El risc de rebrot i la velocitat de propagació del virus baixen a les portes de les eleccions

Les últimes dades de Salut actualitzades, que corresponen a la primera setmana de febrer, mostren que a Molins de Rei el risc de rebrot ha baixat 97 punts i que la velocitat de propagació del virus ha tornat a ser inferior a 1, un llindar epidemiològic que els experts consideren clau.

La corva negra indica l’evolució del risc de rebrot al municipi // Generalitat de Catalunya

Alleugeriment dels indicadors epidemiològics a Molins de Rei. Les últimes dades publicades pel departament de Salut de la Generaliat, i que corresponen a la primera setmana de febrer, reflecteixen una disminució considerable del risc de rebrot, que ha baixat en 97 punts. Si la setmana del 25 al 31 de gener, aquest indicador es trobava en els 410 punts, durant els primers set dies de febrer s’ha situat en els 313 punts.

Malgrat la disminució, el risc de rebrot continua sent alt, ja que els experts consideren que és a partir del centenar quan hi ha un perill alt de rebrot. Tot i així, el que també dona cabuda a l’esperança és la disminució de la velocitat de propagació del virus –l’anomenada Rt–, que ha passat de ser d’1,04 a 0,88.

En aquest cas, la baixada és sobretot esperançadora ja que els experts consideren que una pandèmia està “controlada” quan aquest indicador es troba per sota d’1.

10 casos positius menys

Però l’alleugeriment dels indicadors no acaba aquí. Durant la primera setmana de febrer també s’han registrat menys casos positius que en l’anterior període. Si del 25 al 31 de gener van ser 51 les persones confirmades amb el virus després de fer-se una prova diagnòstica, ara han estat 41, deu menys.

També cal tenir en compte que durant els primers set dies de febrer s’han fet 85 proves diagnòstiques menys que en la darrera setmana de gener. En xifres, durant els primers dies de febrer s’han fet 821 proves (485 PCR i 336 tests d’antígens) i durant els últims set dies de gener se’n van fer 906 (543 PCR i 363 tests d’antígens). Si és té present el nombre de proves diagnòstiques fetes, la taxa de positivitat es situa en el 5,64%.

La disminució dels indicadors epidemiològics al municipi entra en sintonia amb la reducció que hi ha hagut tant al conjunt de la comarca com de Catalunya. Al Baix Llobregat, el risc de rebrot ha passat de ser de 516 punts a 374, i a Catalunya de 521 a 359. També ha disminuït la velocitat de propagació, que a la comarca ha fluctuat del 0,92 al 0,86, i a Catalunya del 0,94 al 0,82.

La mitjana d’edat dels afectats baixa fins als 34 anys

El que més crida l’atenció de totes les dades, però, és la disminució de la mitjana d’edat de les persones afectades. Fins ara, en les darreres actualitzacions sempre s’havia situat al voltant dels 45 anys amb lleugeres variacions, però aquesta vegada baixa fins als 34 anys.

El col·lectiu amb més prevalença de contraure la Covid-19 continuen sent principalment les dones amb un 70% d’afectació, un percentatge molt més elevat que en les anteriors actualitzacions.

42 persones més vacunades amb la segona dosi

Pel que fa a la vacunació, les dades del departament de Salut mostren que durant els primers set dies de febrer s’ha administrat la primera dosi de la vacuna a 22 persones i que 148 han rebut la segona dosi.

Tot i que el ritme de vacunació de la primera dosi ha baixat, els vacunats amb la segona dosi han augmentat en 42 persones respecte a l’últim període analitzat. Així, a Molins de Rei ja hi ha un total de 576 persones que tenen la primera dosi i 335 la segona.

Un altre factor que dona lloc a l’esperança és la reducció de les defuncions. En els primers set dies de febrer només s’ha produït una defunció a causa del virus, que eleva a 50 les defuncions acumulades des que va començar la pandèmia. Tot i així, actualment hi ha set persones ingressades per la malaltia.

Tres centres amb grups confinats

En xifres del portal Escola Segura de la Generalitat, a hores d’ara tres centres educatius dels 17 que hi ha al municipi tenen algun grup confinat. Segons aquest web, són les escoles Madorell i Pont de la Cadena, que tenen una classe confinada cadascuna, així com el Col·legi Sant Miquel, que en té dues. Tot i així, les dades tornen a entrar dins la normalitat si s’observa l’afectació al conjunt de Catalunya.

Recomanacions personalitzades