L’Ajuntament es compromet a estudiar ajuts per a les escoles de dansa i teatre no reglades

El ple municipal de febrer ha aprovat per unanimitat una moció de suport a les escoles de dansa i teatre no reglades de Molins de Rei, que des que va començar la pandèmia només han pogut fer classes presencials durant dos mesos. El text, presentat a petició de les mateixes escoles del municipi, denuncia “greuges” respecte a altres activitats que s’han reprès abans.

La Generalitat ha obligat a tancar els centres de teatre i dansa no reglats fins a tres vegades // María Samblás

Les escoles de dansa i teatre no reglades han quedat profundament tocades per la pandèmia. Les restriccions dictades per la Generalitat les han obligat a abaixar la persiana tres vegades quan en altres sectors les restriccions han estat més permissives. En xifres, en els últims onze mesos, aquests centres només han pogut fer classe presencial gairebé dos mesos i per a molts la virtualitat no és una alternativa viable, ja que fan activitats eminentment físiques.

Per això, diferents centres de Molins de Rei com l’escola de teatre La Cuquera i el centre de dansa la Casa Urbana s’han unit per presentar una moció al ple municipal de febrer que exigeix a la Generalitat compensar “el greuge comparatiu” patit i demana a l’Ajuntament estudiar ajuts per al sector.

El text, que també signen centres de la localitat com l’Escola Tàndem, Triamusica, Pas a Pas Centre de Dansa i Dance Studios, entre d’altres, ha estat aprovat per totes les forces polítiques del plenari, que han coincidit a remarcar la necessitat de poder reobrir aquests centres sense les restriccions actuals, així com la importància de donar-los ajuts que els permetin resistir el cop.

Però, més enllà de l’ofec econòmic, el que sobretot preocupa al sector és l’impacte psicològic i pedagògic que els diversos tancaments han provocat en els infants i joves que tenen com a alumnes.

“Els estem perdent, hi ha una desmotivació molt gran que ens impedeix fer una feina pedagògica”, ha raonat Joan Sureda, de La Cuquera, que ha estat un dels col·lectius que ha intervingut al ple municipal en nom de la resta de signants.

Joan Sureda, de l’escola de teatre La Cuquera, en la seva intervenció al ple telemàtic // Captura de pantalla

“No som una extraescolar i prou”

Sureda ha reivindicat també el paper formatiu de l’educació no reglada: “No som una mera extraescolar i prou, estem creant les generacions del futur, als nostres centres també hi ha progrés educatiu”. De fet, creu que el “greuge comparatiu” respecte a altres sectors com les extraescolars esportives demostra que “la cultura sempre va a la cua”, ja que els dos sectors han fet les mateixes adaptacions que els han demanat.

En la mateixa línia s’ha expressat la Casa Urbana, que també ha intervingut al ple. En paraules de Sandra Renau, “hi ha adolescents que estan al límit”. També ho creu el seu  company, Moisés Rojo, que explica que ja els han arribat més d’una desena de casos d’infants que han deixat el centre i que costarà que tornin. “Ja no els recuperarem, estan massa afectats psicològicament, els han privat massa d’allò que els omple l’ànima”, ha lamentat Rojo.

Des de partits com ERC, la regidora Marta Espona, ha expressat preocupació i comprensió per a la situació, i s’ha compromès a traslladar als seus companys de partit al Parlament les demandes del sector.

De la seva banda, partits com la CUP han reivindicat en veu de la regidora Estefania Castillo el paper formatiu de l’educació. També ho ha fet la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, que ha recordat que “l’educació va més enllà de l’escola”.

Moisés Rojo i Sandra Renau, de la Casa Urbana, en la seva intervenció al ple telemàtic // Captura de pantalla

L’Ajuntament estudiarà cedir-los patis escolars per fer activitats a l’aire lliure

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, ha insistit en la situació de “vulnerabilitat” que els tancaments derivats per la pandèmia han provocat en molts infants i joves.

Com a regidor d’Esports, Sánchez també s’ha compromès a que l’Ajuntament estudiï cedir alguns patis escolars perquè els centres que ho necessitin puguin fer-hi activitats a l’aire lliure.

De fet, el regidor de Molins En Comú, Gerard Corredera,  ha remarcat que l’Ajuntament també pot prendre decisions perquè el sector de la dansa i el teatre no reglat tingui més veu al municipi: “Es pot tornar a reactivar el Pla Educatiu de Vila i un fer un Pacte de Vila”, ha proposat.

L’alcalde, el socialista Xavi Paz, també ha expressat el seu suport al sector i els ha donat ànims. “Espero que aquest text no quedi només en paraules”, ha conclòs Sureda en un de les seves intervencions.

Recomanacions personalitzades