L’equip de govern amplia els pressupostos amb més de 830.000 euros de superàvit

L’executiu de PSC i Junts per Molins fa una primera ampliació del pressupost municipal del 2021 amb diners de superàvit del 2020, tal com va dir que aniria fent progressivament. La primera ampliació arriba quan fa un mes de l’aprovació dels pressupostos. L’equip de govern té previst fer-ne més per fer front als efectes econòmics i socials de la pandèmia.

La primera ampliació dels pressupostos amb diners de superàvit anirà a parar a aquests sis àmbits // Elaboració pròpia a través de dades de l’Ajuntament

Fa tot just un mes que el ple municipal va donar llum verda als pressupostos del 2021. Ho va fer només amb els vots a favor dels partits polítics que integren l’equip de govern: PSC i Junts per Molins.

L’executiu municipal presentava els comptes com uns “pressupostos intencionadament incomplerts”, ja que havia deixat a zero algunes partides a causa de la “incertesa de la pandèmia” i es comprometia a anar dotant-les de diners progressivament amb l’ús del superàvit municipal del 2020, que és de 3,6 milions d’euros.

Ara, un mes després de l’aprovació dels comptes, el govern municipal mou fitxa i fa la primera ampliació del pressupost amb ús de superàvit. Concretament, afegeix 830.321,96 euros al pressupost inicial, que és de 31,6 milions d’euros, i els reparteix en sis àrees: activitats, millora de serveis, millora d’equipaments, impacte de la Covid-19, retribucions dels treballadors municipals i altres.

De fet, l’àmbit on van a parar més diners és sobretot a les retribucions dels treballadors municipals, on es destina un total de 223.642,68 euros a millorar les condicions laborals d’alguns treballadors del consistori.

Per exemple, es dediquen 10.000 euros a valoració de llocs de treball; 31.089,48 euros a retribucions de reforç de la brigada municipal i 182.553,20 euros a retribucions acumulades del personal.

Roda de premsa sobre la liquidació del pressupost 2020
L’equip de govern ha presentat la proposta de disposició de romanent en una roda de premsa // Anna Bermejo

Fins a 50.000 euros per a entitats afectades per la pandèmia

Tot i així, un altre àmbit que s’endú un bon pessic de superàvit és el destinat a contrarestar l’impacte de la Covid-19, amb una partida de 198.728,37 euros que inclou sobretot 70.000 euros en neteja d’equipaments i 50.000 euros en subvencions a entitats afectades per la pandèmia.

En aquest àmbit, l’equip de govern també ha hagut de dotar una partida de 28.000 euros per a despeses de desinfecció, neteja i seguretat derivades del 14F, i que esperen que la Generalitat els compensi: “El govern català ens ha de tornar aquests diners”, ha dit el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, en una roda de premsa per presentar la primera disposició de romanent.

Diners per a l’atenció psicosocial dels residents de la Josep Mestre

També s’endú una bona part del pastís l’àmbit de la millora dels serveis, en què l’equip de govern hi posa un total de 185.781,83 euros entre despeses ordinàries i inversions. Per exemple, es destinen 15.500 euros a incrementar l’oferta d’aules d’estudi al municipi, 23.638 euros a l’atenció psicosocial i sanitària dels residents de la llar d’avis, i 9.000 euros al control d’animals domèstics i població de coloms.

També s’afegeix una inversió de 7.746 euros en reposició de jardineria a la via pública, es destinen 17.774 euros a  l’adquisició de nous vehicles i 7.000 euros a equipar un dels pisos que l’Ajuntament té a la primera promoció d’habitatge protegit de l’Impsol, i que el consistori vol habilitar perquè sigui un immoble per a casos d’emergència social.

Primer tinent d'alcalde, Ramon Sánchez
El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez // Anna Bermejo

“Compromís amb la cultura”

L’àrea d’activitats és un altre àmbit que s’endú un bon pessic de superàvit. Aquí, el govern hi posa un total de 106.500 euros dividits en diferents partides. D’una banda, destina 60.000 euros a actes culturals com el Cicle Molinenques i Molinencs que ha engegat recentment, així com a possibles activitats per a Sant Jordi, tot i que l’equip de govern admet que encara no sap què podrà celebrar.

També es dota amb 18.000 euros possibles activitats d’estiu com els casals municipals; amb 10.000 euros una partida d’activitats per al Museu Municipal; i amb 2.500 euros una d’actes del programa (Dis)Capacitat.

A més, es pressuposten en 7.000 euros activitats del Pla Director de Joventut, en 6.000 euros la commemoració dels 40 anys de Ràdio Molins de Rei, i en 3.000 euros una nova edició dels pressupostos participatius.

El regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha destacat que moltes de les partides dotades són fruit del compromís que l’equip de govern va establir amb partits com ERC, que justament en la votació dels comptes va recriminar a l’executiu haver deixat a zero sobretot les partides culturals.

Partida de Festa Major encara a zero

Tot i així, la partida de Festa Major segueix a zero. Des del govern municipal, però, diuen que tenen previst fer més ampliacions de pressupost i dotar de diners la partida en funció de l’evolució de la pandèmia: “Encara no sabem quina Festa Major podrem fer”, ha justificat l’alcalde, Xavi Paz.

El socialista també ha insistit que “aquesta primera aplicació del romanent evidencia un compromís d’aquest govern amb la cultura”, i s’ha compromès a continuar dotant de diners projectes culturals.

L'alcalde, Xavi Paz
L’alcalde, Xavi Paz, explicant l’objectiu de l’ús de superàvit // Anna Bermejo

Inversions al Mercat Municipal

El manteniment i gestió d’equipaments és un altre dels àmbits a on se’n va aquesta primera ampliació del pressupost. L’executiu posa aquí 91.668 euros, que sobretot es faran servir per a millores d’edificis municipals (53.419 euros) i inversions al Mercat (20.000 euros).

Per exemple, es vol millorar la senyalització de les parades del Mercat i habilitar un espai comú d’àpats. “Volem fer del Mercat un espai més atractiu que capti més clients”, ha dit el regidor de Finances, Jordi Enseñat.

Mà estesa a l’oposició per fer propostes de despesa

Des de l’equip de govern han explicat que portaran aquesta proposta de disposició de romanent al ple municipal d’aquest dijous, on previsiblement s’aprovarà sense inconvenients a causa de la majoria absoluta de regidors que tenen entre PSC i Junts per Molins.

Tot i així, des de l’executiu municipal han estès la mà a l’oposició per a fer propostes de despesa de romanent. De fet, tot i que el regidor de Finances ha admès que en aquesta primera proposta només han incorporat propostes d’ERC, esperen poder-ne sumar d’altres partits en el futur.

“Som conscients que hem fet aquesta primera proposta de despesa de romanent en poc temps i que per això no hem pogut incorporar gaires propostes dels partits, però en vindran més”, s’ha compromès Enseñat. De fet, partits com la CUP fa uns dies ja van fer públiques quines eren les seves propostes de despesa.

Regidor d'hisenda i finances, Jordi Enseñat
El regidor de Finances, Jordi Enseñat, en un moment de la roda de premsa // Anna Bermejo

Tancament del 2020 amb xifres positives

El regidor de Finances també ha aprofitat la roda de premsa per donar compte del tancament de l’any 2020, en què ha recordat que el consistori ha acabat l’any amb un superàvit disponible de 3,6 milions d’euros, així com amb un estalvi net de 3,2 milions d’euros i una capacitat de finançament de 3,4 milions.

Des del govern municipal atribueixen les dades a “la filosofia de prudència financera” que, segons diuen, han aplicat durant tot l’any, així com a una previsió acurada dels ingressos de l’Ajuntament. De fet, Enseñat ha aprofitat per agrair la feina de la regidora d’Economia i de la resta de treballadors del consistori.

Recomanacions personalitzades