Els versots satírics dels Dimonis porten la lluita entre el bé i el mal al pati del Palau

Els Dimonis de Molins de Rei han recuperat una tradició de les colles de diables amb un recital de rimes satíriques que han fet broma sobre diferents temes d’actualitat.

Viu Molins de Rei informa sobre les activitats de la Festa Major 2021. El treball periodístic és possible gràcies a la comunitat de socis i sòcies.

Alguns dels personatges que han representat els versots // Dimonis

La tradició de les colles de diables i dimonis va més enllà del foc. Així ho han demostrat els Dimonis de Molins de Rei amb els seus versots, una representació de la lluita enter el bé i el mal a partir de la lectura de versos i rimes satíriques. El pati de l’escola el Palau ha estat l’escenari, per primer cop a la Festa Major, d’aquesta faceta de les colles de diables. L’actuació estava programada per al dissabte, però es va canviar de dia per no trepitjar-se amb el corre-cuita del Camell.

Aquesta representació es remunta a l’Edat Mitjana, quan van néixer els balls parlats. De temàtica religiosa, entretenien la noblesa durant grans àpats. Al final d’aquesta representació els dimonis i diables recitaven uns versos satírics relacionats amb la vida política de la població fins que, amb el temps, van passar a ser les estrelles de l’espectacle.

“Els versots es posen amb tothom”

Segles després, els Dimonis han dut aquesta tradició a la vida pública del segle XXI. Els versots que han representat han tingut temàtiques diferents, però tots han dut la sàtira per bandera: “Són rimes crítiques que fan mofes de la situació, del poble, del país, del món. Els versots es posen amb tothom”, reflexiona Òscar Navarro, el president de l’entitat. Així doncs, ningú s’ha escapat de la ironia dels Dimonis: l’Ajuntament, Carles Puigdemont, el volcà de Cumbre Vieja…

Cada versot ha finalitzat amb el toc la percussió dels timbalers i amb les espurnes d’una carrillera. De fet, la colla s’ha decantat per utilitzar foc fred, amb espurnes petites que no cremen, cosa que permet que hi participin els més petits.

Entre rima i rima, els Dimonis han encès torxes // Dimonis

Una altra característica dels versots són els seus personatges: “És una tradició de les colles de diables que tenen personatges”, defineix el president. De fet, la colla del municipi ja compta amb Llucifer, la Diablessa i l’Estendard, qui porten els ceptrots. Mentre que l’últim ha fet de narrador, a Llucifer i a la Diablessa se’ls ha unit set dimonis més -que representen els set pecats capitals- en defensa del mal. Al seu torn, Sant Miquel ha estat l’encarregat de “preservar la pau” i defensar el bé durant la representació. Com no podia ser d’una altra manera en una representació dels Dimonis, el vencedor de la lluita acaba sent el mal.

L’altra cara del foc

Els versos satírics han estat una manera d’acostar als molinencs a aquesta faceta de les colles, més enllà del foc. “Busquem aquesta línia de fer representacions més tradicionals per recuperar una part menys coneguda de les colles de diables”, reflexiona Navarro.

Per a aquells que no coneixien els versots, la colla ha llegit una descripció de l’acte abans de començar a les gairebé 200 persones del públic, quasi l’aforament complet. En aquest sentit, des de l’entitat asseguren que algunes persones que havia reservat entrada no es va presentar. Per evitar deixar cadires buides, van permetre l’assistència de persones sense entrada, sempre complint l’aforament.

Recomanacions personalitzades