CineBaix, 15 anys de cinema associatiu i de proximitat

El cinema santfeliuenc tanca el 2020, l’any del seu 15è aniversari, adaptant-se a la situació actual alhora que consolida l’aposta de cinema de proximitat, associatiu i d’autogestió. L’última aventura de CineBaix és la creació de la Sala 7 Virtual, una plataforma de streaming pròpia engegada aquest any.

El CineBaix es troba al carrer Joan Batllori de Sant Feliu de Llobregat // Marc Rius

CineBaix tanca un 2020 amb regust agredolç: aquest ha estat l’any del quinzè aniversari del cinema santfeliuenc, però el context de pandèmia ha impedit celebrar-ho. La Covid-19 ha deixat el cinema sense celebració i durant mig any (de març a juliol, i de nou al novembre) va haver de tancar com a mesura per frenar el virus. Però davant d’aquesta situació, el cinema continua actiu adaptant-se a una situació marcada per la incertesa.

En aquest context, el cinema santfeliuenc vol remarcar la tasca del model de cinema de proximitat, associatiu i d’autogestió que ha tirat endavant durant els últims 15 anys. Actualment, CineBaix compta amb 761 socis i sòcies que contribueixen a fer que el projecte cinematogràfic pugui ser una realitat.

CineBaix és un projecte que sorgeix a partir de la tasca de recuperació del mític cinema Guinart, impedint-ne el tancament i reconvertint-lo en un cinema gestionat per una associació i una xarxa de voluntaris i voluntàries.

En aquests 15 anys anys CineBaix s’ha consolidat com un projecte cinematogràfic singular, amb vocació comarcal i en base al voluntariat i l’autogestió, amb l’objectiu de donar suport -a través del cinema i la cultura- a un canvi social que fomenti la cultura de la pau, la defensa dels drets humans i una economia social i solidària. De fet, CineBaix va ser reconegut al juliol com a Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català per aquesta tasca de recuperació del cinema.

Un 2020 turbulent

Amb la pandèmia, el cinema no va poder reobrir fins el 17 de setembre i ho va haver de fer incorporant totes les mesures de seguretat i reduint l’aforament de les sales al 50%. Al cap d’un mes, però, el 30 d’octubre va haver de tornar a tancar durant més de tres setmanes i no va poder obrir de nou fins el 26 de novembre.

Actualment, l’aforament de les sales continua reduït a la meitat, hi ha distància entre seients, entrades numerades i la possibilitat de comprar-les de manera anticipada per internet. També s’ha reforçat el servei de neteja, es disposa de gel hidroalcohòlic per desinfectar i la mascareta és obligatòria.

CineBaix obre de dijous a dilluns, però amb les festes nadalenques el calendari ha quedat alterat. Per exemple, dijous 31 de desembre no obrirà. Tampoc estarà obert el dia de Reis.

Les sales compleixen amb totes les recomanacions sanitàries // Jordi Vinuesa

L’última aventura CineBaix: la Sala 7, una plataforma virtual pròpia

Tot i el context de pandèmia, CineBaix no s’ha aturat: al novembre va ser una de les seus virtuals del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona, organitzat per Casa Àsia i va participar en la 3a edició de la Nit del Cinema Europeu, amb la projecció d’una pel·lícula online i un debat amb el pedagog i periodista Jaume Funes. A més, també es va celebrar La Mostra de CineBaix, en un format híbrid entre presencial i virtual.

L’aposta per la virtualitat s’ha tirat endavant gràcies a una nova aventura de CineBaix: la creació de la Sala 7 virtual, una plataforma virtual independent i autogestionada.

A través d’aquesta sala es poden veure pel·lícules des de casa en una cartellera que es va actualitzant setmanalment i que compta amb una dotzena de pel·lícules per veure cada setmana. Una aposta que va néixer amb el primer confinament.

Aquest mes de desembre, a més, per primera vegada s’incorporen tres pel·lícules directament de les sales presencials (Terra de Telers, La lección de alemán i A media voz) a la plataforma virtual de CineBaix.

Recomanacions personalitzades