La presidenta de les “Abuelas de la Plaza de Mayo” repassa a Molins de Rei una vida de lluita

Estela Barnes de Carlotto, presidenta de l’associació Abuelas de la Plaza de Mayo, visita Molins de Rei per explicar el seu relat vital de lluita en defensa dels drets humans en una conferència emocionant, reivindicativa i on critica durament a Espanya per la seva falta de respecte cap a la memòria històrica. 

Estela Barnes de Carlotto conversant amb un argentí just abans de l'acte // Jose Polo

Estela Barnes de Carlotto conversant amb un argentí just abans de l’acte // Jose Polo

Molins de Rei va tenir l’honor de rebre la visita d’una de les personalitats més importants del planeta en la defensa dels drets humans: Estela Barnes de Carlotto, presidenta de l’associació Abuelas de la Plaza de Mayo, entitat que ha lluitat contra la impunitat del segrest, desaparició i mort de milers de persones durant la dictadura argentina de Videla (1976-1983). Centenars de joves embarassades o amb fills petits van ser segrestades i els infants van passar a mans de famílies afins al règim.

La ponent argentina va començar a parlar i es va aturar el temps a la sala d’actes de la Federació Obrera, a mig omplir per una ocasió com aquesta. No es podia percebre ni una respiració, tothom escoltava amb atenció un dels relats més durs que dels que han passat en el renovat edifici, potser només comparable a la gran història de la maternitat d’Elna.

“Van segrestar a la meva filla quan estava embarassada de tres mesos”, va començar a relatar Barnes de Carlotto. “En el seu estat, pensava que no la matarien, però m’equivocava, van esperar a que tingués el fill i la van assassinar”, va dir amb mirada de lluitadora, sense dramatismes, fet que evitava que a més d’un del públic se li caiguessin les llàgrimes. Del seu nét no en va saber res. De tal dolor va néixer una forma de vida: “A casa ploro i al carrer lluito”, sentenciava. I, gràcies a aquesta forma de vida, es va forjar una associació que ha fet història en la lluita dels drets humans.

El sentiment de Barnes de Carlotto era compartit. Milers de persones sentien el mateix desig de justícia i, de fet, moltes han pogut recuperar la memòria dels seus estimats a la vegada que molts néts han descobert la seva identitat. Dels més de 500 casos denunciats, 171 persones han recuperat els seus orígens reals. “36 anys després seguim vives per l’amor que li tenim als nostres fills i perquè el tema no està solucionat”, comentava incansable.

“Tenim justícia” 

Amb la presència a la sala de més d’un argentí resident a Molins de Rei que es va apropar a conèixer en persona a la figura, Barnes de Carlotto va explicar que al seu país hi havia “400 condemnats i milers d’encausats” per crims de lesa humanitat. “Tenim justícia”, deia amb rotunditat. Evidentment, la comparació havia de sorgir amb el nostre territori, on milers de morts segueixen enterrats als vorals de les carreteres i la no recuperació de la memòria històrica forma part de la famosa Marca Espanya. “A Garzón tothom el va aplaudir pel cas Pinochet però no pas per investigar els crims del franquisme”, denunciava la Abuela de la Plaza de Mayo.

L’heroina va visitar Molins de Rei gràcies al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que ha portat a diferents personalitats a diferents pobles de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La regidora de Cooperació i Solidaritat, Jessica Revestido (PSC), va donar el tret d’inici a l’acte afirmant que el patiment de les famílies argentines “també és nostre”. El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), va declarar que “portar a persones com l’Estela és una gran eina de conscienciació”. Per la seva banda, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), va cloure l’esdeveniment assegurant que la feina de l’argentina és “un exemple a seguir”.