El “Molins de Rei desaparegut” reviu en un llibre

La historiadora Marta Gelabert reprèn la feina iniciada amb el llibre “L’Abans” centrant-se ara en l’evolució urbanística del municipi. Fa un recorregut pel nucli urbà i l’entorn rural a través de fotografies, algunes inèdites i arribant fins a 1870.

La historiadora Marta Gelabert reprèn la feina iniciada a "L'Abans" // Jordi Julià

La historiadora Marta Gelabert reprèn la feina iniciada a “L’Abans” // Jordi Julià

Elements que ja no hi són com el Pont de Quinze Arcades, d’altres que han canviat completament com l’església, destruïda durant la Guerra Civil, alguns que resten gairebé iguals com l’estació de tren, i també carrers que havien canviat i ara s’aproparan més a com eren abans com és la carretera. Són alguns dels espais emblemàtics de Molins de Rei que es pot veure com eren abans al llibre “Molins de Rei desaparegut. Carrers i paisatges”, que acaba de sortir a la venda en l’oportuna setmana de Sant Jordi i es pot fullejar per internet.

El publica Efadós, la mateixa editorial que va fer el llibre “L’Abans” el 1998, que recollia una història costumista de Molins de Rei juntament amb fotografies antigues. Era als inicis de l’editorial i Molins de Rei va ser el segon lloc on es va fer després del Papiol. Van exportar el model a altres pobles de Catalunya fins a arribar a més de 120 llibres. Ara, l’editorial ha fet el mateix dins la sèrie “Catalunya desapareguda”, en el qual s’emmarca el llibre que es publica ara.

Urbanisme i història

Per fer-ho, han tornat a recórrer a la mateixa persona que ho va fer en el seu moment, la historiadora Marta Gelabert, tot i que l’enfocament ha estat molt diferent: “Mentre que “L’Abans” es centrava més en les tradicions, les maneres de fer i maneres de viure, el nou llibre té una perspectiva urbanística i històrica”, explicava Gelabert a la presentació del llibre, aquest dimarts. Això ha fet que hagi hagut de fer la recerca històrica de nou.

Però una part molt important del llibre són les fotografies. El principal problema ha estat trobar l’original: “Hi ha molta gent que té fotografies digitalitzades, però no serveixen perquè no tenen prou qualitat. També s’ha de trobar la imatge original per saber qui té els drets d’autor”, comenta a Viu Molins de Rei.

Per trobar les imatges, ha anat a diversos arxius i ha comptat amb l’ajuda de cinc persones que ja tenia localitzades quan va fer “L’Abans” que tenien fotos a les seves col·leccions particulars. En el procés ha trobat alguna imatge que no es coneixia. La més antiga, tot i que no l’ha pogut datar exactament, creu que ha de ser entre 1870 i 1880, mentre que la més moderna és del 1960.

Nucli urbà, riu, rec i entorn rural

El recorregut està dividit en tres parts: Nucli urbà; Riu i rec; i finalment Entorn Rural, on es mostren els paratges de l’antic terme municipal de Santa Creu d’Olorda, incloent l’ermita -tot i no ser al terme municipal actual- i la de Sant Pere de Romaní.

Gelabert és historiadora, tot i que treballa de tècnica de gestió a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Escriure aquest llibre ha coincidit amb el seu retorn a Molins de Rei, després d’haver estat vivint fora, i per això el llibre ha suposat “un retorn a la història però també emocional”. “M’ha fet més propera la vila de Molins de Rei, tornar-la a sentir com una part meva”, afirmava a la presentació.

La portada del llibre indica que és el primer volum. “Si es poden recollir fotografies d’altres temàtiques es podria desenvolupar”, assegura. El llibre està fet en col·laboració amb l’Ajuntament de Molins de Rei tot i que no hi ha hagut de fer cap aportació econòmica sinó simplement permetre l’accés a l’arxiu.

Recomanacions personalitzades