El risc de rebrot baixa més de la meitat però creixen els ingressats

El risc de rebrot passa dels 2.818 punts als 970 en set dies. Tot i així, els ingressats augmenten. Actualment hi ha dues persones ingressades a causa del virus, però n’hi ha arribat a haver fins a quatre. En les anteriors setmanes amb prou feines n’hi havia una. Les defuncions continuen a zero i la vacunació avança a un ritme semblant.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot // Generalitat

La Covid-19 sembla que fa un pas enrere respecte a l’última actualització epidemiològica, en què Molins de Rei va registrar el risc de rebrot més alt que s’havia vist al municipi en tots els mesos de pandèmia: 2.818 punts.

Les últimes dades del departament de Salut –que fan referència a la setmana del 5 a l’11 de juliol– mostren una tendència a la baixa en aquest indicador, que ha decaigut més d’un miler de punts i ara és de 970.

Tot i així, el risc de rebrot continua sent altíssim, ja que segons els experts és a partir del centenar quan salten totes les alarmes. A més, la incidència acumulada en l’última setmana, que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut en els últims set dies i permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia, segueix disparada: 532,24 casos per cada 100.000 habitants.

La dada preocupa perquè el ministeri de Sanitat i el Centre europeu per al control de malalties determinen que un territori que tingui més de 150 casos per cada 10.000 habitants es troba en risc alt o molt alt. De fet, per això Molins de Rei és un dels 158 municipis de Catalunya on la Generalitat vol tornar a imposar el toc de queda a partir d’aquest cap de setmana per limitar la cadena de contagis.

Peu a l’esperança: el virus es propaga menys de pressa

Els indicadors epidemiològics, però, també donen peu a l’esperança ja que la velocitat de propagació del virus –l’anomenada Rt– ha passat de ser de 3,92 punts a 0,84 en set dies. La reducció és important perquè els epidemiòlegs també consideren que la propagació comença a estar controlada quan aquest indicador es troba per sota d’1.

La reducció del risc de rebrot i de l’anomenada Rt també s’ha produït al conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat, on hi ha una velocitat de propagació de 1,34 i 1,40, respectivament. En l’anterior actualització els dos indicadors superaven el 3. El risc de rebrot ha decaigut prop de 300 punts en els dos àmbits, tot i que continua sent altíssim perquè supera el miler.

El que també ha baixat són els casos positius, tant a Catalunya com a la comarca i al municipi. Si en l’anterior actualització els casos diagnosticats a Molins de Rei eren 160, ara són 20 menys: 140. També és cert que aquest setmana s’han fet menys proves diagnòstiques: unes 262 menys. La disminució de proves, però, també es podria atribuir al fet que l’anterior actualització incorporava els testos que s’havien fet en el cribratge massiu per a menors de 30 anys.

Els joves continuen sent els més contagiats

Els últims indicadors epidemiològics publicats per la Generalitat també evidencien que les persones que més es contagien continuen sent les més joves, que per edat són les que encara tenen menys dosis de la vacuna. De fet, la mitjana d’edat de les persones contagiades es manté en els 28 anys com la setmana anterior i la majoria continuen sent dones.

Augmenten els ingressats

Tot i que les defuncions continuen a zero des de principis d’abril, que és quan la vacunació es va començar a intensificar, el creixement tan disparat dels indicadors epidemiològics ha provocat que també hagin augmentat les persones ingressades.

Si en les anteriors actualitzacions amb prou feines hi havia persones ingressades, entre el 5 i l’11 de juliol –la setmana passada– n’hi van haver fins a quatre, i a hores d’ara dues persones encara continuen hospitalitzades.

Més de 1.700 vacunats de la segona dosi en una setmana

Tot i així, també dona peu a l’esperança que en una setmana s’hagin vacunat 1.781 molinencs amb la segona dosi, una xifra de vacunació amb la segona punxada lleugerament més alta que les anteriors. De la primera dosi, en canvi, s’han vacunat 924 persones, tot i que ja hi ha més gent que la tingui.

De fet, en xifres, a hores d’ara hi ha 16.472 molinencs vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 63,5% de la població, i 12.494 amb la segona, que equival a un 48,16%. Tot i així, els molinencs amb la pauta de vacunació completa són una mica més, ja que cal tenir en compte que alguns només han necessitat d’una punxada, ja sigui per haver passat la malaltia o perquè se’ls ha administrat la vacuna de Janssen, que només és d’una dosi.

Si s’observen les xifres que mostra el mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), elaborat pel molinenc Toni Sanclement i que recull dades de vacunació més recents, a l’àrea bàsica de Salut de Molins de Rei -que també inclou El Papiol- la xifra de vacunats amb la primera dosi ja és de 18.992 persones i de 14.262 amb la segona.

En percentatge això suposa que actualment un 62,47% de la població de Molins de Rei i El Papiol ja ha rebut la primera punxada i que un 46,91% té les dues. Les dones són el col·lectiu més vacunat perquè, en tenir més esperança de vida, també són més: 10.082 han rebut una dosi i 6.978 les dues. En el cas dels homes, 8.370 tenen la primera punxada i 7.780 la segona.

Segons un altre mapa del Biocomsc que distribueix les dades per comarques, al Baix Llobregat actualment hi ha 506.540 persones amb la primera dosi, el que suposa un 60,95% de població. En el cas de la segona, hi ha 374.563 persones que ja l’han rebuda i que representen un 45,07% del total.

Notícies relacionades:

Recomanacions personalitzades