Cap test d’antígens a les farmàcies en el primer dia de cribratges al món del lleure

Tres farmàcies del municipi fan des d’aquest dilluns tests d’antígens gratuïts tant a infants com a monitors de casals i de colònies. Cap dels tres establiments, però, ha fet cap prova en el primer dia de cribratges gratuïts. El sector ho atribueix al fet que la campanya arriba tard i també al fet que calgui demanar cita prèvia.

La farmàcia Soler i Vilaret de la Carretera és un dels establiments que s’ha adherit a la campanya // Google Maps

Algunes farmàcies han començat aquest dilluns a fer tests d’antígens gratuïts a infants a partir de 10 anys que estiguin apuntats a casals d’estiu, que marxin de colònies o de campaments. També als seus monitors, si és que tenen menys de 40 anys.

A Molins de Rei només tres farmàcies s’han adherit a la campanya que el Servei Català de Salut ha promogut arreu del país: la farmàcia Codina, al barri de la Riera Bonet; la farmàcia Soler Vilaret, a l’avinguda Barcelona; i la farmàcia Lozano Mérida, al carrer Verdaguer.

Cap dels tres establiments, però, ha fet un test d’antígens durant el primer dia de cribratges gratuïts al món del lleure. Els tres establiments ho atribueixen al fet que s’hagi de demanar cita prèvia i que també calgui presentar una autorització de les entitats de lleure per accedir a les proves gratuïtes.

“La campanya arriba tard”

Tot i així, aquest dilluns tampoc s’han sol·licitat gaires cites prèvies. A la farmàcia Soler Vilaret només tenen tres cites demanades per a aquest dimarts i a la Lozano Mérida dues. Cristina Gosa, farmacèutica substituta d’aquest últim establiment, creu que la poca demanda obeeix també al fet que els cribratges arriben tard: “Molts casals són a punt d’acabar i hi ha infants que ja han marxat de colònies”.

Hi coincideix Mari Jiménez, encarregada de la farmàcia Soler Vilaret, que creu que els cribratges s’haguessin hagut de començar a fer ja a principis de juliol o, fins i tot, a finals de juny: “Era previsible que hi hauria un repunt, les farmàcies portàvem molt de temps demanat poder fer testos”.

Cribratge a corre cuita

Les tres farmàcies molinenques s’han hagut d’apuntar a la campanya a corre cuita, ja que el Servei Català de Salut va anunciar la mesura la setmana passada i només va donar dos dies als establiments per afegir-se. També han hagut de fer de pressa i corrents un petit curs per poder aprendre a utilitzar el sistema informàtic que notifica els resultats al CatSalut i que també els trasllada a l’aplicació La Meva Salut, on es poden consultar al cap d’un quart d’hora.

“A moltes farmàcies aquesta campanya ens ha agafat a contrapeu i amb dies de tancament entremig per les vacances”, afegeix Maria Bartolomé, farmacèutica substituta de la farmàcia Codina que, a més, diu que el casal d’estiu que hi havia a la Riera Bonet –i que és el que els quedava més a prop– va acabar justament la setmana passada.

De fet, Bartolomé patia per si hi havia una forta demanda de proves en pocs dies i per si això els obligava a contractar més personal, però ara creu que no caldrà i que el fet que s’hagi de demanar cita prèvia per accedir a la prova també permetrà distribuir bé les proves: “Si cal farem proves fora de l’horari laboral”, diu Bartolomé, que -com les altres farmacèutiques- espera que la demanda creixi en les properes setmanes.

Les persones amb símptomes han d’anar al CAP

Des del sector farmacèutic recorden que els cribratges a les farmàcies només estan pensats per a les activitats de lleure d’estiu i no pas per a les persones que tinguin símptomes, que han d’anar directament al CAP a fer-se una prova diagnòstica.

Per accedir als tests gratuïts que es fan a les tres farmàcies molinenques també cal presentar una document acreditatiu de les entitats de lleure que demostri que s’està inscrit en un casal, en unes colònies o que s’és monitor.

Si encara no es disposa d’aquest document també es pot presentar una declaració responsable en què la persona expliqui que forma part d’una activitat de lleure. De declaracions n’hi ha de tres tipus: una per als monitors, una altra per als infants de 10 a 15 anys i una altra per als majors de 16. A Catalunya, hi ha 1.100 farmàcies que fan tests d’antígens gratuïts al món del lleure.

Recomanacions personalitzades