Òmnium Molins organitza un acte dins la campanya ‘Amnistia, fem-nos lliures’

L’entitat va organitzar dissabte passat un acte a la placeta Racó dels Gegants Vells per parlar de l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació en el marc de la campanya ‘Amnistia, fem-nos lliures’. A l’acte hi van assistir Àngel Castiñeira, membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural, i l’advocat i escriptor Jordi Cabré. Aquesta setmana, l’ANC de Molins de Rei també ha fet una concentració per demanar l’absolució de Marcel Vivet, un jove encausat per participar en una manifestació contra el sindicat Jusapol.

Acte ‘Amnistia, fem-nos lliures’ a Molins de Rei // Òmnium Molins

El passat dissabte 12 de juny, Molins de Rei va acollir un acte de la campanya d’Òmnium Cultural ‘Amnistia, fem-nos lliures’. Concretament es va celebrar a la placeta Racó dels Gegants Vells i va abordar l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació amb les intervencions d’Àngel Castiñeira, membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural, i de Jordi Cabré, advocat i escriptor. Tot plegat va ser moderat per la periodista molinenca Sílvia Guillén.

Durant l’acte, Àngel Castiñeira va destacar que Òmnium Cultural “és una entitat privada amb la força de 200.000 socis“, que pot “actuar com a grup de pressió en els organismes internacionals sense que l’Estat espanyol ho pugui impedir“. A més, sobre Jordi Cuixart va dir que “l’Estat només té pres el seu cos, perquè ell com a persona és lliure i continua plenament implicat en l’entitat.”

Per la seva banda, Jordi Cabré va contestar preguntes més centrades en el procés, reconeixent que “en un primer moment no veia clar que s’aturés la mobilització ciutadana i es cedís el protagonisme a la feina dels advocats”, però que ara veia que “calia passar per aquesta fase”.

Segons l’escriptor, “si al final resulta que fer un referèndum d’autodeterminació no és delicte, aquest es podrà tornar a fer en el futur, i aquest cop ningú el podrà aturar. Si això fos així, de retruc deixarien de tenir sentit totes les causes obertes als més de 3.000 represaliats de l’1 d’octubre.”

Al final de l’acte, el públic assistent va poder fer preguntes als dos convidats sobre la iniciativa ciutadana europea per demanar a les institucions comunitàries que activin l’article 7 del tractat de la UE en contra d’Espanya. Aquest mes de juny ha estat rebutjada per qüestions formals per la Comissió Europea, amb l’aval del Tribunal General de la UE. Cabré afirmava que “aquest rebuig és una gran victòria, perquè ara es podrà tornar a presentar esmenant aquestes qüestions formals i aquest cop no tindran més remei que acceptar-la a tràmit“.

Jordi Cabré també va respondre sobre si les multes del Tribunal de Comptes portarien els presos polítics a la presó per no poder pagar-les; la resposta va ser que no, però que “es quedarien sense béns i els prendrien qualsevol ingrés que tinguessin en el futur, fet que els deixaria en una situació molt delicada.”

Concentració per demanar l’absolució de Marcel Vivet

L’acte d’Òmnium no ha estat l’únic en clau de llibertat i d’absolució que ha viscut Molins de Rei en l’última setmana. Aquest dijous, l’ANC de Molins de Rei també ha organitzat una concentració a la plaça de l’Ajuntament per demanar l’absolució de Marcel Vivet, un jove condemnat a cinc anys de presó acusat d’haver fet un cop a un mosso en una manifestació el 2018 contra Jusapol, el sindicat de la Policia Nacional.

Recomanacions personalitzades