Prop de 370 habitatges es troben buits

Molins de Rei compta amb 367 habitatges buits ofertats al mercat immobiliari. Un 7% d’ells són pisos nous que encara no s’han venut. La ràtio d’habitatges nous pendents de venda a Molins de Rei és superior a la mitjana de la província de Barcelona.

Els pisos de la plaça del Molí són una de les últimes promocions d'habitatge construïdes a Molins de Rei // Pisosmolins.es

El número total de pisos buits a Molins de Rei és de 367, segons les dades obtingudes per l’Ajuntament de Molins de Rei en base a l’estat del mercat immobiliari al finalitzar el 2010. Aquesta xifra és una de les que s’estan analitzant en el procés d’elaboració del Pla Local d’Habitatge, segons ha pogut saber Viu Molins de Rei.

Del total de pisos buits, segons l’Ajuntament un 7% són pisos nous que s’han construït i posat a la venda però encara no han estat comprats i, per tant, continuen tal i com van quedar al finalitzar la construcció. El percentatge amb el que treballa l’Ajuntament suposa un total de 26 pisos nous buits, una xifra que queda molt per sota del que constaten altres estudis del mercat immobiliari. Segons el darrer informe trimestral del Fòrum Empresarial del Llobregat, a Molins de Rei hi ha 14,5 habitatges nous pendents de venda per cada 1.000 habitants. Aquesta ràtio, tenint en compte que Molins de Rei té 24.236 habitants en el padró del 2010, suposa 351 habitatges nous que encara no tenen comprador.

Les xifres de l’Ajuntament i el Fòrum Empresarial del Llobregat són molt distants. Mentre els 26 pisos nous buits calculats per l’Ajuntament són considerats una xifra escassa fins i tot per fonts municipals, els 351 que indica el Fòrum Empresarial són un número desorbitat molt lluny de la realitat que es pot trobar a peu de carrer.

Una ràtio superior a la de la comarca

La ràtio d’habitatges nous per vendre a Molins de Rei (14,5 per cada 1.000 habitants) es situa per sobre de la mitjana de la província de Barcelona, que es troba en 13. Sorprenentment, la comarca del Baix Llobregat, en canvi, es situa per sota de la mitjana, amb uns 9 habitatges nous pendents de venda per cada 1.000 habitants. El conjunt de municipis del Baix Llobregat i l’Hospitalet acumulen al voltant de 9.500 habitatges per vendre, dels quals prop de 2.000 son a l’Hospitalet de Llobregat.

Municipis de l’entorn de Molins de Rei com la Palma de Cervelló, Sant Feliu de Llobregat i Sant Boi tenen l’estoc d’habitatges nous pendents de vendre a nivells molt baixos. Les ràtios per cada 1.000 habitants es destaquen com les més baixes del conjunt de municipis de l’àrea.

En canvi, altres municipis -sobretot de muntanya i residencials- com Cervelló (28), Corbera de Llobregat (31), Vallirana (34), Torrelles de Llobregat (41 habitatges per vendre per cada 1.000 habitants), Begues (43) i Sant Esteve Sesrovires (57) acumulen un estoc d’habitatge nous pendents de vendre molt alt. En el cas de Sant Esteve Sesrovires hi ha més de 400 habitatges per vendre.

Estimació del nombre d’habitatges nous en estoc per cada 1.000 habitants a l’Hospitalet i Baix Llobregat. Desembre 2010 // FEM Llobregat

Un reglament d’habitatges desocupats

L’Ajuntament de Molins de Rei va aprovar per unanimitat el 23 de desembre de 2008 una moció presentada per la CUP en la que s’instava a crear un reglament per determinar quants habitatges desocupats hi havia al municipi amb el principal objectiu de fer-los passar al mercat de lloguer. També es contemplava la possibilitat d’aplicar un recàrrec del 50% de l’IBI a tots aquells immobles que es demostrés que només servien per especular.

Res d’això s’ha dut a terme, com lamentava el portaveu de la CUP, Àlex Maymó, en un article d’opinió publicat en aquest mitjà el passat mes de novembre. El Pla Local d’Habitatge havia de donar resposta a aquestes demandes però no ho ha fet de moment. S’havia de finalitzar abans del final de la passada legislatura però no es va arribar a temps. Segons fonts municipals, el diagnòstic ja està fet i durant els propers mesos es treballarà en les propostes concretes amb la participació de tots els partits polítics representants al consistori.

Recomanacions personalitzades