El ple municipal aprova una moció a favor de la llei trans amb l’abstenció del PSC

El ple municipal de març ha tirat endavant una moció a favor del reconeixement dels drets de les persones trans i en suport al projecte de llei que ha elaborat el ministeri d’Igualtat.

La regidora d’ERC, Marta Espona, en un moment del ple // Captura de pantalla

Llum verda a una moció a favor de la llei trans. El ple municipal de març ha tirat endavant un text de suport al projecte de llei trans que ha elaborat el ministeri d’Igualtat i que està pendent de tramitació.

Però, la moció no ha tirat endavant per unanimitat, ja que el PSC s’hi ha abstingut en no estar d’acord amb certs aspectes de la moció que donaven a entendre que els socialistes estan bloquejant la llei trans al Congrés.

Des d’ERC, que han presentat la moció al costat de Molins Camina Podem i Molins en Comú, han explicat que el PSC els havia demanat canviar part de la moció, però que no ho han acceptat perquè el text quedava “aigualit”.

Per exemple, un dels canvis que els socialistes proposaven era que el text expressés el suport a la llei, però no que “instés el govern espanyol a tramitar-la”. També volien que s’eliminessin uns comentaris que feien referència a declaracions contràries a la llei que havia fet la vicepresidenta primera del govern central, Carmen Calvo, en què afirmava que “la llei posa en qüestió la identitat de la resta d’espanyols”.

La voluntat de despatologitzar la transsexualitat

Però, els republicans en boca de la seva portaveu al ple, Marta Espona, han defensat la integritat de la moció i han reivindicat el projecte de llei que ha elaborat el ministeri d’Igualtat, capitanejat per la ministra Irene Montero.

“És un projecte de llei que deixa enrere el marc despatologitzador de la llei del 2007 i reconeix plenament els drets de les persones trans”, ha dit Espona, que ha explicat que si no tira endavant és per desavinences entre els socis del govern espanyol.

El regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, també ha posat en valor que el projecte de llei planteja “la despatologització de la transsexualitat”, en la línia del que ja estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i garanteix protecció i drets específics a totes aquelles persones que tinguin identitats de gènere que no es corresponguin amb la que tenien en néixer.

El regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera // Captura de pantalla

Des de partits com la CUP, la regidora Estefanía Castillo també ha celebrat la moció i ha demanat explícitament que “el PSOE deixi de bloquejar la llei”, i que la Generalitat que es comprometi a desplegar la llei LGTBI aprovada el 2014.

Castillo també ha recordat que l’any passat a Catalunya hi va haver 173 denúncies per discriminacions a persones LGTBI i que en els dos últims anys les agressions homòfobes han augmentat un 41%.

Des de Junts per Molins, el regidor i primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, també ha celebrat la moció i ha anunciat que el seu partit hi donaria suport.

Tot i així, els socialistes no han canviat de parer i s’han acabat abstenint. L’edil socialista Jessica Revestido, que és regidora de Feminismes i LGTBI al govern municipal, ha dit que “el projecte de llei ha de seguir els seus tràmits dins d’un govern de coalició” i ha explicat que el seu grup no podia votar a favor a la moció si no s’acceptaven els canvis que havien proposat. Per això, ha dit, optaven per l’abstenció.

La regidora Jessica Revestido defensant el posicionament dels socialistes // Captura de pantalla

Els grups lamenten l’abstenció del PSC

Des dels grups que han proposat la moció, però, han lamentat l’actitud abstencionista dels socialistes. “Sap greu que feu això, del govern de Sánchez és esperable que es bloquegin coses perquè el partit té deutes polítics, però de militants de base com vosaltres no”, els ha etzibat la regidora Ana Aroca, de Molins Camina Podem.

Des d’ERC, Espona també ha recordat que el ple municipal va aprovar el febrer del 2020 per unanimitat un manifest de l’associació Trans Baixpower i Roses de Sant Feliu que instava l’Ajuntament a reconèixer les persones trans i a commemorar el Dia de la Visibilitat Transgènere. De fet, enguany la bandera trans ha onejat del balcó del consistori. “La moció respon a ser coherents amb aquest compromís”, ha raonat Espona.

Davant de les crítiques, l’alcalde, el socialista Xavi Paz, ha aprofitat per intervenir i justificar l’abstenció del seu grup: “No bloquegem res nosaltres, sinó que fent una abstenció facilitem que s’aprovi la moció, però expressem que no estem al 100% d’acord de tot el text”, ha dit Paz. La moció ha acabat tirant endavant amb la resta de vots favorables del plenari.

Contingut relacionat:

Recomanacions personalitzades