Mor un vigilant de Renfe a Castelldefels després de ser agredit

Un vigilant de seguretat va morir ahir a l’estació de Castelldefels després de ser agredit per un passatger que va ser detingut poc després. El succés es va produir al voltant de les 6.35 del matí, quan el presumpte agressor es va baixar del tren amb grans estridències i el vigilant de seguretat li va recriminar la seva actitud.

Un cop fora de l’estació, l’agressor, que viatjava sense bitllet, volia tornar a entrar. Va ser llavors quan va començar l’agressió al vigilant, que va sortir del vestíbul de l’estació a la plaça que hi ha tot just al davant, segons alguns testimonis dels fets. Després de rebre diversos cops, el vigilant de seguretat va caure fulminat al terra i els serveis mèdics no van poder fer res per reanimar-lo. La víctima tenia 44 anys i treballava per a l’empresa Prosegur. Encara es desconeix si la mort ha estat provocada pels cops rebuts o per una aturada cardiorespiratòria.

El detingut per l’agressió és Sergio M.G., de 20 anys, veí de Castelldefels i amb antecedents per un delicte de lesions. Segons els testimonis, un venedor de diaris gratuïts i altres persones que estaven a l’estació van reduir a l’agressor després de la baralla. “S’escoltaven molts crits, molt soroll i he vist com un grup de persones retenien a l’agressor, que estava fora de si”, explicava Antonio, el propietari d’un dels bars de la plaça de l’estació. Pocs minuts després l’agressor va ser detingut per la Policia Local i traslladat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Gavà, que s’estan fent càrrec de la investigació per esclarir els fets. L’autòpsia és la clau que determinarà si la mort s’ha produït fruit dels cops rebuts durant la baralla o ha estat una aturada cardiorespiratòria per causes naturals. Els Mossos també determinaran si el detingut es trobava sota els efectes d’alguna droga o havia consumit grans quantitats d’alcohol, com apunten alguns dels testimonis que el van veure ahir al matí. L’alcalde de Castelldefels, Joan Sau, va assegurar que el detingut és “conegut” a la ciutat. A hores d’ara, el detingut es troba en dependències policials a l’espera de passar a disposició judicial.

El tren del que es va baixar l’agressor, al voltant de dos quarts de set, és el segon comboi que circula de la xarxa de Rodalies en aquesta línia. A aquella hora és habitual que comparteixin tren els treballadors més matiners amb joves que tornen de passar la nit de festa a Barcelona. El detingut era un d’ells i, segons els testimonis, ja havia provocat incidents i molestat a algunes persones dins del tren tot i la presència de dos vigilants de seguretat. A l’estació, en canvi, només hi havia un agent -la víctima-, que feia un torn en solitari durant tota la nit.

Els vigilants reclamen més seguretat

Els companys del vigilant mort asseguren que es veuen “desemparats” per les retallades en seguretat i perquè no poden portar armes de foc. Segons el portaveu del comitè d’empresa de Prosegur, Pedro Luis Oliva, els vigilants de seguretat que treballen a Renfe no poden portar armes des de fa un any. Una porra i unes manilles és la única manera que tenen de defensar-se. Oliva ha criticat que “la seguretat no li importa ni a Renfe, ni al departament d’Interior, ni al ministeri d’Interior ni a Prosegur”. La contractació d’un vigilant amb arma és més cara perquè se li demana la llicència. Per això, el comitè d’empresa de Prosegur critica que la situació de desprotecció dels treballadors es produeix “per motius econòmics”. Per la seva banda, UGT ha reclamat que els vigilants tinguin les competències necessàries per poder fer la seva feina, “que no deixa de ser un servei de seguretat públic”. Des del sindicat demanen que els vigilants passin a ser considerats agents de l’autoritat pública. El comitè d’empresa de Renfe-Operadora, també va reclamar “mesures urgents” per evitar que es repeteixin successos com el d’ahir i va demanar a les administracions implicades que “es coordinin i vetllin per la seguretat de tots els treballadors i usuaris”.

Davant els fets, el conseller d’Interior, Felip Puig, va anunciar una reunió amb Renfe i la direcció general de Transport per millorar la vigilància en els trens i tractar d’evitar que es produeixin més successos com el d’ahir. Puig va reconèixer que és necessària “una reflexió crítica” dels actuals programes de seguretat a Rodalies, que seran revisats amb les operadores. El conseller d’Interior va demanar col·laboració ciutadana tenint “comportaments cívics” ja que davant la demanda d’un augment de la vigilància, “no tot es pot resoldre posant agents a cada cantonada”.