El brot als pisos tutelats d’Acosu dispara els casos de Covid-19 a Molins de Rei

Les dades epidemiològiques han empitjorat considerablement, fins a tal punt que l’Rt torna a fregar els dos punts i el risc de rebrot s’ha multiplicat per dos. Tenint en compte que les xifres del conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat disten molt d’aquests valors, tot està relacionat amb el brot de coronavirus als pisos tutelats.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei. La darrera pujada és la que correspon a la setmana de Nadal // Salut

Els valors dels indicadors epidemiològics de la Covid-19 s’han disparat a Molins de Rei coincidint amb la setmana de Nadal, segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat. La situació és sensiblement pitjor al municipi en comparació amb la de la mitjana de Catalunya i del Baix Llobregat.

Però això encara no pot ser causa directa de les celebracions nadalenques, perquè les conseqüències de les reunions entre familiars i amics, si n’hi ha, arribaran d’aquí a uns dies. Aquest empitjorament és fruit del brot de coronavirus detectat als pisos tutelats d’Acosu, on 27 residents han donat positiu en el virus aquesta setmana.

Un brot concret com aquest en una població de poc més de 25.000 habitants com Molins de Rei pot fer disparar les dades epidemiològiques. I això és el que ha passat.

Risc de rebrot i velocitat de transmissió a l’alça

Els dos valors que evidencien l’empitjorament són el risc de rebrot, que s’ha doblat, i la velocitat de retransmissió (Rt). El primer dels indicadors s’ha situat, durant els set dies compresos entre el 21 i 27 de desembre, en 711 punts. Això suposa un augment de 367 punts en comparació amb la setmana anterior.

Però és que a la mitjana de Catalunya el risc de rebrot ha disminuït i al Baix Llobregat, tot i que ha pujat, només ho ha fet en 30 punts. I en cap d’aquests dos casos el risc supera els 340 punts. Aquest indicador, el del risc de rebrot, mostra quina és la tendència esperada pels propers 14 dies, mesurada sobre els 100.000 habitants.

Quelcom semblant passa amb la Rt, que ascendeix a l’1,94, mentre que la mitjana catalana és de 0,99 i la del Baix Llobregat d’1,14. Segons els epidemiòlegs, quan la Rt pren valors superiors a l’1, es pot dir que la pandèmia està descontrolada.

En aquest cas, en què el valor frega els dos punts, s’evidencia que cada persona de Molins de Rei contagiada amb el virus el transmet, de mitjana, a gairebé dues persones més. Des d’un altre punt de vista: una Rt d’1,94 augura que, per cada deu persones contagiades a dia 27 de desembre, 19 més s’hauran infectat cinc dies més tard, és a dir, el primer dia de 2021.

Fent-se ressò de l’alarma que poden causar aquestes dades, l’alcalde Xavi Paz ha calmat els ànims en declaracions a Ràdio Molins de Rei. Ha afirmat que tot i que les dades “han empitjorat”, la situació “no és tant greu com podria semblar” si es té en compte que el brot dels pisos tutelats “és concret i delimitat”.

74 casos confirmats i dos ingressos

La xifra espanta. Però restant els 27 casos del brot dels pisos d’Acosu, en queden 47, un nombre semblant de positius al que es va registrar la setmana anterior. L’alcalde també ha explicat que, per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, el nombre de positius de persones que viuen a residències és més elevat que el de la població en general. Això vol dir que bona part de les 47 persones positives són també usuàries de la llar d’avis i de la Clínica.

En aquesta línia, de les 488 PCR fetes i dels 192 tests d’antígens, un 11,13% han donat resultats positius. Això vol dir que, per cada 100.000 habitants, 283,15 persones estarien contagiades, de mitjana. Els positius tenen uns 46 anys i el 52% són dones.

Aquesta xifra de contagis també ha fet disparar el valor de la Incidència Acumulada (IA), que ha ascendit a 436,20. La IA, contràriament al risc de rebrot, fa una valoració de la repercussió que el virus ha tingut sobre la població durant els darrers 14 dies, també comptabilitzada sobre els 100.000 habitants.

D’altra banda, també s’han produït dos ingressos hospitalaris. Fent una mirada retrospectiva, des que es va iniciar la pandèmia, 1.137 persones han estat positives en el virus i 379 han hagut de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI).

42 persones han mort, 18 de les quals ho han fet a la residència, 21 a l’hospital, una al domicili i dues s’han registrat com a no classificables.

Recomanacions personalitzades