Mais Khouli, directora del CAP La Granja: “Hem de disminuir l’assistència telefònica i augmentar la presencial”

Mais Khouli és directora del CAP La Granja oficialment des d’aquest dimarts. En aquesta entrevista amb Viu Molins de Rei, assegura que l’ambulatori està en millors condicions que mesos enrere gràcies a l’ampliació de personal i que la nova dinàmica passa per anar ampliant les visites presencials al centre.

Mais Khouli, directora del CAP La Granja al seu despatx // Irene Juárez

[Aquesta entrevista va ser publicada en primer terme com a contingut exclusiu per a socis de Viu Molins de Rei. Fes-te soci i ajuda’ns a poder fer-ne més.]

Quins són els objectius que es marca en aquesta nova etapa a la direcció?

Donar prioritat al pacient. La promoció, la prevenció, el diagnòstic i el tractament. El pacient ha de ser el centre de tot. I per això cal fer una bona gestió a l’equipament, amb els professionals. Abordar el tema del material i de recursos humans també.

Quina és la primera valoració que fa de la situació actual del CAP?

Molt bona. Són professionals molt responsables i col·laboradors. Tenen una sensació d’orgull i pertinença a aquest centre i objectius comuns. Veig que tothom treballa per al pacient. I la població és respectuosa. Sé que a les xarxes socials la gent no està d’acord amb algunes coses, però en general tenen la via digital per comunicar-se amb nosaltres, venen amb la cita prèvia a l’hora indicada i dins del centre respecten les mesures de seguretat i les distàncies. En general, bé. El problema és la situació de la pandèmia, en què hem de poder tenir disponibilitat tant de personal com de mitjans per comunicar-nos amb el pacient.

En aquest sentit, com estan funcionant les visites telemàtiques i telefòniques?

Hi ha dues opcions: o truca el pacient o ho fa el professional. Per posar-se en contacte amb el centre hi ha la via telefònica directa o la telemàtica, amb l’aplicació ‘La meva Salut’, mitjançant el portal ‘eConsulta’. També es pot entrar, per internet, i apuntar-se per fer una visita, especificant-ne el motiu. Tot això ens arriba a nosaltres i es fa una gestió en funció de la demanda del pacient. Fem les agendes, on se’ns apunten tots aquests pacients.

Després, hi ha professionals que proactivament fan trucades als pacients. Anem buscant: diabètics que els falta un control, els que s’han de vacunar perquè són persones de risc i tenen alguna malaltia… Intentem fer servir totes aquestes vies telemàtiques tant perquè el pacient ens arribi com per nosaltres arribar al pacient. I després està la via presencial, que són les urgències. O quan nosaltres truquem i valorem que hi ha algun motiu pel qual el pacient necessita una visita presencial: per una analítica, prova o visita al centre.

Creu que s’està entenent aquesta forma de procedir?

Sí. Va bé. Però el que hem de fer ara és disminuir l’assistència telefònica i augmentar la presencial. I si hem de citar moltes persones, que vinguin, però amb mesures de seguretat. Que no s’acumuli la gent a la sala d’espera, que hi hagi distàncies. Sí que hi ha coses que podem solucionar per telèfon. Per exemple, si fem una derivació a una prova, no cal que la persona vingui i passi pel taulell.

Tota aquesta part l’hem estalviat molt en els darrers mesos. L’important és que tot es valora. Que encara que no tingui una visita presencial, la demanda del pacient està valorada: per telèfon o per via eConsulta. El que passa és que, a vegades, el pacient pot tenir la sensació que la seva consulta no arriba al centre perquè no li agafen el telèfon o no li contesten. Però és que hi ha dies de molta demanda i d’altres de menys. Contestem més ràpidament o menys, però intentem contestar totes les demandes.

Com ho porta la gent gran, que no està tan acostumada als dispositius electrònics?

Si no tenen molta accessibilitat digital és més difícil, perquè tenen la sensació que no arribem a ells. Per això, amb la gent gran, fem més recerca proactiva. Som nosaltres els que intentem arribar-hi. Com hem fet amb la campanya de vacunació, per exemple.

El CAP continua “sota mínims”, tal com va dir l’adjunta de direcció, Ana Garijo, a l’agost?

No, perquè estem reforçant el personal. El que passa és que sempre pot haver-hi incidències: alguna baixa de professionals, algun professional sensible que no pot fer totes les visites de la Covid-19… Per exemple, hi ha més facilitat a trobar infermeres o auxiliars i personal administratiu que no pas personal mèdic. Però els mateixos metges intenten fer més hores per intentar cobrir la demanda. Hi ha moments bons i dolents, però és cert que ara estem millor que altres mesos.

Mais Khouli al seu despatx // Irene Juárez

Han ampliat la plantilla?

Cinc persones d’enfermeria, dos o tres administratius i un metge; i estem mirant de trobar-ne un altre.

Com funciona l’implementació dels dos circuits d’atenció?

Ara tenim dues entrades al centre: una per a pacients Covid i l’altra per a no Covid i altres demandes com analítiques o atenció al taulell. Al final, és un únic centre. Per tant, hem de vigilar molt per complir totes les mesures entre tots. Perquè, si no, xocaran en algun moment. Per això, diferenciem les sales, les consultes, les entrades i les sortides. Si seguim les indicacions, tot està separat.

S’han fet obres?

Sí, al taulell. Per fer una ampliació i que pogués haver-hi més mesures de seguretat.

Com valora la pressió assistencial que hi ha al CAP?

Sempre hi ha hagut demanda, però canvia el motiu. Al març i a l’abril hi havia molta demanda perquè hi havia molts símptomes i contactes de Covid-19. Després va venir la demanda de les persones que tenien proves, analítiques i visites que es van anul·lar. Ara comença la grip i hi ha una altra demanda, toca també el control crònic semestral de diabetis i hipertensió. Són diferents, però sempre hi ha demanda.

[ Aquest contingut ha estat possible gràcies als socis de Viu Molins de Rei, que el van llegir primer. Ajuda’ns a continuar fent periodisme local ]

Recomanacions personalitzades