La Covid-19 ja ha causat 51 defuncions a Molins de Rei

La setmana passada es van produir dues morts al municipi per Covid-19 que ja fan sobrepassar la cinquantena de morts. Tot i així, en l’última setmana el risc de rebrot ha baixat 142 punts i la velocitat de propagació del virus s’allunya de l’1 i es troba a 0,75.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot al municipi // Generalitat

La pandèmia sembla que s’estabilitza a Molins de Rei, tot i que no deixa de causar defuncions. L’última actualització epidemiològica del departament de Salut de la Generalitat mostra que del 8 al 14 de febrer –el darrer període del qual es tenen dades– hi ha hagut dues morts a causa de la Covid-19 que eleven a 51 les defuncions acumulades des de l’inici de la pandèmia al municipi.

Malgrat haver superat la barrera de la cinquantena de morts, els indicadors epidemiològics mostren una certa estabilització de la pandèmia, ja que tots els índex han disminuït considerablement respecte a la primera setmana de febrer.

Un dels indicadors que més preocupa és l’índex de rebrot, sobretot perquè permet pronosticar l’evolució de la pandèmia, i justament és un dels que més ha baixat. Si durant la primera setmana de febrer el risc de rebrot era de fins a 325 punts, durant la segona setmana del mes aquest indicador ha disminuït en 142 punts i ara ja es troba en els 183.

Tot i així, el risc de rebrot encara continua sent elevat, ja que els epidemiòlegs fixen un perill alt de brot a partir del centenar. El que també ha continuat disminuint ha estat la velocitat de reproducció del virus, l’anomenada Rt, que és un altre indicador imprescindible per pronosticar el rumb de la pandèmia.

Els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan la Rt es troba per sota d’1 i, de fet, des que va començar el mes de febrer aquest indicador s’ha allunyat d’aquest llindar. En xifres, si durant la primera setmana del mes la velocitat de transmissió era de 0,90, ara és de 0,75.

Menys risc de rebrot que a Catalunya i a la comarca

Si les dades de Molins de Rei es comparen amb el conjunt de la comarca i de Catalunya, es veu com el municipi es troba en una situació de menys risc epidemiològic. En xifres, a Catalunya el risc de rebrot se situa en 274 punts i a la comarca en 242.

La velocitat de propagació del virus també és més elevada tant al Baix Llobregat com a Catalunya. A la comarca, la Rt és de 0,80 i a Catalunya és de 0,85. En els dos casos, els indicadors epidemiològics també han anat a la baixa, però tot i així encara són més elevats que els que ha registrat el municipi.

21 casos positius

El que també ha baixat considerablement a Molins de Rei són els casos positius diagnosticats. Del 8 al 14 de febrer, només s’han comptabilitzat 21 positius mentre que la setmana anterior se n’havien registrat 42. De fet, des de finals de gener el nombre de positius també ha anat baixant setmana rere setmana.

També és cert que cada vegada s’han fet menys proves diagnòstiques. Per exemple, si la primera setmana de febrer se’n van arribar a fer 835 –entre tests d’antígens i proves PCR–, ara només se n’han fet 701, el que suposa 134 proves menys. De les 701 proves fetes, 296 han estat PCR i 405 tests d’antígens.

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, les dones continuen sent el col·lectiu més vulnerable al virus i la mitjana d’edat se situa en els 38 anys.

De fet, del 8 al 14 de febrer la Covid-19 ha provocat l’ingrés de quatre persones en centres hospitalaris, tot i que a hores d’ara només hi ha una persona que encara no hagi rebut l’alta.

Fins a 301 molinencs vacunats en una setmana

Un dels factors que potser també contribueix a estabilitzar l’evolució de la pandèmia és la vacunació, que a Molins de Rei avança a un ritme considerable. Si durant la primera setmana de febrer es van vacunar un total de 171 persones, ara se n’han vacunat 301, és a dir 130 més.

De les 301 persones vacunades en el període del 8 al 14 de febrer, a 168 persones se’ls ha administrat la primera dosi de la vacuna, mentre que a 133 ja se’ls ha injectat la segona. Amb tot, el municipi ja acumula 799 persones amb la primera dosi i 447 amb les dues dosis.

Dues escoles amb grups confinats

També ha anat a la baixa d’una setmana a l’altra el nombre de centres educatius amb classes confinades. Si en l’anterior actualització epidemiològica hi havia tres centres amb grups en quarantena, ara només n’hi ha dos.

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat es tracta de l’escola Castell Ciuró, que té un grup confinat de 26 alumnes, i l’escola Pont de la Cadena, que té cinc classes en quarantena, el que equival a 131 alumnes confinats.

Tot i així, les dades entren dins la normalitat del conjunt de Catalunya. De fet, dels 17 centres educatius que Molins de Rei té en total, només n’hi ha dos que a hores d’ara tinguin algunes classes confinades.

Recomanacions personalitzades