L’Ajuntament demana un estudi de la ventilació dels centres educatius

La petició, adreçada a la Generalitat, ha estat impulsada per una moció de Molins Camina Podem i Molins en Comú que ha estat aprovada per unanimitat.

Ple ordinari novembre // Captura de pantalla

Molins Camina i Molins en Comú han presentat una moció durant el ple ordinari del mes de novembre per demanar a la Generalitat de Catalunya la realització d’un estudi per conèixer les necessitats de renovació d’aire de les escoles.

Segons ha assegurat el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, el text ha estat elaborat de la mà del sindicat Comissions Obreres. La moció pren sentit en el context de pandèmia actual, en què, tal com ha afirmat Corredera, “és una evidència empírica que la Covid-19 es transmet per l’aire”.

Ha argumentat que cal instaurar mesures concretes en relació amb els espais tancats, més enllà de l’obertura intermitent de finestres, que va en contra el confort tèrmic estipulat per llei. Per tant, “cal estudiar tots els mecanismes possibles per garantir la salut de les persones dels centres educatius”, ha continuat Corredera, “perquè està en joc la vida dels alumnes”.

La moció també demana “estudiar l’ocupació d’espais alternatius quan sigui necessària” així com “promoure activitats a l’exterior”. S’exigeix la dotació d’EPIs respiratoris suficients per als treballadors i un augment del pressupost en neteja i desinfecció.

ERC vota a favor, amb reticències

La regidora Núria Garriga, en representació d’ERC, ha desgranat cadascun dels punts de la moció per explicar quines són les accions que el govern de la Generalitat ja està efectuant. Tanmateix, Garriga i el seu partit han votat a favor de la moció. Un gest molt agraït per la portaveu de Molins Camina Podem, Ana Aroca.

Segons Garriga, ja s’està elaborant un estudi en mans del CSIC. Ha afegit, en relació amb la cessió dels espais, que els encarregats de demanar-los són els centres i que el departament d’Ensenyament manté converses amb ells.

Pel que fa a la distribució d’EPIs, la Generalitat ha distribuït a tots els centres públics i ha compensat als concertats que n’han comprat augmentant-hi el concert econòmic. I, en relació amb la neteja, Garriga ha afirmat que la Generalitat ha augmentat el pressupost, però ha recordat que és competència municipal.

Espinosa insisteix que la Generalitat no compleix

La regidora d’Educació de l’Ajuntament, Esther Espinosa, ha tornat a mostrar-se contrariada amb la Generalitat, tal com ja ho va fer en una entrevista publicada a Viu Molins de Rei. “El departament es va comprometre a facilitar material als alumnes, i això no ha estat així”, ha criticat l’edil del PSC.

Demana que, en cas que es faci l’estudi que demana la moció, “es realitzi a càrrec dels pressupostos de la Generalitat”. Assegura que no tenen constància que cap treballador de Molins de Rei tingui falta d’EPIs, però “no està de més mantenir la petició”, ha afirmat.

En el mateix sentit ha parlat el primer tinent d’alcalde i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, que assegura que “el departament d’Ensenyament incompleix sistemàticament tots els compromisos assolits per tal d’ajudar els nens i nenes del municipi”.

Recomanacions personalitzades