Els trens es desconnecten entre l’Hospitalet i Sants

Des d’avui 4 d’agost i fins el 27, la circulació de trens des de Molins de Rei fins a Barcelona es veurà afectada per unes obres que s’efectuen a l’estació de Barcelona-Sants. No hi haurà trens entre l’Hospitalet i Sants i caldrà fer transbord al metro per realitzar el trajecte.

L'Hospitalet i Bellvitge es desconnecten de Sants

Agost complicat per tots aquells que necessitin desplaçar-se entre Molins de Rei i la capital catalana, o cap a qualsevol de les línies de Rodalies de Renfe, tret de la recentment inaugurada R8. Del 4 al 27 d’agost, no circularà cap tren entre les estacions de Barcelona-Sants i L’Hospitalet de Llobregat. El motiu és unes obres que ja fa mesos que s’estan executant al barri barceloní de Sants per cobrir les vies al seu pas per aquesta zona, i que ara obligaran a tallar la circulació durant bona part del mes d’agost en aquest punt. Les obres es fan a l’agost aprofitant el descens de la mobilitat que es produeix sempre en aquest mes.

La línia R4, que cobreix el trajecte entre St. Vicenç de Calders, Molins de Rei, Barcelona i Manresa, quedarà dividida en dues: una que efectuarà el tram sud de la línia (St. Vicenç de Calders-Molins de Rei-L’Hospitalet), i una altra que cobrirà el nord (Barcelona Sants-Manresa).

Els dos ramals de la línia queden units per la xarxa de metro: des de l’estació de tren de Cornellà es pot agafar la línia L5 fins a Sants-Estació, o bé fins a la nova estació de tren de La Sagrera-Meridiana, estacions on es pot connectar amb un altre tren de la R4 direcció Manresa. Si el destí és qualsevol altra de les estacions de Barcelona, caldrà baixar a L’Hospitalet de Llobregat, i allà agafar la línia L1 del metro a la parada Rambla Just Oliveras, que porta fins a Plaça Catalunya, Arc de Triomf, i tota la resta d’estacions barcelonines. Mentre duri el tall, els transbordaments entre el tren i el metro seran gratuïts.

Itineraris alternatius a la R4 proposats per Rodalies de Catalunya - Feu clic per accedir al mapa interactiu

Pel que fa a la línia R1, que els dies feiners uneix Molins de Rei amb el Maresme, mentre duri el tall no arribarà a Molins de Rei, ja que els trens d’aquesta línia no travessaran Barcelona i es quedaran a la històrica Estació de França. Per accedir a aquesta línia des de Molins de Rei caldrà utilitzar la línia L1 del metro entre les estacions de tren de L’Hospitalet i Barcelona-El Clot-Aragó, que  a la xarxa de metro reben el nom de “Rambla Just Oliveras” i “Clot”, respectivament.

 

Itineraris alternatius a la R1 proposats per Rodalies de Catalunya - Feu clic per accedir al mapa interactiu

La reducció del recorregut de la R1 suposa una reducció de la freqüència de pas en dos trens menys per hora i sentit al trajecte entre Molins de Rei i Barcelona. A més, durant el mes d’agost s’eliminen alguns trens de reforç que hi ha a primera hora del matí, de manera que hi haurà una freqüència bastant homogènia de quatre trens per hora i sentit entre Molins de Rei i l’estació de l’Hospitalet els dies feiners.

D’altra banda, per agafar la resta de línies de Rodalies amb parada habitual a l’estació de Sants, n’hi ha prou amb agafar el metro entre Cornellà i Barcelona-Sants, on durant aquest mes comencen les línies R2 Nord (cap a Granollers i Maçanet-Massanes) i R3 (cap a Vic, Puigcerdà i La Tor de Querol).

Les barreres tarifàries de l'estació de Molins de Rei informen del tall // Jordi Julià

Més complicat serà si volem anar cap a la R2 Sud: mentre que la nostra línia es desconnecta a l’estació de L’Hospitalet, aquesta ho fa a l’estació de Bellvitge. Ambdues estacions es troben al municipi de L’Hospitalet de Llobregat, però la connexió entre elles és difícil i no s’ha donat cap itinerari alternatiu per part de Rodalies de Catalunya. Una opció és anar en metro (L1, vermella) des de l’estació de Renfe de L’Hospitalet fins a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de L’Hospitalet-Av.Carrilet. Els noms que reben aquestes estacions a la xarxa de metro són “Rambla Just Oliveras” i “Av. Carrilet”. Des de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de L’Hospitalet-Av.Carrilet haurem d’agafar un tren d’FGC fins a l’estació de Gornal. Aquesta estació té correspondència amb l’estació de Renfe de Bellvitge, on finalment podrem agafar els trens de la R2 Sud cap a El Prat, Castelldefels, Sitges, Vilanova i St. Vicenç de Calders. Una altra opció és anar en tren des de Molins de Rei fins a Sant Vicenç de Calders (final de la línia R4) i allà agafar un tren de la R2 Sud. Aquesta opció és més senzilla, però té l’inconvenient de la poca freqüència de pas que hi ha de trens a St. Vicenç de Calders, i de la llunyania d’aquesta població.

Si volem accedir a l’aeroport, el més recomanable serà agafar la línia L77 que uneix l’estació de tren de Cornellà amb les terminals 1 i 2 de l’aeroport, a més de la població de Sant Boi de Llobregat. Aquesta línia opera tot l’any, i té l’avantatge que permet accedir directament a la nova terminal T1, on ara mateix no arriba el tren. La part de la línia de Rodalies R2 nord que cobreix el tram entre la terminal T2 de l’aeroport i Barcelona-Sants queda coberta per un servei d’autobusos llançadora entre Sants i l’aeroport.

A causa del tall a l’estació de Sants, els trens Regionals que habitualment fan el trajecte entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona per la costa, durant aquests dies seran desviats per la línia de l’interior, és a dir, la de Molins de Rei. Acabaran el trajecte a l’Hospitalet, igual que la línia R4, però el trajecte entre Sant Vicenç de Calders i L’Hospitalet serà directe. Per tant, durant aquests dies passaran per Molins de Rei trens regionals sense parada.

Al mapa complet de tots els itineraris alternatius al tram afectat no s'hi contempla la connexió entre l'R4 Sud i l'R2 Sud

Recomanacions personalitzades