Tres molinencs ingressen a l’UCI per Covid-19 a l’última setmana

Durant set dies s’ha superat la seixantena de casos positius registrats. El risc de rebrot, però, s’ha estabilitzat, tot i que continua sent molt alt. La velocitat de reproducció de la malaltia s’alenteix però és elevada.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Generalitat de Catalunya

Sis persones de Molins de Rei han ingressat a l’hospital amb Covid-19 entre el 20 i el 26 d’octubre; tres a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Una d’elles ja ha pogut sortir de l’UCI. Durant el mateix període s’han registrat 64 nous casos positius, 4 més que la setmana anterior. Tanmateix, s’han fet més PCR i s’ha incorporat una nova modalitat de tests: els antigènics.

Com la resta de Catalunya, Molins de Rei està immers en la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Les dades epidemiològiques també són preocupants al municipi. La incidència acumulada dels darrers 14 dies, que calcula la mitjana de casos diagnosticats per cada 100.000 habitants, és de 478,34. Empitjora respecte a la setmana anterior, quan era de 381,90.

Aquest paràmetre, que aplega l’evolució durant 14 dies, dóna una òptica una més àmplia de l’evolució de la pandèmia, que és negativa. I precisament per aquestes dades, el govern de l’Estat ha decretat l’estat d’alarma amb l’objectiu de rebaixar les xifres a 25 casos cada 100.000 habitants. Som molt lluny d’aquest nivell d’incidència.

Baixa la velocitat de transmissió i s’estanca el risc de rebrot

Per altra banda, la velocitat de transmissió (Rt) de la malaltia és d’1,18. Això significa que cada molinenc infectat contagia el virus a més d’una persona de mitjana, sense arribar a les dues. Dit d’una altra manera, la dada indica que, per cada 10 casos positius que es detectin a data del 26 d’octubre, cinc dies més tard -el dia 31- se’n registraran uns 11 de mitjana.

L’objectiu de la Generalitat de Catalunya ha estat, des de l’inici de la pandèmia, mantenir la velocitat de transmissió per sota de l’1. Això voldria dir que cada infectat no arriba a contagiar la malaltia ni a una persona de mitjana. En aquesta situació es podria dir, segons els epidemiòlegs, que la pandèmia està controlada.

El risc de rebrot, que es calcula multiplicant la incidència acumulada i la velocitat mitjana de propagació del virus, s’ha estabilitzat. Segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat, el perill porta 15 dies situant-se al voltant dels 557 punts. Tot i aquesta estabilització, la possibilitat que Molins de Rei pateixi un rebrot es molt alta. La Generalitat considera perill alt tots aquells valors que superin els 100.

Més PCR i tests antigènics

En la línia de les darreres setmanes, s’ha augmentat la quantitat de proves diagnòstiques PCR realitzades al municipi. Se n’han fet 688, 75 més que la setmana anterior. I s’ha incorporat una nova modalitat de test, anomenada test antigènic (TA). Són tests que detecten el virus en aproximadament 15 minuts. Se n’han fet 106. A partir d’ara, les dades de positius inclouen tant les PCR com els TA.

La taxa de confirmats per cada 100.000 habitants aquesta setmana és de 246,88 habitants; empitjora en 15 persones respecte a la setmana anterior.

El percentatge de PCR i TA positives és de 9,06 del total. La mitjana d’edat dels contagiats és de 35 anys i gairebé el 61% són dones.

Millor que a Catalunya i al Baix Llobregat

Tot i que no conviden a la tranquil·litat, les dades epidemiològiques a Molins de Rei són millors que al conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat. La diferència es percep, bàsicament, en el risc de rebrot. A Catalunya és de 882 i a la comarca de 813. Per tant, està 300 punts per sobre que al municipi.

La velocitat de transmissió del virus és lleugerament més baixa a Molins de Rei. I la incidència de casos acumulada durant els darrers 14 dies és sensiblement més alta a Catalunya i al Baix Llobregat. Concretament, de 714,99 per cada 100.000 habitants i de 626,85, respectivament.

Des de l’inici de la pandèmia i segons les dades de Salut, s’han registrat al municipi 674 casos positius acumulats i 36 un total de defuncions.

Recomanacions personalitzades