La majoria de l’oposició opta per l’abstenció en la primera ampliació del pressupost 2021

L’equip de govern ha tirat endavant, amb l’abstenció de la majoria de l’oposició, la primera ampliació del pressupost del 2021 amb l’ús de superàvit. Només la CUP hi ha votat en contra, però la resta de partits més enllà del PSC i Junts tampoc hi han donat suport.

El regidor de la CUP, Marc Vives, en una intervenció al ple // Captura de pantalla

La imatge s’ha tornat a repetir: mans alçades dels regidors de PSC i Junts per Molins per aprovar la primera ampliació del pressupost municipal amb l’ús de superàvit, però ni rastre de cap altre suport. Al ple municipal de març, els partits de l’oposició han tornat a deixar sol l’equip de govern tal com ja van fer fa un mes en el ple que va aprovar els comptes del 2021. Ara bé, la foto no ha estat exactament la mateixa perquè la majoria de l’oposició ha optat aquesta vegada per l’abstenció. De fet, només la CUP ha votat en contra.

La proposta del govern aquesta vegada era ampliar amb 830.321,96 euros de superàvit els 31,6 milions d’euros del pressupost municipal del 2021 i repartir aquest increment en sis àrees: activitats, millora de serveis, millora d’equipaments, impacte de la Covid-19, retribucions dels treballadors municipals i altres.

Des d’ERC, Molins Camina-Podem, Molins en Comú i Cs han optat per l’abstenció, i la CUP pel vot contrari. Les raons són diverses. Per exemple, des de Molins Camina Podem i Molins en Comú veuen amb bons ulls part de l’ampliació, sobretot perquè hi ha una partida que es destina a despeses de la Covid-19, però també tenen dubtes sobre altres imports com, per exemple, els 25.000 euros que l’equip de govern destina a millorar el web municipal.

“Espero que aquests diners serveixin per arreglar el web actual i no per ampliar-lo, ja que el que tenim és un desastre que cal solucionar”, ha criticat la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca. L’edil també ha demanat a l’equip de govern que avisi l’oposició amb antelació a l’hora de fer ampliacions pressupostàries perquè així, ha dit, “tots els grups podrem fer-hi propostes i fer uns comptes més rics”.

Crítiques per presentar “una ampliació tancada”

En la mateixa línia s’ha expressat el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, que ha justificat l’abstenció del seu grup sobretot per “la falta de consens”. Per a Corredera, “és imprescindible fer una ampliació consensuada per al bé de la ciutadania”. Per això, ha criticat que el govern hagi presentat de nou una proposta tancada sense tenir en compte cap proposta dels comuns ni tampoc d’altres partits. “Potser seria el moment de passar de les paraules de diàleg als fets”, els ha etzibat.

Des de la CUP també s’han mostrat molestos davant d’una “proposta pressupostària tancada”. De fet, el regidor cupaire Marc Vives ha lamentat que des de la regidoria de Finances no s’hagi donat resposta a cap de les propostes que, segons diu, els anticapitalistes els van enviar: “Se’ns demana que aprovem aquesta proposta quan no hem tingut cap espai d’intervenció”, ha raonat Vives, que tot i així ha admès que hi havia propostes que veien amb bons ulls.

Acceptades algunes propostes d’ERC

En canvi, ERC, tot i agrair que l’equip de govern sí que hagi incorporat propostes seves a l’ampliació de pressupost com, per exemple, dotar de dines partides culturals, el Pla de Joventut i incrementar les activitats de l’àmbit de Discapacitat, ha optat per una abstenció.

En paraules de la regidora republicana, Marta Espona, la proposta no els acaba de fer el pes perquè els genera “dubtes” el fet que el govern municipal financi partides habituals de l’Ajuntament amb superàvit i que també fiï al romanent una programació cultural estable que “quan ja no hi hagi romanents generosos potser no es podrà mantenir”.

Enseñat convida la CUP a abandonar el “no”

Des de l’equip de govern, però, el regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha demanat a ERC “una reflexió sobre el seu vot”, sobretot tenint en compte, ha dit, que la proposta incorporava suggeriments dels republicans. També ha instat la CUP a “abandonar el no”.

De fet, els ha dit que un “no” costaria d’entendre perquè, segons ell, “dir no a la proposta és dir no a l’ampliació del Mercat, a la millora de l’atenció psicosocial a la llar d’avis, al Pla de Joventut i a un munt de propostes necessàries”.

El regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha defensat la mà estesa del govern municipal // Captura de pantalla

Els cupaires, però, li han repetit que el seu vot contrari no obeïa a veure amb mals ulls part de les propostes, sinó a les maneres d’haver-les presentades sense “cap consens”. Tot i així, Enseñat ha fet gala que l’equip de govern ha complert el que va dir: incorporar propostes d’altres partits ja en la primera ampliació de pressupost, en al·lusió a les propostes d’ERC.

Mà estesa per a consensuar futures ampliacions de pressupost

El regidor de Finances també ha demanat “paciència” als partits que no hagin vist incorporades les seves propostes i els ha convidat a fer una reflexió: “L’equip de govern no pot fer bones propostes? El sentit de vot ha d’anar en relació amb si hi ha propostes del meu partit incorporades o no?”, els ha dit Enseñat.

Però, tot i el debat les posicions no s’han mogut ni un mil·límetre. Cs, que ha estat l’únic partit que no ha obert la boca en tot el debat, també s’ha acabat abstenint, però sense justificar el sentit del seu vot.

Recomanacions personalitzades