La Fira de la Candelera es replega a internet per sobreviure a la pandèmia

No hi haurà Candelera presencial amb parades al carrer, després de mesos d’estudi. Sí que s’organitza una fira virtual amb 150 expositors i activitats per seguir des de casa sense risc de propagar la Covid-19.

Ramon Sánchez, Pol Calasanz i Xavi Paz descobrint el cartell de la Candelera 2020 // Jose Polo

L’única manera de salvar la 170a edició de la Fira de la Candelera, segons defensa l’Ajuntament. La tradicional gran mostra de Molins de Rei no tindrà enguany paradetes al carrer ni activitats presencials, negades per les restriccions del Procicat per evitar la propagació de la Covid-19.

En el seu lloc s’organitzarà una fira virtual a través d’internet, que comptarà amb la participació de 150 expositors i un calendari d’activitats per seguir des de casa. Per a molts això no serà la Candelera, però entre replegar-se a internet o cancel·lar, l’Ajuntament ha triat la segona opció.

“La Fira es prepara amb molt de temps d’antelació, el juny vam començar a posar tots els elements sobre la taula”, ha explicat el regidor de Fira, Ramon Sánchez. Com va explicar fa un temps el mateix edil en una entrevista a Viu Molins de Rei, sobre la taula hi havia diferents opcions. Una amb cinc espais repartits i delimitats per fer activitats presencials amb les màximes precaucions possibles. Però l’evolució de la pandèmia no ha fet possible ni això. “La Fira la farem, de manera diferent, de forma virtual”, ha resumit el mateix Sánchez.

Excepcions de petit format

Amb tot, entre el 29 de gener i el 7 de febrer al web candelera.cat es podran visitar els estands de les empreses expositores, que oferiran els seus productes. Però segons ha explicat el consistori també hi haurà espai per a les entitats i una quarantena d’activitats. Des del pregó i les jornades tècniques agràries a les conferències empresarials passant per tastets teatrals i musicals, entre altres. Tot estarà dividit en cinc espais web que corresponen als cinc sectors de l’actual Candelera: Natura, Gastronomia, Empresa, Cultura i Ciutat.

Es farà una excepció amb sis activitats -com per exemple una obra de teatre, la presentació d’un llibre o una lectura a la biblioteca- que sí que es realitzaran de forma presencial seguint les recomanacions sanitàries de seguretat.

L’empresa encarregada de l’organització de la Candelera, Expogestió, s’ha reconvertit durant els últims mesos i ha gestionat fires virtuals d’arreu de Catalunya.

L’escenari menys optimista de tots els que es van estudiar

La Fira de la Candelera té un pressupost assignat de 130.000 euros aproximadament. Però aquesta quantitat es podria veure rebaixada en funció de l’execució final de tot plegat.

“S’han fet i estudiat tots els escenaris possibles i, finalment, s’ha hagut d’escollir el menys optimista”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz. “És evident que la no realització de la Fira presencial és un cop econòmic per Molins de Rei”, ha lamentat. “La Fira ha passat de tot al llarg de 169 anys i mai s’ha deixat de fer, enguany també es farà, adaptant-se a les noves eines”, ha afegit l’alcalde.

El cartell de Pol Calasanz també recorda les limitacions de la pandèmia

Fins i tot el cartell de la 170a edició evoca a una fira diferent per culpa del coronavirus. “M’he basat en la idea de representar la Fira i el moment actual, plasmant el distanciament social”, ha descrit el seu autor, Pol Calasanz.

Es veuen persones distanciades i, a més, els elements que les separen fan dos metres. Calasanz va quedar en segona posició en el concurs de l’any passat i enguany el consistori i el comitè executiu de fira l’ha encarregat el cartell.

Cartell de la 170a edició de la Fira de la Candelera // Pol Calasanz

Recomanacions personalitzades