La cancel·lació de la Candelera presencial fa baixar un 10% la facturació d’alguns establiments

L’anul·lació de La Candelera en format presencial ha fet minvar la facturació de la majoria de comerços de Molins de Rei. Els negocis consultats xifren les pèrdues en un 10% respecte a un mes amb fira, tot i que també n’hi ha que perdran més diners. Tot i així, entenen que la fira presencial no s’hagi pogut celebrar a causa de les restriccions: “És el millor, el primer és la salut”, diuen.

Un dels venedors de l’establiment Agrollavor // Roger Cuartielles

Carrers plens de gom a gom, aparcaments impracticables, gent amunt i avall, olor de menjar, paradetes d’embotits, tastos de vins, fira del planter, bosses plenes, compres… La Fira de la Candelera per a molts dels comerços de Molins de Rei és una part important de la facturació de l’any, un afegit que els permet acabar la temporada amb més beneficis.

En xifres d’un estudi del 2014, a Catalunya no hi ha cap fira que sigui tan rendible per al municipi que l’acull com ho és La Candelera per a Molins de Rei, on es calcula que la fira pot arribar a tenir un impacte global de 7,6 milions d’euros i mobilitza més de mig milió de persones al municipi en un sol cap de setmana.

Les dades són astronòmiques, però enguany res de tot això ha estat possible. La pandèmia ha obligat a celebrar una Candelera totalment virtual i això fa que alguns establiments hagin vist disminuir els ingressos. La majoria de comerços consultats per Viu Molins de Rei xifren la baixada de la facturació en un 10% respecte a un mes amb fira, tot i que hi ha establiments que experimentaran una disminució més acusada.

Fins a 7.000 euros menys d’ingressos

L’empresa Digital1425 és una de les que s’encarrega cada any de fer els cartells i rètols de part de la fira i enguany deixarà d’ingressar fins a 7.000 euros a causa de l’anul·lació de la fira en format presencial. El seu propietari, el molinenc Jordi Costa, creu que potser s’hagués pogut fer alguna fira de petit format amb aforaments limitats com han fet localitats com Vilafranca del Penedès, tot i que també entén que s’hagi hagut d’anul·lar: “El primer és la salut”, diu.

La pèrdua d’ingressos ha fet que Costa hagi optat per reinventar-se i buscar beneficis per altres bandes com, per exemple, seguir fent mascaretes o mampares de protecció. Tot i així, si compara els ingressos de l’any passat, admet que la facturació li ha baixat globalment fins a un 70%. “Per sort he anat rebent algunes ajudes com a autònom, tot i que he hagut de fer mil papers i els imports tampoc són gaire quantiosos”, diu.

Durant La Candelera, el concessionari venia entre 15 i 30 cotxes // Roger Cuartielles

Els qui també han vist disminuir les vendes són establiments com els concessionaris. A Molins de Rei, el concessionari Renault Remm Guitart xifra la pèrdua de la facturació de l’any en un 40%, i la de la Candelera en un 10% respecte a la facturació del mes de febrer.

El responsable de màrqueting del concessionari, Víctor Cabré, explica que durant la Candelera solen vendre entre 15 i 30 cotxes sobretot a gent que no és de Molins de Rei. De fet, per a ells, haver celebrat una fira amb només compradors locals tampoc els hagués sortit a compte: “Per això ja tenim la botiga, no ens cal posar una parada fora”, raona.

I és que el confinament municipal és un dels aspectes que més els està tocant la butxaca, ja que les restriccions de mobilitat no només fan que la gent tingui la necessitat de comprar-se menys cotxes, sinó que també redueixen els desplaçaments de compradors potencials.

Imatge d’arxiu d’una edició presencial de la Candelera // Jose Polo

Tot i així, admeten que la pandèmia també ha generat un nou tipus de comprador: “Ara ens trobem amb gent que ve a comprar cotxes perquè li fa cosa anar en transport públic per por al contagi, però és clar, llavors compren el cotxe més utilitari i més barat”, diu Cabré.

Malgrat tot, des de Remm Guitart celebren poder seguir oberts, com també ho agraeix la xarcuteria Cal Manyet. Per aquest negoci que fa més de 40 anys que regenta la família Sellarés, la no celebració de la Candelera presencial també els reduirà un 10% la facturació habitual.

Durant la fira, la mítica xarcuteria molinenca rep visitants d’arreu de Catalunya que volen comprar embotit, tastar la seva botifarra crua i la de coradella, així com fer un entrepà, ja que també posen parada d’entrepans. Però aquest any no ha estat possible. “Ho entenem, és el que toca i realment a fora al carrer els aforaments són molt complicats de controlar, no és el mateix que l’interior d’una botiga, on l’espai està molt més delimitat”, opina una de les propietàries del negoci, Maribel Sellarés.

La xarcuteria Cal Manyet és coneguda pels entrepans i embotits que ven durant La Candelera // Roger Cuartielles

Comandes a domicili de visitants habituals de la Candelera

De fet, tot i l’anul·lació de la Candelera com a fira presencial, Cal Manyet ha rebut aquests dies algunes comandes de clients habituals de la fira que no s’han volgut perdre la tradició de comprar productes de la xarcuteria molinenca i que els han demanat que els ho portin a casa: “Han estat poques comandes, però sí que hi ha clients de tota la vida que ens han dit que volien mantenir la tradició malgrat no poder venir a Molins de Rei”.

Una altra de les tradicions de la Candelera duu el nom d’Agrollavor. L’establiment del carrer Foment es converteix durant aquells dies en l’epicentre de la fira de bestiar i d’agroalimentació. La virtualitat d’enguany també els farà baixar un 10% els beneficis habituals, tot i així entenen que la fira no se celebri com estava previst. Ramon Batlle, un dels seus copropietaris, també creu que amb la Covid-19 no era moment de fer una fira presencial.

Entre els comerciants que també es beneficien de la fira hi ha la molinenca Mercè Badia, propietària de la botiga Tendències del carrer Major. La Candelera li permet tancar el mes de febrer amb un 10% de més en la facturació habitual que aquest any no tindrà. “Entra més gent a la botiga i aquells dies vens més”, comenta Badia.

Tot i així, també entén que enguany no se celebri i agraeix que col·lectius com el Botmol hagin tirat endavant la campanya “Aquesta Candelera Fira’t a Molins”, en què conviden a comprar als establiments del municipi durant els dies de fira i a compartir l’acció a les xarxes socials amb l’etiqueta #FirataMolins i amb una menció al compte @comerç.

El Botmol ha engegat una campanya per fomentar les vendes durant La Candelera // Roger Cuartielles

[Aquest reportatge és possible gràcies als socis de Viu Molins de Rei, fes-te soci del diari de Molins de Rei]

Recomanacions personalitzades