La Gòtica obre les portes per la Fira

Després de la inauguració oficial de dissabte 22, aquest cap de setmana la sala està oberta al públic que vulgui veure com ha quedat finalment la renovada sala del Palau dels Requesens, del segle XV. A partir d’ara serà un espai cultural i una sala noble on poder fer actes institucionals, tot i que trigarà a funcionar a ple rendiment.

Sala GòticaL’anomenada “Sala Gòtica” del Palau dels Requesens ha estat més de dos anys en obres. Dissabte 22 es va fer la presentació de la nova sala, a la qual se li ha fet un rentat d’imatge rehabilitant-la, restaurant-la i dotant-la dels equipaments que necessita, en un acte institucional d’inauguració. Abans de la remodelació es trobava en molt males condicions, tal i com va admetre el regidor de cultura, Jordi Romeu, i va demostrar amb un reportatge fotogràfic que mostrava la diferència entre l’estat anterior i l’actual als més de 100 assistents a l’acte inaugural.

Avui els molinencs i visitants de la 160a Fira de la Candelera han pogut conèixer a fons aquest nou espai cultural i institucional que tindrem a la vila, i podran tornar a fer-ho demà. L’horari de les portes obertes és de 17.30 a 20h. La Sala Gòtica està ubicada al Palau dels Requesens, i s’hi accedeix des del Pati del Palau, espai on s’ubica la Fira Ecològica.

La rehabilitació de la Sala Gòtica  ha estat finançada, d’una banda pels dos fons extraordinaris d’inversió local de l’Estat (els coneguts com a “Plan E”), amb una aportació total de 365.000€, i per l’altra pel propi Ajuntament, que en total ha aportat 80.000€. S’ha reforçat l’estructura de les voltes del sostre de la sala amb noves bigues, restauració d’esquerdes i tancament d’obertures existents. També s’han enderrocat les parets i estructures que no eren pròpies de la sala original, fet que ha permès guanyar la nova sala vestíbul i guanyar espai i visibilitat dins la pròpia Sala. La resta d’actuacions que s’han dut a terme són: la remodelació i reforç parcial de la façana del Palau, la museïtzació amb elements originals del palau i amb plafons informatius de la història del Palau, la pavimentació, pintura, fusteria i il·luminació, la instal·lació d’un equip de climatització i la remodelació i ampliació dels serveis sanitaris.

Nou logotip de la sala, creat per Josep Bergadà

Val a dir, però, que totes les actuacions esmentades ja estaven finalitzades durant la Festa Major de 2009, durant la qual ja es van realitzar unes jornades de portes obertes. Tot i això, la sala no ha estat completament acabada fins ara, ja que encara no disposava de l’equipament tècnic necessari, i és per això que ara es dóna finalment per acabada. La sala té un escenari-tarima de fusta, de 25 metres quadrats, adequat per actes teatrals o musicals de petit format, amb un equipament de llum i audiovisual pensat per aquestes dimensions, instal·lat de tal manera que si mai es decidís desmuntar no provocaria cap impacte en l’edifici -gràcies a una estructura metàl·lica que serveix de suport per tot l’equipament. També té un projector que permetrà fer projeccions de cinema.

Durant l’acte inaugural de la sala Jordi Romeu va voler recalcar en diverses ocasions que “la sala és, abans que res, un monument”. És per aquest motiu que va dir que tot i que les cadires de la sala són apilables, des de l’Ajuntament tenen la intenció de tractar-les com a fixes -evitant tractar la sala com a espai multiús-, i va donar la nova sala d’actes de la Federació Obrera com a alternativa per a activitats que requereixin el desmuntatge de les cadires, donada la  flexibilitat que haurà de tenir el nou espai. També va recalcar que aquest és un espai noble i un nou lloc on poder realitzar actes institucionals.

Per tant, i segons va explicar posteriorment l’alcalde Ivan Arcas, a la sala hi tindran lloc “actes de música, arts escèniques i presentacions de projectes locals”. D’altra banda,  també s’hi podran fer presentacions, congressos i trobades d’àmbit supralocal, “espai del què no disposàvem fins ara a la vila”, tal com va afirmar Arcas.

Cal destacar també que trigarem a veure funcionar l’espai a ple rendiment, si més no mentre duri la crisi econòmica, ja que l’obertura de la sala requereix personal tècnic i de consergeria i origina despeses de consums, de manteniment i de neteja que faran que el consistori avaluï la viabilitat de cada possible activitat mentre segueixin les condicions econòmiques adverses. Si més no, de moment les parets de La Gòtica ja van poder veure el primer acte cultural de la seva nova etapa. Va ser durant el mateix acte inaugural, en un concert de música clàssica a càrrec del conjunt “Ars tria”.

Recomanacions personalitzades