Molins de Rei supera la trentena de positius en Covid-19 en una setmana

La velocitat de transmissió del virus supera de llarg els dos punts i el risc de rebrot pràcticament es dobla comparativament amb la xifra anterior. L’evolució epidemiològica dels darrers dies ha empitjorat i les xifres són sensiblement pitjors que al conjunt de Catalunya i al Baix Llobregat.

Imatge de recurs d’una prova de detecció de la Covid-19 // Arxiu

Moment delicat de l’evolució de la pandèmia a Catalunya i a Molins de Rei, que pateix més risc que altres poblacions del Baix Llobregat segons alguns indicadors. Les dades entre el 6 i el 12 d’octubre no són precisament esperançadores. En una setmana, el municipi ha registrat 37 positius per coronavirus, escalant a 142,73 la taxa de positius cada 100.000 habitants.

D’altra banda, segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Molins de Rei ha mantingut un risc de rebrot del 562,67. De fet, en algunes jornades ha estat inclús superior.

La tendència d’aquest indicador, que es calcula multiplicant la incidència de casos acumulada dels darrers 14 dies i la velocitat mitjana de propagació del virus, és a la baixa després de registrar el pic més alt de tota la pandèmia, segons es pot veure en el gràfic inferior.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei fins el dia 12 d’octubre // Generalitat de Catalunya

Cal tenir en compte que els experts consideren que un risc que superi un valor del 100 ja és molt alt. Comparativament amb els primers dies d’octubre, quan el risc era de 292,82, el valor ha empitjorat considerablement.

Baixa la velocitat de transmissió però continua sent elevada

La velocitat de transmissió (Rt) ha baixat lleugerament passant de ser del 2,60 al 2,46 la setmana del 6 al 12 d’octubre. Aquest valor indica que cada molinenc contagiat transmet el virus a més de dues persones. O, enfocat d’una altra manera, de cada 10 casos positius que es detectin el 12 d’octubre, es registraran uns 24 casos cinc dies després, al voltant del 17 d’octubre.

L’objectiu de Salut és mantenir aquest valor per sota de l’1, el que voldria dir que cada persona amb el virus no el transmet ni a una altra persona. Segons els epidemiòlegs, un valor superior 1 significa que la pandèmia creix de forma perillosa.

Més PCR positives i cap ingrés

Un altre valor que es dispara és el de les PCR positives. Durant aquesta darrera setmana d’octubre s’han realitzat al municipi un total de 385 -20 més que la setmana anterior- un 10,05% de les quals ha resultat positiu. El percentatge la setmana anterior era del 4,47%, menys de la meitat.

En aquest sentit, la taxa de positius per 100.000 habitants és del 142,73, mentre que els dies compresos entre el 29 de setembre i el 5 d’octubre era de 84,87.

Evolució de la taxa de confirmat per PCR per 100.000 habitants a Molins de Rei (en blau) // Generalitat de Catalunya

Malgrat aquest empitjorament en les dades, Molins de Rei no ha hagut de lamentar cap nova defunció. Actualment, segons les dades de la Generalitat, hi ha tres persones ingressades -cap d’elles a l’UCI- i un total de 35 morts i 529 positius acumulats des que va començar la pandèmia.

Pel que fa a les característiques dels infectats: hi ha un percentatge més alt d’homes que de dones. Aquestes últimes conformen el 45,95% dels contagis. La mitjana d’edat ha crescut en relació amb la setmana anterior, superant els 41 anys.

Superior al Baix Llobregat i a Catalunya

Les de Molins de Rei són unes xifres sensiblement pitjors a les de la mitjana del Baix Llobregat. El municipi multiplica per dos el valor de risc de rebrot mitjà de la comarca, que és de 280,08. També supera en un punt la velocitat de transmissió del virus: mentre que al Baix Llobregat és d’1,45, a Molins de Rei arriba al 2,46.

Amb aquestes xifres, Molins de Rei se situa en la tercera posició en el rànquing dels municipis amb pitjors dades del Baix Llobregat en aquest indicador. Per davant: Sant Just Desvern, amb un risc de rebrot del 621,42 i Martorell, amb un 758,60.

Pel que fa a la mitjana catalana, Molins de Rei també la supera amb escreix: el municipi té el risc de rebrot 200 punts per sobre que Catalunya, que es posiciona amb un 367,28. També supera en un punt l’índex Rt mitjà català, que és de l’1,37.

Recomanacions personalitzades