Jordi Casas: "Creiem que l’autèntic vot independentista s’ha d’aglutinar entorn de SI"

El candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Jordi Casas, és el primer d’una sèrie d’entrevistes amb els set candidats a l’alcaldia de Molins de Rei que es publicaran al llarg d’aquesta setmana. SI és l’únic partit sense representació al ple municipal que es presenta a les eleccions del 22 de maig. El seu candidat defensa que “l’autèntic vot independentista s’ha d’aglutinar entorn de SI”.

Jordi Casas, cap de llista de SI

– Edat: 49 anys

– Estat civil: casat

– Fills: 2

– Barri on viu: Sant Bartomeu

– Treballa de  director d’exportació d’una empresa tèxtil

– Va estudiar disseny tèxtil. També té estudis de Història i Geografía a la Universitat de Barcelona que no va acabar

– Quan era petit, volia ser de gran astronauta, potser Neil Armstrong em va influir

– És creient?: No – Un defecte: Només un? – Una virtut: La tenacitat

– Racó favorit de Molins de Rei: El salt d’aigua de la Rierada

– Si ha de quedar amb algú a Molins ho fa a la Plaça de l’Ajuntament

– Un lloc per escapar-se fora de Molins:  el Delta de l’Ebre

– Aficions: història, lectura i escoltar música – Un llibre:  Camí de Sirga de Jesús Moncada

– Una película: qualsevol d’Stanley Kubrick – Un programa o série de televisió: APM

– Una cançó: Wish you were here (Pink Floyd) – Un esport: el futbol

– Un viatge que recordi especialment: L’últim que vaig fer a Londres amb tota la família

– Una foto que s’emportaria al despatx d’alcaldia: La de la meva dona i els meus fills.

Com es pot aconseguir la independència de Catalunya des de Molins de Rei ?

El món local és la punta de llança del procés d’independència de Catalunya. Una mostra és l’èxit de les consultes sobiranistes. Nosaltres creiem en un estat municipalista que vagi de baix a dalt.

Més enllà d’aconseguir la independència de baix cap a dalt. Quins plans tenen per Molins de Rei?

De moment, mentre Catalunya segueixi patint al formar part d’Espanya, hem d’administrar amb molta rigorositat els escassos recursos dels que disposem. S’ha d’intentar fer més amb menys.

Em pot concretar una mica més?

Considerem que la vila té dos grans dèficits:  l’urbanístic i la manca de participació ciutadana i la transparència. Per fer front a aquests problemes hem elaborat un programa basat en tres grans punts: volem posar una mica d’ordre als problemes d’urbanisme i mobilitat de Molins de Rei, volem reorganitzar l’ajuntament i la seva política econòmica fent possible la participació dels ciutadans mitjançant consultes populars sobre les grans qüestions i, per últim, fer front a la crisi a través de la política de proximitat i les mesures d’auteritat.

Com es fa una política d’austeritat sense reduir els serveis a les persones?

Aquesta és la gran pregunta. Mentre no tinguem la independència el que podem fer és no malbaratar, no invertir en grans infraestructures, optimitzar els recursos i, a partir d’aquí, intentar que els serveis a les persones no disminueixin. Tot i que s’ha de tenir en compte que les competències dels municipis són, a hores d’ara i des del 1978, molt minses.

Cap a on creu que es dirigirà el vot independentista a la vila?

En principi hi ha tres partits independentistes, i dic en principi ja que cal veure la tendència d’alguns durant els últims anys. Tot i ser una opció nova, nosaltres creiem que l’autèntic vot independentista s’ha d’aglutinar entorn de Solidaritat Catalana. Estem fent una gran campanya i això ens donarà rèdits electorals.

Amb qui estaries disposat a pactar després del 22 de maig?

Si després d’aquest dia els ciutadans ens donen aquesta oportunitat, hi han tres punts bàsics per poder arribar a un acord amb nosaltres: el programa, la regeneració política, que per nosaltres és molt important,  i estar d’acord en un horitzó comú de construcció nacional.

A part de ser una formació independentista, en quin eix ideològic podem col·locar a SI?

SI és una opció política que es defineix com a transversal, això vol dir que el nostre partit uneix a gent d’esquerres i de dretes. De totes maneres, nosaltres creiem que ara l’eix ideològic important és independència si o independència no. Després els catalans ja decidirem si volem ser d’esquerres, de dretes o de centre.

Ha estat complicat construir aquesta formació a Molins de Rei, us han rebut bé els altres partits polítics?

La cosa ha anat molt ràpid i ens uns mesos ho hem fet tot. Ha estat molt dur. Respecte a la rebuda dels altres partit, jo no tinc queixes. El que si veig és un cert nerviosisme per part d’alguns ja que els altres partit han vist que estem penetrant a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades