El risc de rebrot baixa però continua sent elevat a les portes dels festius de Setmana Santa

Els indicadors epidemiològics han disminuït a les portes dels dies festius de Setmana Santa, però continuen sent molt elevats. Augmenta la vacunació de la primera dosi mentre que la de la segona s’alenteix.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot, que en els últims dies ha anat a la baixa respecte al període anterior, però que continua sent alt // Departament de Salut

L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mostra que del 22 al 28 de març –l’última setmana de la qual es tenen dades–, l’índex de rebrot a Molins de Rei ha passat de ser de 502 a 409 punts, 93 menys que la setmana anterior, quan el risc va augmentar en 262 punts. Ara bé, aquest indicador continua sent molt elevat. De fet, qualsevol xifra més elevada que 100 s’interpreta com un risc de rebrot alt. A més, aquest decreixement arriba després d’un repunt puntual.

També ha baixat la velocitat de transmissió del virus, que ha passat de ser de 2,66 a 1,63. Tot i així, la reducció no s’ha traduït en una disminució dels casos positius diagnosticats, ja que si del 15 al 21 de març es van detectar 31 casos, en aquest últim període se n’han detectat 34.

També han augmentat les proves diagnòstiques. Si en l’última actualització se n’havien fet 487 entre tests d’antígens i PCRs, ara se n’han fet 578: 91 proves més.

La mitjana d’edat de les persones contagiades s’ha enfilat dels 36 als 41 anys i els ingressats han augmentat lleugerament: si durant la tercera setmana de març es van haver d’ingressar dues persones a causa del virus, ara se n’han hagut d’ingressar tres. No obstant això, no hi ha hagut cap defunció.

Molins de Rei continua pitjor que el conjunt de la comarca i de Catalunya

Les dades de Molins de Rei contrasten, com ja va passar la setmana passada, amb els indicadors epidemiològics del conjunt del Baix Llobregat i de Catalunya, on la situació globalment és una mica millor.

Per exemple, al Baix Llobregat el risc de rebrot se situa en els 227 punts i la velocitat de transmissió del virus en 1,20. A Catalunya, la velocitat de transmissió és també d’1,20 i el risc de rebrot de 275 punts –227 punts menys que al municipi-.

Coincidint amb el període de Setmana Santa, la Generalitat no ofereix dades sobre grups i centres escolars confinats.

Augmenta la vacunació de la primera dosi mentre que la de la segona s’alenteix

El ritme de vacunació no és el que s’esperava. Així ho reconeixen obertament les autoritats sanitàries, que demanen accelerar la vacunació, sobretot als països de la Unió Europa, on en comparació amb els Estats Units hi ha un ritme més lent.

L’alentiment a escala europea també es reflecteix a l’àmbit local. A l’àrea bàsica de salut de Molins de Rei -que també inclou el Papiol- actualment només l’11,77% ha rebut la primera dosi de la vacuna i el 4,46% la segona. En xifres, fins ara 3.130 molinencs han rebut la primera dosi i 1.209 la segona.

De fet, les dades mostren que el ritme de vacunació, sobretot el de la segona dosi, ha patit un cert alentiment respecte a l’última actualització epidemiològica. Si la setmana del 15 al 21 de març es van vacunar 269 molinencs amb la segona dosi, del 22 al 28 de març se n’han vacunat 210. Són 59 persones menys.

Una disminució que contrasta amb l’increment que hi va haver entre la segona i la tercera setmana de març, quan la xifra de persones amb la segona dosi va passar de 127 a 269 persones, 142 més.

El ritme de vacunació de la primera dosi sí que ha augmentat, coincidint amb l’ampliació de franges d’edat per vacunar. Així, si del 22 al 28 de març fins a 386 molinencs han rebut la primera dosi. En la setmana anterior només la van rebre 52 persones.

En aquest mapa interactiu, elaborat pel Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot veure quin és el ritme i l’estat de vacunació per àrees bàsiques de Salut. De fet, en aquest mapa es pot veure com l’alentiment en la vacunació de la segona dosi és comú a tot Catalunya.

Recomanacions personalitzades