El ple descarta donar vals de descompte per al comerç local per “poc equitatiu”

La proposta ha estat presentada per ERC i pretenia repartir vals de 20 euros per incentivar el comerç de proximitat. Tot i això, la resta de formacions l’han criticada per no tenir en compte la “vessant social”.

Comerços del municipi tancats durant el confinament // Arxiu

El ple ha rebutjat una proposta d’ERC per distribuir vals de descompte de 20 euros per al comerç local. La proposta té l’objectiu “revitalitzar el comerç” per ser un dels sectors que més han patit durant el confinament.

Segons ha exposat la republicana Laia Juarros durant el ple ordinari de desembre, els descomptes ajudarien a les famílies en les compres del seu dia a dia mentre que “incentiven la captació de nous clients” als comerços del municipi. La moció també preveia que els botiguers interessats s’adscriguessin al descompte.

Juarros ha explicat que es tractava d’una proposta semblant a la que s’ha fet en d’altres municipis com Reus i Sant Cugat. A Reus, segons ha dit, els ciutadans s’han d’inscriure a un servei de l’Ajuntament per rebre quatre bons de cinc euros, mentre que a Sant Cugat les famílies es descarreguen un codi per fer servir a les botigues i, després, és l’Ajuntament qui abona el preu del descompte a l’establiment.

Laia Juarros defensant la moció durant el ple de desembre // Captura de pantalla

“La Covid-19 no ha afectat a tothom de la mateixa manera”

La resta de grups polítics de Molins de Rei s’han mostrat contraris a aquesta fórmula. Els representants del ple la consideren “ambigua”, “injusta” des de la vessant social i “poc efectiva” des de la part comercial. Per això, han votat en contra de la moció.

Els partits han criticat sobretot la part social de la moció, ja que creuen que és un “repartiment indiscriminat” de descomptes que no té present la situació socioeconòmica de cada família.

Des de la CUP, el regior Marc Vives ha lamentat que no es parli de la “tipologia de famílies” que rebrien el cupó, ja que no a totes els “ha afectat la Covid de la mateixa manera” i hi ha persones que “no ho necessiten”. A més, creu que per incentivar el comerç local calen polítiques que vagin a “l’arrel de la qüestió”. “Si volem que la gent no compri a grans superfícies, el que necessitem són xarxes d’economia social”, conclou.

La regidora Ana Aroca, de Molins Camina Podem, ha mantingut una postura semblant a la de Vives. “Hi haurà famílies que necessitaran els 20 euros per passar la setmana, altres els faran servir per comprar-se un gintònic”, argumenta Aroca. A més, creu que els bons haurien de ser per comprar productes de primera necessitat.

En línies similars, Gerard Corredera, de Molins Camina, ha defensat que aquests vals no són unes “ajudes equitatives”, perquè “beneficia a tothom per igual” quan cada persona té una situació econòmica diferent, ha argumentat. Per altra banda, la representant de Ciutadans, Laia Cassauba ha defensat la “bona voluntat” de la moció, tot i considerar-la “plana” i amb “poca informació”.

El govern defensa crear infraestructures

Els partits del govern s’han centrat en la part comercial de la mesura. En representació del PSC i com a regidor de Comerç, Pep Puiggarí, ha explicat que les polítiques comercials han de tenir un “mig o llarg termini”. “Per ajudar al comerç cal crear una bona infraestructura per captar clients”, explica, “si posem vals de 20 euros, no podem pagar la campanya de Nadal per fer més atractiu al nostre comerç”.

Per últim, el regidor Ramon Sánchez ha defensat la campanya de subvencions per la qual el govern repartirà 200.000 euros entre les 248 persones o negocis que l’han sol·licitat i així fer front a la crisi econòmica.

Per altra banda, Sánchez també ha apostat per la digitalització i la creació de “nous canals” de venda per afavorir el comerç. “Hem de posar els nostres esforços en allò que ens dona rèdit”, explica.

Recomanacions personalitzades