Donen per mort a un molinenc a l’hospital Moisès Broggi i s’adonen que és viu al tanatori

Un pacient de 89 anys amb una malaltia terminal va ser donat per mort a l’hospital Moisès Broggi. Hores després, amb el certificat de defunció i traslladat al tanatori de Molins de Rei, el personal va veure signes de vida en l’home. A dia d’avui, segueix viu i ingressat a l’hospital.

Hospital Moisès Broggi a Sant Joan Despí // CSI

El pacient, un veí de Molins de Rei de 89 anys i amb una malaltia terminal en fase avançada, estava hospitalitzat a la unitat de cures intensives de l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí  quan un doctor va certificar la seva mort tot i que encara seguia amb vida.

Segons la versió del centre sanitari, el pacient presentava tots els signes externs de la mort. Es a dir, es registrava l’absència de moviments respiratoris, no hi havia batecs cardíacs a l’auscultació ni pols perifèric i central. A més, la pell estava freda i de color violaci. Tot i això, el diagnòstic va ser erroni i es va emetre un certificat de defunció d’una persona que encara no estava morta, com es va poder comprovar posteriorment.

De l’error es van adonar ja al tanatori de Molins de Rei, hores després. Fonts de Mèmora, l’empresa que gestiona el tanatori, han explicat a Viu Molins de Rei com el personal de l’equipament va seguir les pràctiques habituals al rebre un cos sense vida i el van traslladar a una cambra frigorífica. Va ser després, quan el personal professional del tanatori el va treure de la cambra frigorífica per preparar-lo per la seva vetlla i la sorpresa va ser majúscula: el suposat mort encara tenia senyals de vida.

Impactats per l’error, l’avi va tornar a ser traslladat a l’hospital comarcal, on actualment es troba hospitalitzat en un estat de salut similar al d’abans de ser donat per mort. La família va quedar commocionada davant el greu error, però prefereix no fer-se ressò del cas. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, la família i el tanatori ja havien acordat fins i tot l’horari de la cerimònia de comiat, prevista pel dia de Sant Esteve al tanatori de Molins de Rei. Evidentment, no es va arribar a produir.

Davant aquests fets, el departament de Salut de la Generalitat ha obert un expedient informatiu per tractar d’aclarir les causes de l’error i depurar responsabilitats. L’hospital Moisès Broggi, gestionat pel Consorci Sanitari Integral, també ha obert un expedient informatiu intern.

Recomanacions personalitzades