Una xerrada d’ERC reivindica la llei trans i demana al PSOE desbloquejar-la

L’activista transsexual i membre de la Fundació Ellaç, Fina Campàs, ha reivindicat aquest dimecres en una xerrada telemàtica organitzada per ERC amb motiu del 8M que el projecte de llei trans tiri endavant. També ha demanat que el PSOE n’aturi “el bloqueig” per poder discutir la norma en seu parlamentària.

Fina Campàs ha estat acompanyada de membres d’ERC Molins durant la xerrada com la regidora Laia Juarrós i la secretària local de la Dona d’ERC, Cristina Rodríguez // Captura de pantalla

Aprovar el projecte de llei trans del govern espanyol. És la reivindicació que l’activista transsexual i membre de la Fundació Ellaç, Fina Campàs, ha entonat aquest dimecres en una xerrada telemàtica organitzada per ERC Molins amb motiu del 8M.

Sota el lema ‘La realitat trans. Uns drets per reconèixer’, la xerrada també ha servit per demanar al PSOE que aturi “el bloqueig” a la norma, que fa per discrepàncies amb els seus socis de govern, Unidas Podemos, encarregats de fer l’esborrany de la llei des del Ministeri d’Igualtat.

Segons Campàs, que va ser una de les persones que va participar en la taula d’assessorament que el ministeri d’Irene Montero va convocar per fer l’esborrany de llei, els socialistes no veuen clara una de les qüestions cabdals del nou projecte de llei: l’autodeterminació de gènere. És a dir, que a partir dels 16 anys algú lliurement pugui decidir canviar el seu gènere al Registre Civil sense la necessitat d’acreditar proves mèdiques ni psicològiques, ni tampoc d’haver iniciat cap procés d’hormonació.

De fet, això és el que segons Campàs es demana ara per canviar de gènere: un document del metge de capçalera, un informe psicològic i dos anys d’hormonació acreditats. El projecte de llei, però, vol que només compti la voluntat expressa de la persona a l’hora de canviar de sexe i que, en el cas dels menors, tampoc calgui l’autorització de la família com fins ara.

L’esborrany posa damunt la taula, per tant, la despatologització de la transsexualitat, en la línia del que ja estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i garanteix protecció i drets específics a totes aquelles persones que tinguin identitats de gènere que no es corresponguin amb la que tenien en néixer.

Però, Campàs explica que des d’alguns corrents feministes del PSOE no es veu amb bons ulls: “Creuen que es posa en perill la seguretat i que aquesta autodeterminació pot vulnerar els drets de les dones davant de fets com el masclisme i les desigualtats”, explica.

L’activista insisteix que el projecte de llei no té aquesta voluntat i defensa que respon “essencialment” a les demandes del col·lectiu trans, ja que justament l’esborrany de llei es va elaborar per membres del col·lectiu com ella. A més, defensa que no és una llei que vagi contra les dones: “Les lluites trans són també les lluites del feminisme”, ha defensat.

Per a Campàs, el problema d’arrel és tenir en posicions de poder a “dones TERF, que exclouen les trans del feminisme”. Per això, tem que “les mentides i la desinformació” es vagin propagant i facin caure el projecte de llei, tal com ja va passar al Regne Unit. Un altre temor és que el govern de coalició parteixi peres abans que el projecte de llei tiri endavant i que tot plegat quedi en paper mullat.

La fi de les discriminacions a la feina

El projecte de llei no només representa un avenç molt important per al col·lectiu trans en matèria d’autodeterminació de gènere i de la regulació que se’n fa especialment en el cas dels menors, sinó també perquè obre la porta a acabar amb les discriminacions del col·lectiu al mercat laboral, ja que inclou en l’Estatut dels Treballadors la impossibilitat de discriminar algú per raó d’identitat de gènere.

“Fins ara el que teníem regulat era la qüestió de les discriminacions per l’orientació sexual, però no per la identitat d’algú”, especifica Campàs, que recorda que un 85% de les dones trans es troben a l’atur justament per discriminacions identitàries i que per això moltes es veuen empeses a guanyar-se la vida “frívolament”.

Vaga de fam pel desbloqueig de la llei

Les divergències en l’executiu espanyol i el conseqüent bloqueig ha portat una setantena de persones, tant transsexuals com familiars de transsexuals, a iniciar una vaga de fam recentment per protestar contra el bloqueig que, segons diuen, en fa el PSOE.

Campàs ha explicat que l’objectiu de la protesta és aconseguir que la norma sigui registrada com a proposició de llei i que s’acabi amb “el bloqueig de persones com la ministra socialista Carmen Calvo”.

Recomanacions personalitzades