L’hostaleria considera injust i no entén el tancament de bars i restaurants

La Generalitat preveu tancar bars i restaurants a partir de dijous a la nit com a mesura per frenar els contagis de coronavirus. L’hostaleria tem que això pugui portar els negocis “a la ruïna” i els clients entenen que seria més efectiu aplicar les restriccions a altres sectors.

Un cartell anunciant el tancament // Irene Juárez

El sector de l’hostaleria es prepara per afrontar un nou embat a la seva economia: quinze dies de tancament de bars i restaurants. Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no es pronuncia en contra -segurament no en pronunciaran fins dijous- la Generalitat aprovarà un paquet de mesures destinades a aturar els contagis de coronavirus que també inclou la limitació de l’aforament al 30% en els comerços.

Si no hi ha canvis d’última hora, la restricció entrarà en vigor la nit de dijous. Els propietaris encaixen aquest anunci amb indignació i consideren “injust” que el seu sigui l’únic sector que pateixi unes mesures tan dràstiques. “És incongruent. Com és possible que els bars hàgim de netejar taules i cadires cada vegada que algú s’aixeca i els autobusos no?”, diu Jose Lozano, del restaurant El Punt.

Bar el Punt // Irene Juárez

També ho considera exagerat Maria Rosa, propietària de la sabateria Casanovas, clienta habitual d’alguns bars del barri: “Trobo que és una injustícia. Estem separats, en taules de sis”, lamenta. “La pèrdua de diners afecta moltes famílies”.

Mesures a altres sectors

En aquest sentit parla Carme, que pren un cafè a Ca la Lledó: “Al transport públic estàs dreta, enganxada a la gent”, però “als bars que es compleixen les mesures no t’apropes a ningú”.

Terrasses mig buides // Irene Juárez

Antònia Torres, propietària de l’Esteve 47, també parla com a consumidora habitual: “És el sector que està patint les mesures més dràstiques; la resta anem trampejant”. Per això hauria preferit “que les mesures fossin estrictes durant 15 dies, però per a tothom”. “És impopular”, assegura, “però un confinament general potser seria més just”, conclou.

“Obligar-nos a tancar és una falta de respecte”

El propietari de Ca la Lledó, Jaume Llop, considera que obligar-los a tancar és “una falta de respecte”. “Si ingresso zero, com pago el lloguer?”, reflexiona. “Molts hauran de tancar” perquè “hi ha gent que s’ha endeutat per poder tornar a obrir el bar després del confinament”. Ara “sembla que tot sigui culpa de l’hostaleria”, assegura. “La gent ja tenia por de venir”, lamenta.

Gent prenent cafè, amb distància // Irene Juárez

“Qui vindrà al bar a demanar-se un entrepà de pernil dols per endur?”, es pregunta. Considera que el take away no és viable per tots els comerços. “Nosaltres el demanaríem!”, exclamen dos clients que se solidaritzen amb el propietari del bar.

Resignació

També hi ha qui deixa de banda la indignació per resignar-se. És el cas de dues clientes, mare i filla, que prenen un cafè al restaurant Raconet. “Seran 15 dies com els que hem viscut al confinament”, diuen. “Agradables no seran, però s’havia de fer i es fa”.

Pel que fa al sector del comerç, els propietaris també treuen pes a la mesura. “Pel comerç no és gaire important”, diu Antònia Torres, de l’Esteve 47. “El que pot afectar més és que la gent tingui por de sortir, de voltar; l’ànim, l’humor de les persones”. Segons ella, “és més la psicologia del moment que no la mesura en general”.

L’interior de la sabateria Casanovas // Irene Juárez

La propietària de la sabateria Casanovas, Maria Rosa, considera “perfecte” la mesura, pel que fa als comerços. “Que hi hagi una mica d’ordre perquè fins ara no hi havia límit d’aforament”. Reconeix que ha “perdut clientes” perquè “les feia fora” si la botiga estava molt plena.

Continuaran les trobades

Hi ha qui creu que “aquesta no és la solució”. Ho afirma una treballadora de la cafeteria Can Rossell. “Les solucions les tenen les mateixes persones. Hem de ser més responsables”, remarca.

“No és qüestió de posar noves mesures sinó de controlar que es compleixin les que ja existeixen”, argumenta Jose Lozano, d’El Punt. “Per què serveixen els agents cívics de l’Ajuntament si no poden sancionar ningú?”. Hi està d’acord Maria Rosa, que també aposta per les multes. “Ara s’ajuntaran a una plaça a fer ‘botellón’ baixant-se les mascaretes”.

Dues amigues prenent l’últim cafè en 15 dies // Irene Juárez

“Si tanquen els bars la gent es reunirà al parc i s’ajuntarà tothom”, assegura Míriam Camats, que explica: “No anirem a sopar a un restaurant, però amb els amics potser anirem a casa d’algun”.

Molins B de Gust s’adapta

Una de les iniciatives frustrades per les noves restriccions és la mostra gastronòmica ‘Molins B de Gust’. Després d’haver de ser ajornada pel confinament i d’estar a punt de celebrar-se, es torna a veure afectada. No es cancel·la, sino que s’adapta: alguns restaurants opten per oferir les tapes per emportar.

Recomanacions personalitzades