Entra en servei un nou enclavament electrònic a l'estació de tren

La posada en servei del nou enclavament electrònic a l’estació de Molins de Rei ha de suposar una millora de la fiabilitat del servei de Rodalies. Les obres, que han tingut un cost de 676.000 euros, també beneficien a les estacions properes.

Estació de Molins de Rei // Jordi Julià

Aquest nou enclavament augmentarà la capacitat de la línia i la regularitat de les circulacions. També augmentarà la seguretat i la fiabilitat a l’entorn de Molins de Rei. L’actuació ha tingut un cost global de 676.000 euros, i no només ha comprès l’enclavament de Molins de Rei, sinó tots els dispositius de bloqueig i de senyalització que té associats i la connexió entre tots aquests dispositius. Per això s’ha instal·lat una doble xarxa de fibra òptica, que garanteix que encara que falli una de les xarxes l’altra pugui seguir funcionant, la comunicació entre tots els dispositius no es talli i per tant la circulació de trens no es vegi afectada.

Els enclavaments són els dispositius situats en estacions que s’encarreguen de controlar els canvis d’agulles i de coordinar tots els sistemes de seguretat. D’ells depenen els dispositius de bloqueig, que es troben al llarg de tota la via i s’encarreguen de controlar-ne les senyals i de detectar la ubicació dels trens. D’enclavaments n’hi ha de diversos tipus: mecànics, elèctrics i electrònics. Fins ara l’estació de Molins de Rei disposava d’un enclavament elèctric, que ara ha estat substituït per un d’electrònic.

Aquest enclavament funciona gràcies a un processador amb complexos sistemes informàtics que controlen i coordinen tots els elements de la via a la rodalia de l’estació. D’aquesta manera, des de la cabina de control de l’estació de Molins de Rei, que ara s’ha rehabilitat, es visualitza i controla la posició de tots els trens als trams propers a l’estació, els canvis d’agulles, els semàfors, els citats dispositius de bloqueig… L’enclavament detecta també qualsevol incidència, i pot ser controlat remotament des del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona. Des d’allà es pot fer el control de les línies de manera automàtica, basant-se en la ubicació dels trens i gràcies a la coordinació amb enclavaments electrònics com el de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades