“Molins decideix” inaugura una exposició fotogràfica sobre la consulta per la independència

Diumenge es va inaugurar a l’Agrupació Folklòrica l’exposició Molins decideix! Un any després. Organitzada per la plataforma cívica Molins Decideix, que va ser impulsada per l’Ateneu Mulei, la mostra consta d’una selecció de fotografies realitzades en motiu de la consulta per la independència, el passat 28 de febrer.

Sala d'exposicions de l'Agrupació Folklòrica

Les fotografies, realitzades pel Miquel Montfort, retraten les setmanes prèvies a la consulta dedicades a la organització i coordinació de les més de 250 persones que hi van col·laborar, així com les jornades de vot anticipat i finalment el dia del referèndum.

El reportatge fotogràfic, juntament amb objectes i documents relacionats amb aquells dies, com pancartes o noticies als mitjans es podran visitar fins el proper 28 de febrer. Els textos que acompanyen les imatges són de l’Albert Botran i el disseny gràfic del cartell del Sergi Sarrià. Les fotografies exposades estan a la venda i els diners recollits es destinaran a propers actes de la comissió cívica Molins Decideix, promotora de la consulta a la vila.

Ignasi Termes, de Molins Decideix, va descriure la consulta com un “moviment transversal únic a Molins, volem recordar però no fer nostàlgia. Va marcar un abans i un després i encara és molt present a dia d’avui. Va ser un èxit rotund d’organització i coordinació entre persones de diferents àmbits”.

En aquesta mateixa sala, tindran lloc pròximament xerrades relacionades amb les consultes. Dilluns 21 de febrer, sota el títol Per a què han servit les consultes, Jordi Muñoz i Ricard Vilaregut, politòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlaran de les conseqüències d’aquest moviment popular per la sobirania. El 28 de febrer, Jaume Soler, portaveu de la Coordinadora de les Consultes i Carles Pallà, de Barcelona Decideix, faran una xerrada sobre el futur d’aquests referèndums.

Molins de Rei s’ha agermanat de forma simbòlica amb el barri de l’Eixample Dret de Barcelona de cara a la consulta que es realitzarà a Barcelona el proper 10 d’abril. L’exposició disposa d’uns fulls on els visitants poden apuntar-se per ajudar a aquest barri barceloní en el procés. Termes va parlar de “la important projecció internacional que tindrà el referèndum a la capital de Catalunya”.

Fotografies i cartell de la consulta molinenca

El 28 de febrer de 2010 a Molins de Rei va tenir lloc el referèndum no vinculant sobre la independència de Catalunya. 4.307 molinencs (el 21,14% de la població) van emetre el seu vot, 3.873 van votar a favor de la independència, mentre que 281 persones hi van votar en contra. Una consulta que va comptar amb el suport de ICV, CiU, ERC i la CUP. A més, 47 entitats de tots els àmbits locals van col·laborar amb la iniciativa de la plataforma. Aquell mateix 28 de febrer es van dur a terme consultes a 78 municipis catalans més, actualment 531 municipis del total de 946 municipis que conformen Catalunya, ja han realitzat la consulta. “És un moviment únic, en cap altre lloc la societat civil s’ha organitzat per decidir un tema tan important com el model de país. Sabíem que la consulta no era vinculant, era un assaig general d’una cosa que un dia volem que sigui veritat, i es va demostrar que ben aviat podem fer l’estrena”, va concloure Termes.

L’acte de presentació, que va comptar amb la presència de representats de moltes entitats molinenques i de diversos partits polítics, va acabar amb el lliurament d’una litografia del cartell de la consulta a les entitats molinenques col·laboradores i amb un pica-pica al carrer.

Anna Tapia i Irina Gimeno

Recomanacions personalitzades