El risc de rebrot torna a ser alt i augmenta la taxa de reproducció de la Covid-19

La possibilitat de patir un brot s’eleva fins als 286,79 punts, marcant un risc alt després de dues setmanes d’estabilitat. Tot i que les dades són similars a la mitjana catalana, Molins de Rei és el segon municipi del Baix Llobregat amb el perill de rebrot més alt. També puja la taxa de reproducció. Els positius han escalat a 16 i una persona ha mort víctima de la Covid-19.

Evolució del risc de rebrot des de l’inici de la pandèmia // Departament de Salut

La irregular evolució de la pandèmia a Molins de Rei marca una nova pujada en el risc de rebrot i en la velocitat de transmissió de la Covid-19.

Després de dues setmanes mantenint un risc de rebrot mitjà, la probabilitat de patir un brot a Molins de Rei torna a ser alta, segons les dades públiques del Departament de Salut de la Generalitat. Tot i això, les xifres no són tan preocupants com les comptabilitzades a principis de setembre, quan el risc de rebrot superava els 600 punts.

Concretament, l’última setmana de setembre el risc de rebrot rondava els 72,94 punts, el que marca un perill mitjà, ja que es trobava per sota dels 100, llindar a partir del qual els epidemiòlegs consideren el risc alt. Per contra, del 29 de setembre al 5 d’octubre aquesta xifra s’ha elevat fins als 286,79 punts, passant a ser un risc elevat.

El risc de rebrot és una dada calculada multiplicant el recompte de casos positius acumulats els últims 14 dies per la velocitat mitjana de propagació del virus.

Per aquest motiu, l’augment del perill de rebrot s’explica en part pel creixement de la taxa de reproducció  de la malaltia viscut en la darrera setmana. Si entre el 22 i el 28 d’octubre l’anomenat índex Rt es trobava als 1,45 punts, la xifra s’ha multiplicat fins a arribar als 2,96 punts durant la primera setmana d’octubre.

Aquesta dada indica que una persona malalta de Covid-19 pot contagiar a gairebé 3 persones. Segons els epidemiòlegs, la pandèmia s’estabilitza quan aquest índex es troba per sota de l’1.

De 6 a 19 positius i una persona morta

Per altra banda, la pujada del perill de rebrot també es justifica per l’augment de positius detectats. Entre el 29 de setembre i el 5 d’octubre, s’han confirmat 19 casos de Covid-19 al municipi.

A més, un molinenc ha mort a causa de la Covid-19 en aquests dies. Contràriament, durant les dues últimes setmanes de setembre només es van trobar set i sis positius respectivament.

Durant la primera setmana d’octubre s’han fet 358 proves PCRs a Molins de Rei. Un 4,55% d’ells ha sortit positiu, mentre que la setmana anterior només el 2,13% confirmaven un malalt.

Per aquest motiu, també ha pujat la taxa de confirmats per PCR, que ha passat de 23,15 a 73,29 contagiats per cada 100.000 habitants.

Per últim, la mitjana d’edat dels contagiats ha disminuït en gairebé 10 anys. Si a finals de setembre es trobava en 41,83 anys, actualment ha baixat fins als 33,68

En la mitjana catalana, alt al Baix Llobregat

El perill de rebrot per sobre dels 200 punts no és un fenomen únic a Molins de Rei. De fet, la mitjana catalana es troba lleugerament per sota de les dades del municipi amb 256,37 punts.

Per contra, Molins de Rei és el segon municipi amb les dades més altes del Baix Llobregat, només superades per Sant Andreu de la Barca, amb un risc de rebrot de 351,92 punts, segons les dades obertes de la Generalitat de Catalunya.

Unes dades similars a les del municipi són les de la capital de la comarca: la probabilitat que Sant Feliu de Llobregat pateixi un rebrot està mesurada amb 273,76 punts. La mitjana del Baix Llobregat és de 168,20.

Segons les dades de Salut, des que la pandèmia va arribar Molins de Rei ha registrat 483 casos positius confirmats i 35 defuncions pel virus.

Les dades de l’última setmana “no són bones”, reconeix l’alcalde Xavi Paz

A través de les xarxes socials, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha assegurat que les dades de l’última setmana “no són bones”. “Mostren un empitjorament de la situació que fa que insistim en les mesures i consells de salut pública”, ha valorat.

“Cal continuar sent exigents des de la serenor i continuar amb les 3M: higiene de mans, mascaretes i metres de distanciament”, ha afegit l’alcalde.

Recomanacions personalitzades