El Consorci per la Normalització Lingüística fa 25 anys

Molins de Rei acull la festa del 25è aniversari del Consorci per la Normalització Lingüística. El pati de Ca n’Ametller reuneix representants dels 14 municipis de l’entorn que formen aquest òrgan amb l’objectiu de promoure el coneixement del català.

Instantània de l'acte celebrat al pati de Ca n'Ametller // Ajuntament de Molins de Rei

Instantània de l’acte celebrat al pati de Ca n’Ametller // Ajuntament de Molins de Rei

El Consorci per la Normalització Lingüística va ser constituït l’any 1989 amb la participació de 18 ajuntaments de Catalunya  -entre els quals es trobava els de Molins de Rei-, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. El centre de Molins de Rei ja funcionava abans de la creació del consorci, des de l’any 1985, sempre amb l’objectiu de promoure l’extensió del coneixement i l’ús de la llengua catalana entre la població adulta.

Actualment hi ha 22 centres arreu del territori, els quals engloben més de 100 serveis locals de català. El Centre de Normalització Lingüística de Molins de Rei dóna servei a 14 municipis del Baix Llobregat. A Més de Molins de Rei, gestiona Abrera, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Palma de Cervelló i Vallirana.

L’acte de celebració d’aquest 25è aniversari, celebrat el 10 de juny al pati de Ca n’Ametller, va servir per recordar i posar de relleu la feina feta durant aquest anys. En tot aquest temps el Consorci ha fet centenars de cursos de català, tant per a catalans que no van aprendre la llengua a l’escola com per a nouvinguts. També han corregit i traduït milers de fulls i han organitzat nombroses campanyes per al foment i l’ús del català en diversos àmbits.

Els assistents a l’acte commemoratiu van poder escoltar la conferència “1.714 i l’intent de desaparició del català” de la mà de la professora Eva Pons, professora titular de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona. Després es va fer una visita inaugural a l’exposició “Et prenc la paraula. 1714 el català ahir, avui i demà”.

Recomanacions personalitzades