’assistència primària de la regió Baix Llobregat Nord, van justificar-se en l’alta despesa que representa el CAP davant la baixa demanda que té.

Segons dades del CatSalut, entre les 12 de la nit i les 8 del matí, es rebien entre 1,2 i 4 visites, i entre les 9 i les 12 de la nit, entre 4 i 8 visites. Una demanda que des de la Generalitat és considerada baixa i que, segons van argumentar, “la majoria són casos no urgents, diferits en el temps pel propi pacient”. Des del CatSalut asseguren que “si el pacient sap que és obert, no té pressa en anar-hi, però si sap que tanca abans, tindrà en compte l’horari per anar abans del tancament”. Els diagnòstics majoritaris atesos al CAP de Molins de Rei en l’horari que ja no és obert eren refredats lleus, erosions lleus de la pell i picades de mosquit, segons les dades aportades pel CatSalut.

Els membres de la comissió Molins de Rei contra les retallades, representants per Cinta Barrachina i Roser Masegosa, van explicar les inquietuds de la ciutadania i les diferents mobilitzacions que s’havien dut a terme. A més de criticar la decisió de la Generalitat i alertar del possible col·lapse dels serveis d’urgències que resten oberts, van llençar una pregunta als representants del CatSalut: “Com és que fa quinze anys a Molins de Rei hi havia servei d’atenció 24 hores amb menys població i ara no es creu necessari?” El CatSalut va insistir en les dades, en una disminució de la demanda sanitària des que està en marxa la recepta electrònica i van defensar el model que aposta per l’atenció domiciliària. L’únic que van reconèixer que havien fet malament, segons els presents a la reunió, va ser que havia fallat la comunicació de cara als usuaris.

Per part de l’Ajuntament, van assistir a la reunió la regidora de Sanitat, Anna Cantudo, i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals. Els polítics locals van mantenir-se en la postura mantinguda durant els últims mesos i van reiterar que no estaven d’acord amb el tancament i que seguiran demanat les 24 hores d’atenció sanitària. En declaracions a Viu Molins de Rei, la regidora de Sanitat va qualificar la reunió de “cordial”, en la que totes les parts implicades van donar a conèixer el seu punt de vista. Tot i això, aquesta reunió era només informativa. “Encara no hi ha hagut negociació, això serà en properes reunions amb representants de la conselleria”, va assegurar Cantudo després de la trobada. La propera reunió, que encara no té data, sí que serà de caire negociador.

Recomanacions personalitzades