El govern municipal impedeix que Molins de Rei entri a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública

La CUP va proposar al ple municipal de març l’adhesió de Molins de Rei a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), però el vots contraris dels regidors del govern municipal de PSC i Junts van tombar la proposta argumentant que “cal més temps per estudiar-la”.

Els vots contraris del govern muncipal han tombat la proposta // Captura de pantalla

Molins de Rei no formarà part, almenys de moment, a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, que va sorgir a l’estiu i on ja hi ha més d’una setantena d’ajuntaments catalans disposats a fer pinya per promoure la gestió pública de les xarxes de distribució de l’energia elèctrica.

La CUP va proposar al ple municipal de març que l’Ajuntament de Molins de Rei formés part d’aquesta setantena de localitats que integren l’associació, però els vots contraris dels regidors del govern municipal de PSC i Junts per Molins van tombar la proposta.

El govern municipal vol més temps per estudiar l’adhesió

El motiu: volen més temps per estudiar l’adhesió. El regidor del PSC, Miguel Zaragoza, va dir que la proposta no els desagradava, però que haguessin agraït poder-la consensuar i parlar-la abans: “Necessitem més temps per estudiar-la, no tenim prou evidències que les propostes de les persones que lideren l’entitat estiguin fructificant i ens volem esperar”, va dir. El socialista també va assegurar que no descarten que el municipi hi entri més endavant, però que “ara no és moment de fer experiments”.

En la mateixa línia es va expressa el primer tinent d’alcalde i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, que, segons diu, han rebut “tant crítiques positives com negatives de l’associació i volem mirar-ho amb calma”.

“Les propostes no prosperen si no les fa el govern”, diu la CUP

Des de la CUP, el regidor Josep Raventós va lamentar que la proposta no prosperés: “Em podria sorprendre l’actitud del govern, però ja estem acostumats a que les propostes no tirin endavant si no les fan ells”, va dir.

Raventós també va aprofitar per agrair les bones paraules dels grups de l’oposició, que van donar suport a la moció sense excepcions. De fet, des de Molins Camina Podem i des de Molins En Comú van admetre que els hauria agradat a ells presentar la moció, però que els cupaires es van avançar.

La CUP, ERC, Molins Camina Podem, Molins en Comú i ERC a favor

“És una moció molt necessària perquè l’associació vol mancomunar idees i recursos, fer pinya perquè un bé essencial com l’energia no estigui en mans privades”, va destacar la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, que considera que “invertir en quotes d’ahdesió a associacions d’aquest tipus és molt positiu”.

Des de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera també va lloar la tasca de l’associació i va posar l’accent en “apostar per mesures de conservació de l’energia per evitar malbarataments”. Des d’ERC, la regidora Laia Juarros també va celebrar la proposta i va recordar que municipis com Sant Quirze del Vallès i Sant Cugat ja en formen part.

Municipis com el Prat de Llobregat ja en formen part

De fet, Sant Cugat és un dels municipis que forma part del grup motor de l’associació, que també impulsen localitats com El Prat de Llobregat, Terrassa, Lleida, Tarragona, Girona, Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda, entre d’altres. També hi ha entitats com l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres.

L’AMEP està presidida pel regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero; i la vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la ciutat de Barcelona, Eloi Badia, s’encarrega de la secretaria; i la regidora de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre, de la tresoreria.

Recomanacions personalitzades