El Govern central pagarà el 50% del projecte de rehabilitació del Palau de Requesens

El projecte tindrà un cost de 3,9 milions d’euros. Tres milions corresponen al projecte de rehabilitació i 900.000 euros al museològic. El ministeri es farà càrrec d’1,5 milions i els FEDER en cobreixen gairebé un altre milió. Per tant, l’Ajuntament només haurà de sufragar mig milió de la rehabilitació més el museològic.

Palau de Requesens
Palau de Requesens // Anna Bermejo

El projecte de rehabilitació del Palau de Requesens ha estat un dels seleccionats pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana -l’antic ministeri de Foment- en la seva convocatòria d’ajudes econòmiques ‘1,5% cultural’. El ministeri pagarà el 50% del projecte amb una condició: que l’Ajuntament es comprometi a poder sufragar l’altre 50%.

El consistori té deu dies per notificar al govern de l’Estat si s’acull a la subvenció o no. En aquest sentit, l’alcalde Xavi Paz, ha assegurat a Viu Molins de Rei que la resposta serà afirmativa.

El projecte de rehabilitació està pressupostat en 2,98 milions d’euros. D’aquests pràcticament tres milions, el ministeri en pagarà la meitat, que en xifres rodones són 1,5 milions. Però és que el projecte ja havia rebut una subvenció europea, la dels fons FEDER, d’aproximadament un milió d’euros. Per tant, les administracions europea i estatal es fan càrrec de 2,5 milions d’euros.

Part interior del Palau sense restaurar // Jose Polo

L’Ajuntament hairà d’aportar mig milió per a la rehabilitació i 900.000 euros del projecte museològic. L’alcalde remarca, en aquest sentit, que ja hi ha una partida del pressupost del 2020 dotada amb mig milió d’euros pel projecte. Per tant, quedaran per pagar 900.000.

El projecte museològic, però, està pendent d’aprovació. Segons les previsions de l’alcalde, passarà pel ple durant el primer trimestre de 2021.

L’expedient de contractació de l’obra encara s’ha de debatre al proper ple municipal municipal del mes de desembre, però Paz confia en la seva aprovació, principalment perquè només li calen els vots del govern municipal format pel PSC i Junts per Molins.

Un “èxit clar i rotund”, segons l’alcalde

Xavi Paz veu el fet que el projecte de rehabilitació del Palau hagi estat seleccionat per rebre la subvenció del ministeri com un “èxit clar i rotund”. Recorda el ple municipal del mes de novembre en què l’oposició dubtava sobre si era o no el moment d’aprovar un projecte de rehabilitació.

Durant la sessió plenària es va posar sobre la taula la possibilitat de deixar passar el milió d’euros procedents dels fons FEDER. I, ara que la subvenció ve per dues bandes, Paz insisteix més que mai que “renunciar seria una irresponsabilitat”.

Paz ha destacat que la d’enguany ha estat la convocatòria d’1,5 % cultural en què més projectes s’hi han presentat. Per tant, “la competència era més ferma”. D’aquí l’alegria de l’alcalde quan, el passat dilluns, va rebre la trucada del subdelegat del Govern per comunicar-li la notícia.

“El projecte ha estat seleccionat per administracions tan potents com la UE i el Govern espanyol”, remarca. “Està passant tots els filtres i els més exigents”. Per l’alcalde,“és un projecte que inverteix en patrimoni i que tindrà un contingut de projecció únic”. S’ha convertit, segons el socialista, en “una oportunitat històrica per Molins de Rei”.

Recomanacions personalitzades