La velocitat de reproducció i el risc de rebrot de Covid-19 baixen lleugerament a les portes de Nadal

Tot i que ha augmentat el nombre de positius en coronavirus a Molins de Rei perquè s’han fet més proves diagnòstiques, el percentatge de proves positives, respecte al total, és més baix.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Salut

Desembre està sent crític pel que fa als indicadors epidemiològics al conjunt de Catalunya. A Molins de Rei, concretament, la primera setmana del mes la velocitat de reproducció del coronavirus tornava a superar l’1 després de quatre setmanes amb valors per sota. La tendència es mantenia durant la segona setmana del mes, quan el risc de rebrot augmentava 90 punts respecte a la setmana anterior. Durant aquesta tercera setmana la dinàmica s’ha relaxat. Tornen a baixar els valors epidemiològics a les portes de Nadal, però continuen sent alts en comparació amb mesos anteriors.

Segons les dades d’accés públic del departament de Salut, durant la setmana del 13 al 19 de desembre la velocitat de reproducció del virus (Rt) s’ha situat a Molins de Rei en un valor d’1,26, mentre que la setmana anterior era d’1,62. Els experts consideren que la pandèmia està controlada quan la Rt està per sota d’1 perquè indica que cada persona contagiada no l’arriba a transmetre a cap altra de mitjana. Però una Rt d’1,26, com l’actual, implica que per cada 10 persones infectades a dia 19 de desembre, 12 més se’n contagiaran cinc dies més tard.

En aquest indicador també és important veure la seva evolució. Per tant, serà clau analitzar si aquesta lleugera tendència a la baixa es consolida pròximament o no.

Un altre indicador clau per valorar la situació epidemiològica és el risc de rebrot. Aquest també ha baixat: ha passat de 389 punts a 313. Però continua considerant-se alt. Aquest indicador mostra la previsió que fan els epidemiòlegs pels propers 14 dies, mesurada en relació amb 100.000 habitants.

El risc de rebrot es calcula multiplicant la velocitat de reproducció i la incidència acumulada (IA). Aquest darrer indicador, de forma complementària amb el risc de rebrot, valora quina ha estat la incidència que el virus ja ha tingut sobre la població durant els darrers 14 dies. També es calcula en relació amb 100.000 habitants. Durant la tercera setmana del mes s’ha situat en 249,39, un pel superior al que s’havia registrat la setmana anterior.

Més proves i menys percentatge de positius

Durant el període analitzat s’han realitzat més proves de detecció del virus. Concretament, han estat 445 PCR i 238 tests ràpids d’antígens. Això ha provocat, probablement, que el registre de persones contagiades hagi anat a l’alça. N’hi ha hagut 36, set més que la setmana anterior. Paral·lelament, la taxa de confirmats per PCR i test d’antígens ha augmentat, situant-se en 138,12.

Tanmateix, el percentatge de proves positives, respecte al total, és més baix. El 5,53% de tots els tests realitzat són positius en el virus. Aquesta xifra és pràcticament un punt més baixa que la setmana anterior. Pel que fa al perfil de les persones contagiades, aquesta vegada la majoria són homes i la mitjana d’edat és d’uns 48 anys.

Tres persones ingressen a l’hospital

Aquesta setmana Molins de Rei no ha registrat cap mort per coronavirus. Tot i així, tres persones han hagut d’ingressar a l’hospital a causa del virus.

Des de l’inici de la pandèmia, 1.021 molinencs han donat positiu del virus després d’una prova diagnòstica, 332 han hagut de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 42 han mort.

En la línia de Catalunya i el Baix Llobregat

La dinàmica que pren Molins de Rei en aquesta fase de la pandèmia no és diferent de la de la resta del Baix Llobregat i de Catalunya. La Rt de la comarca se situa en 1,39 i a Catalunya a 1,33, mentre que al municipi és d’1,26.

El risc de rebrot mitjà de la comarca és lleugerament menor que el de Molins de Rei. Si el municipi té un risc de 313 punts, la comarca en registra un de 297. A Catalunya, en canvi, el risc s’enfila fins als 349 punts.

Recomanacions personalitzades