El ple municipal demana l’abolició de les pilotes de goma mentre CiU les defensa

El ple municipal aprova una moció presentada per la CUP demanant l’abolició de les pilotes de goma amb el vot a favor de tots els partits menys el PP, que s’absté, i CiU, que vota en contra. El regidor de Joventut, Esteve Altozano (CiU), fa una defensa aferrissada del seu ús.

Els Mossos van utilitzar les pilotes de goma el passat 29 de març // Stop Bales de Goma

La CUP va presentar una moció demanant l’abolició de les pilotes de goma en el ple municipal del mes d’abril i va comptar amb els vots a favor del PSC, Iniciativa per Molins de Rei, Esquerres per Molins de Rei i la CUP. El PP es va abstenir i només CiU va votar en contra.

Amb aquesta moció, impulsada per la iniciativa Stop Bales de Goma,  l’Ajuntament de Molins de Rei “demana l’abolició de l’ús de bales de goma, tal i com ha succeït en altres països europeus”. La moció, defensada per Àlex Maymó (CUP), va arribar al ple municipal un mes després de que dues persones perdessin la visió d’un ull per l’impacte de pilotes de goma en les càrregues policials dels Mossos d’Esquadra el dia de la vaga general a Barcelona. Poques setmanes abans, un aficionat de l’Athletic, Iñigo Cabacas, va morir a Bilbao ferit per una pilota de goma.

CiU fa una defensa aferrissada de les pilotes de goma

Tot i els evidents efectes de les pilotes de goma, el regidor de CiU Esteve Altozano va defensar el vot en contra de la moció arribant a posar en dubte que fos una pilota de goma la causa de la mort d’Iñigo Cabacas. Segons Altozano, que és regidor de Joventut, la mort de Cabacas podria haver estat produïda per “una pallissa tribal entre aficionats d’equips de futbol”. L’autòpsia ha confirmat que l’impacte de la pilota de goma va ser el causant directe de la seva mort.

Per al regidor de Joventut, l’us de les pilotes de goma està justificat “per reprimir conductes vandàliques o incíviques”. Altozano també va afirmar que les pilotes de goma disparades pels Mossos són “més modernes que les de la resta de l’Estat”   i, segons els arguments utilitzats per CiU, impacten “només a 20 km/h”, tot i que diversos estudis demostren que el regidor de Joventut es va quedar curt.

Arguments d’Esquerres i autocrítica del PSC

“És com una mena de pilota de tennis a 720 km/h que impacta en qualsevol part del cos”, va explicar Sílvia Guillén, d’Esquerres per Molins de Rei, qui va recordar que “són projectils difícils de controlar perquè reboten, tant sols Espanya i França les utilitzen mentre la resta d’Europa les ha deixat d’utilitzar”. De fet, la Unió Europea s’està plantejant prohibir-les definitivament.

Els arguments tècnics d’Esquerres per Molins de Rei van ser recolzats amb raons més socials i polítiques per part d’Iniciativa per Molins de Rei i el PSC. El regidor socialista Miguel Zaragoza, va arribar a fer autocrítica del govern del Tripartit, reconeixent que no van actuar bé al “no buscar altres fórmules que evitin l’ús de les pilotes de goma quan estàvem al Govern de la Generalitat”.

Recomanacions personalitzades